Манолова и Петков искат оставки в енергетиката заради тока

Над 1 млрд. лв. се очаква да струва подпомагането на бизнеса и домакинствата
25 сеп 2021 21:30, Анисия Иванова
78
Манолова и Петков искат оставки в енергетиката заради тока
Снимка: Bulgaria ON AIR

Мая Манолова поиска оставката на министъра на енергетиката заради рекордно високите цени на тока за бизнеса. В същото време икономисти предупреждават, че инфлацията ще засегне приходите на домакинствата. Според синдикатите пък високите цени ще се задържат още половин година.

Парите от актуализацията на бюджета, предвидени за компенсация на бизнеса, още не са стигнали до фирмите, а цените на електроенергията продължават да се вдигат, сигнализира Манолова и поиска оставката на министъра на енергетиката.

"Заради тоталното бездействие, безхаберие или липсата на политическа воля в енергийния сектор искаме оставката на министъра на енергетиката. Той не е виенски наблюдател, той е български министър на енергетиката, който би следвало да има своята отговорност по отношение и на поведението на държавните дружества в енергетиката", заяви лидерът на ИБГНИ.

За смени в ръководството на сектор "Енергетика" заговори и Кирил Петков. Както и за действия на държавно ниво.

"Да си приотизираме газовата връзка с Гърция, да се сменят хората в енергийните дружества, бъдещите договори на борсата да бъдат 6 месеца и всичко това може да се направи още днес", посочи лидерът на "Продължаваме промяната".

От ИБГНИ разкритикуваха и постановление за водноелектрическите централи, което допълнително вдигало цената на тока.

"Компенсация към фирмите на kWh, тоест по едни 70 лв. Ние смятаме, че и по 100 е добре, които да бъдат подкрепа за трансферен период. Министерски съвет на ГЕРБ заложи голям капан с начина по който трябва и какви документи да имат ВЕЦ-овете. Това означава, че 20% от чистата енергия на водата ще допринесе за вдигане на цента", смята Мария Капон.

А растящата инфлация в страната се очаква да изяде половината от приходите на хората, прогнозират икономисти.

"Ако в ЕС очакваме някакво ускоряване – 3,4,5%, у нас да стане 5,6%, но аз не очаквам при запазване на тази тенденции да имаме двуцифрена инфлация", посочи проф. Ганчо Ганчев.

Над 1 млрд. лв. се очаква да струва на държавата подпомагането на бизнеса и домакинствата заради скъпия ток.

"Тая перфектна буря ще доведе до втора актуализация на бюджета за 2021 година, веднага след като имаме парламент, няма как да издържи системата", предрече президентът на КНСБ Пламен Димитров.

"Според мене не е нужно и може съвсем спокойно този бюджет да се изпълни такъв какъвто е", отсече финансистът доц. Емил Хърсев.

Дали ще се стигне до нова актуализация на настоящия бюджет, ще стане ясно след изборите.

Вижте повече в репортажа на Виктор Борисов по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


78
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
6
 
15
 
! Отговори
ГЕРБ преди 2 години
Когато управляваме ние начело с Бойко няма нито кризи,нито вдигане на цени на продукти,нито ток,нито горива.Има пари за всички и всичко.Думичката НЯМА не важи за нашто управление!Но понеже се засегнаха интересите на престъпните олигарси и техните кръгове от *** и хрантутници,които изпомпваха ресурсите на родината ни,обърнаха заграбеното против тези от които го награбиха!Щедро платиха за въстания,пучове,бунтове,не без намесата на КГБ и предизвикаха срив на държавата чрез аватарът си Грипен!
40
0
 
11
 
! Отговори
Emigrant преди 2 години
Не се ли намери един достатъчно голям и достатъчно корав за тая ша нто нерка,да и намести интегралите,та да си седне на кльщавия зад ник и да спре да ни занимава с оскубаната си персона!Срам за България и за нацията,ако има въобще такава,тая чочарка да си разиграва магарето и да ме задължава как да гласувам!Добре че не съм в БГ,че ще се изкуша да я пресрещна в някой софийски сокак и да помета тротоарът с тая червена мъ рша!!
39
7
 
11
 
! Отговори
Watchdog преди 2 години
Много скоро българите ще разберат че ЕС далеч не е само криви краставици и раздуто чиновничество. Когато някой ви пише законите отвън и 100 министъра да смените... все почтени полза никаква...
38
2
 
