Радев с поглед към коалиция: Партиите да осъзнаят, че трябва компромис

В продължение на два парламента имаме стагнация, напомни той
Обновена: 29 сеп 2021 20:04 | 29 сеп 2021 20:00, Веселина Йорданова
270
Радев с поглед към коалиция: Партиите да осъзнаят, че трябва компромис

Ситуацията в страната може да се промени само когато политическите партии осъзнаят, че трябва да има диалог, компромис и общ поглед, насочен към бъдещето на България, а не към тяснопартийните политически интереси. Това заяви държавният глава Румен Радев пред журналисти в Кърджали. Президентът е на посещение в града по покана на областния управител на област Кърджали Даниел Делчев.

"Виждаме, че в продължение на два парламента ние имаме една стагнация и безизходна ситуация, която се повтаря", коментира Румен Радев. По думите на държавния глава след предстоящите трети избори в рамките на една година, партиите са длъжни да разберат, че в една парламентарна република промяната може да се случи само с нов начин на мислене и осъзнаване на отговорността пред българския народ.

"Ако те успеят да изиграят тази роля - на диалога, на компромиса, на общия поглед за бъдещето на България, аз мисля, че ще имаме успех", каза Радев и изрази надежда една нова политическа формация да донесе раздвижване.

Във връзка с организацията и провеждането на изборите през ноември президентът посочи, че очаква те да са също толкова честни, колкото и предишните и призова отговорните институции да предприемат всички необходими мерли, за да предотвратят манипулации на вота. "Все още имаме купуване на гласове – това е позорно явление. Не може страна-член на ЕС да допуска да се купуват гласове и да се изкривява вотът на гражданите", допълни Румен Радев, цитиран от прессекретариата на държавния глава.

В отговор на въпрос президентът каза, че приема регистрацията на БСП за участие в президентските избори като индикация за подкрепа. "Неведнъж съм казвал, че не се меся в кухнята на нито една партия. БСП са партия са ясни традиции, с ясен устав и процедури. Те следват своите уставни процедури", заяви Румен Радев.

Помолен да коментира дали оттегленото доверие на ДПС ще се отрази негативно на кампанията му за президентските избори, Румен Радев заяви, че Конституцията не дели гражданите на етнически и религиозен признак и никоя партия няма правото да си присвоява гласа на хората, да ги разделя и да говори от тяхно име. "Всеки гражданин в нашата страна е свободен да изразява своето мнение и да дава гласа си по време на избори", допълни държавният глава.

Според него е закъсняло предложението за отстраняване от длъжност на председателя на Държавна агенция „Технически операции“ предвид скандалите с подслушвания през последната година. Румен Радев допълни, че предстои да се запознае с мотивите на правителството, с които то предлага да се издаде указ за прекратяване на правомощията на досегашния председател на агенцията.

В отговор на въпрос за обявеното днес решение на КПКОНПИ по отношение на члена на СЕМ Соня Момчилова, президентът призова да се прави разлика между назначаване и влизане в изпълнение на задълженията. "Когато Соня Момчилова е влязла в изпълнение на задълженията си като член на СЕМ, не е имала никакви обвързаности"“, посочи държавният глава.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


270
Още по темата: КърджалиРумен Радев
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И втория мандат пак ще е Фигурант, завалията, ама за едната заплатка, после пенЦия и стотина квадрата Кабинет пожизнено човек прави чу-де-са!!!
138
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С кораба на Камен бряг кога, какво правиме???
137
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На мен ли ми се струва или президента на републиката си прави президентската кампания за втори мандат от високата трибуна на заемания от него пост на президент на РБ? Нагъл, по-нагъл, най-нагъл, РР.
136
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чорапа си тръгва - няма да ми липсва особено гробовните му речи за нова година.
135
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тия, новите, показаха ли нещо от следствията с Черепа и другите? Нищо! Ами, нищо ще е!Гласувайте за тях!
134
1
 
6
 
! Отговори
До 139 преди 2 години
Имаш ли лекуващ лекар?
133
1
 
20
 
! Отговори
Въпрос преди 2 години
Може ли някой да ми обясни, с какво толкова е зависим Радев от Черепа, че не смее да пипне доказан престъпник като Спецов?
132
1
 
18
 
! Отговори
Брррр преди 2 години
ЦВетът на ДС е с него! Ужасно!
131
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виждам прилика между Радев иСлавчо, Като малкият ми син вчера, който се наака. Докато ми показваше че няма страшно, оцапа цялото легло! Та, и те така, Славчо, за да оневини оня, са изложи яко! Със всяко обяснение затъваш повече! По-добре млъкни завинаги!Не бъди като малкият ми син! Не съм виновен!
130
0
 
24
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Що ми се струва, че всякакви патосни слова се изпразват от съдържание,щом минат през устата на Фигуранта! Говорителят на Черепа щял да ни чете морал! Събрал ги е всякакви измамници, атрофирали болшевики и обикновени крадци, и се надпреварват кой с по-гнусна демагогия ще ни залее! Така е , щом никой не му търси сметка за лъжите, и медиите мълчат като ***!
129
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
сега ще направя проблем с две писма, мои думи няма да има, ще цитирам радев предимно и чекмеджето бойко, дано стане война да ги видя как бягат като въшки
128
0
 
20
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
Къде са Зелените?Кораба сее отрова из нашите брегове на Черно Море.А преди време за една тревичка правиха протест.Горивата 2.30 нагоре никой не протестира.Няма балами ей.
127
1
 
17
 
! Отговори
Ася преди 2 години
Този толкова ме е отвратил от себе си,че само като го погледна и започва да ми мирише на М..-..Ър-...ША.Повярвайте ми
126
0
 
12
 
! Отговори
Надблюдател преди 2 години
Ето тука тара'канчик ,ни обяснява какво бил направил Шойгу! Да си взимат Узурпатора, и отправить его прямо в Сибирь! Такъв изгладен мозък там се цени !
125
4
 
0
 
! Отговори
радевис преди 2 години
За тежката металургия металолеене и разбира се селското стопанство тез дечица нали затуй сме ги раждали не гейчета програмисчета в европа да стават братушки нека съградим живота нов българия да стане промошлената зона на русия та тружениците да живеят Арно
124
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пирате, играете на война, две писма до северна корея и русия и ще се видите в чудо, само трябва да ги напиша, коства ми 3 минути
123
0
 
19
 
! Отговори
Мира преди 2 години
О , не този противен,нагъл,интригант ,лъжец не мога да го изтъпя още 5 години.Това е страшно отвратителен тип
122
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Печалбата на Газпром е рекордна, за първото полугодие на 2021 приходите са 22 пъти повече от същия период на миналата година. До края на годината се очаква да мине 25 миларда долара при тези цени на газта, дори и да намали доставките към ЕС като ги насочи към Азия където цените са още по-високи.
121
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На 27 август Газпром преустанови продажбите на европейските спотовите пазари на газта за 2022г. Предлаганата газ вече е само за 2023. Газпром ще изпълни договорите за заявените количества, но няма да увеличава доставките.
120
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първият от няколкото нови големи града, които се появяват в Сибир в съответствие с плана на руския министър на отбраната Сергей Шойгу вероятно ще бъде построен на границата на два региона. Това съобщи на 14 август агенция Ura.ru, позовавайки се на високопоставен източник. Според него градът ще бъде построен в басейна на Минусинск близо до границата на Красноярската територия и Хакасия. Информиран източник каза също, че проектът трябва да започне през 2022 г.