10
 
! Отговори
Диана преди 2 години
До Анонимен47 Да за. Омбудсман Манолова се справяше, но защо реши, че трябва да се занимава с политика не е никак ясно...Уяла се пр.ос.та.чка...Едно е да назубриш законите и да преследваш точките и запетайките, друго е да провеждаш политики...Сега й е виновен министъра на енергетиката защото тока поскъпнал, но тока няма да поевтинее от смяна на човек, а от нова политика..Не гласувай за Манолова-правиш й мечешка услуга..
37
2
 
10
 
! Отговори
обобщение преди 2 години
мая общата - жената която най много ухажва мъжете във власта или такива дето ше влизат във власта .
36
4
 
16
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Аз не знам случай БСП да се е намесила в нещо и да не се е стигнало да кризи и провали - та те ни донесоха най-голямата национална катастрофа без това да ги впечатли изобщо - можете да си представите какво може да се очаква от тях..И все ГЕРБ им бил виновен - този път не бил направил някакви документи ,а ВЕЦовете за тези бюрократи, ни виждате ли, ако ги били направили сега всичко щеше да е наред..Сме.шки!..А Петков къде се бута, като си няма и идея от нещата, не му в ясно - на всяка манджа меру
35
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо още показвате и ни занимавате с политическият труп сестра Галева която предложи Пеевски за шеф на ДАНС?
34
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички говорят, че на борсата тока е скъп и се пренася цената на фирмите и домакинствата скоро. Обаче кой прави увеличените печалби? АЕЦ и всеки производител. Значи: Държавата в най-голяма степен. Поправете ме ако греша.
33
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо пък за бизнеса цените на тока са високи,а за физически или още домакинства са ниски,като бизнеса производство,че услуги и търговци,че търговци на ток,като тях те ползват повече ток,което е ясно,но за такива количества ползват отстъпки за тези реализации как навсякъде по света на договорни начала за обем и реализация за всички енергийни продукти е така-газ,нефт с неговите производни,що за тока независимо негови източници-ВЕЦ,ТЕЦ,АЕЦ,ЕЦ от вятър,слънце кат енергия,пластмаса произведен продукт
32
9
 
23
 
! Отговори
БББ преди 2 години
Кокорчо , канадеца, ало маджо и мая общата ще оправят българина. Ти българино , да ти точно ти , гордей се с твоите нови оправячи . Да те точно те ще ти го......
31
11
 
29
 
! Отговори
А Радев кога ?! преди 2 години
А оставка на Радев кога ?! Не спазва конституцията , нарушава клетвата си на президент, участва в корупционни схеми чрез съветника си Узунов !
30
5
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Абе какви са тия които гласуват за партията това нагло нещо,което сега си лепна и етикета -ние ,,почтените".Абе вие слепи ли сте,в главите ви нищо ли няма. Та тая е от 25 год. е Парламента и освен да лъже друго не прави.Беше в БСП и като видя ,къде е келепира (къде плащат олигарсите)се присламчи и най вече към ДБ.Луд късмет,че не я направихте кмет на София -получихте някакво просветление.А дано и сега да ви светне каква мошеничка
29
6
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До да знаетеВие нали бяхте алтернативата на тоя човецец, вече пет месеца не можете да създадете ефективно упатвление?
28
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Втора актуализация означава сигурен Виденов 2, хора, сменяйте си левовете в евро!
27
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя път ако обещае да се разходи по пантофи и пенюар в НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ще гласувам за тази
26
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това кошче за отпадъци живо ли е още бе?????
25
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тази ще започне да вряска като коза отново, за да я забележат гламмарите и пак да я вкарат в парламента на топло и богато, мноооого е хитра, като 300 лисици.
24
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Енергийната бомба рано или късно ще гръмне. Последните 20 години тази бомба беше активирана.
23
5
 
6
 
! Отговори
карулин преди 2 години
яка е ама *** е по секси
22
14
 
2
 
! Отговори
Петко преди 2 години
Само да ви се похваля, че заминавам за 2 седмици за Сайшелите. Струва ми 24 хиляди лева. Който не може да си плати тока, да се научи да работи, а не да мрънка.