Средно 3 коли на ден се крадат у нас, жертва са по-новите модели

Едва 16 на сто от откраднатите коли тази година са намерени и върнати
3 окт 2021 07:49, Ния Христова
81
Средно 3 коли на ден се крадат у нас, жертва са по-новите модели
Снимка: Pixabay

Статистика на МВР показва, че всеки ден у нас се крадат по три автомобила. Експертите казват, че най-често мишена на автокрадците стават по-новите автомобили.

На 8 септември сутринта Кристияна Панева разбрала, че колата й липсва. След като миналата вечер паркирала пред дома си своя нов автомобил, проверила дали е заключен и се прибрала спокойна вкъщи.
 
"Комшиите нищо не са разбрали. Съвсем тихомълком през нощта са я запалили и са я откраднали", разказа пред Нова тв жената.
 
"Съобщих и на застрахователите. Все още няма никакви резултати. Имало и други подобни случаи", споделя жената.
 
Статистиката сочи, че от началото на годината едва 16 на сто от откраднатите коли са намерени и върнати на собствениците им. През първите 7 месеца от МВР са регистрирали 703 посегателства върху автомобили. Разкритите обаче са едва 115.
 
Числата на МВР сочат още спад в посегателствата над автомобили спрямо 2020 г. Друга тенденция обаче продължава да бъде актуална: мишени на крадците са по-новите модели.
 
"Модерните технологии за защита на автомобилите предизвиквали автокрадците също да се развиват", смята експертът Румен Дунев.
 
"Във всеки един автомобил има части, които бързо се демонтират и са много скъпи.  При някои модели автомобили това са фаровете, които се свалят за по-малко от минута, а цената на един фар е между 5 и 8000 лева", коментира Дунев.
 
Специалисти препоръчват да оборудваме автомобилите си с имобилайзери, за да не станем жертва на подобни посегателства.
 
"Наистина напоследък се крадат по-нови модели. В голяма част от случаите повечето се предават за части. Често се случва колите да се изнасят в чужбина. Крадците дълго време наблюдават модела кола, която искат да откраднат. Преди самото престъпление им трябва технологично време, за да огледат района", заяви Росен Белишки от отдел „Криминална полиция“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


81
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Във Варна пробиват резервоари източват гориво,при жалби полицията не приема сигналите.
18
15
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е на едно от последните места по брой откраднати автомобили на 100 хиляди население. Средно по 18 автомобили се крадат на 100 хиляди население. При 328 за Люксембург и 256 за Италия. Ама на българите им дай да плюят по България.
17
2
 
21
 
! Отговори
Влад преди 2 години
На съседа му гепиха предна лява врата и седалката.
16
2
 
28
 
! Отговори
До 47 преди 2 години
Автора е имал предвид между 5-8 хиляди лева. И наистина е така. Един фар на BMW 750Li е точно 8000. И не можеш да смениш само крушка.
15
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Статистика показва, че всеки ден у нас се крадат по три автомобила. . . . . . . . . . Точно това не показва статистиката защото се нарича статистика! Днес шест откраднат утре нищо два дни - шест откраднати средно три на ден! Кога ще се научите на български без логически, граматични или словоредни грешки, пишман журналисти? С всеки изминал ден нивото спада със същата скорост както расте лъжливия ковид - отрицателна първа производна в скоби на абсолютна стойност! Да видим кой ще разбере!
14
6
 
14
 
! Отговори
Ти да видиш! преди 2 години
При някои модели автомобили това са фаровете, които се свалят за по-малко от минута, а цената на един фар е между 5 и 8000 лева", коментира Дунев.Къде има фарове по 5 кинта, че и ние да намажем?
13
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
МвР ... къде спи пак
12
2
 
35
 
! Отговори
Чичо преди 2 години
Един виц от соца.На един другар работил в чужбина му откраднали мерцедеса на староОтива в милицията и се оплакваМилиционера му сочи картината на която Ленин говори пред митинг и му казва гледай бе др .Ленин говори пред другари и в ръцете си стиска каскет за два лева а пък ти си оставил кола за 10 хиляди на улицата.Кой ти е виновен?
11
10
 
7
 
! Отговори
Do 5 преди 2 години
Aз затова живeя в чужбина. Kарам фирмена и ако щат да ми я крадат
10
2
 
15
 
! Отговори
x преди 2 години
Никой не иска да краде 20 годишното ми пежо. Но пък има мераклии за тасовете. Откраднаха ми единия.
9
0
 
39
 
! Отговори
У преди 2 години
Това са само откраднатите цели коли, това обикновено са организирани кражби. Ако дадат колко катализатори, гуми, чистачки, стопове и т.н. са откраднати, ще излезе че само колите на властта не са засегнати. За кражба на катализатор даже наказват собственика, защото нямал? Засега няма открит
8
1
 
14
 
! Отговори
1-н преди 2 години
Три коли, само три коли? Аре дайте сериозно сега...
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 7То нема смисъл да крадеш трошки, ама все нещо ще отмъкнат от тях :)) Бензин ще източат, гуми ще смъкнат......хахахаха :)) С един авер се базикахме, че ако може, даже кожата ще ти смъкнат или одерат, зависи от района в БГ :)))
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На чиче му откраднаха колата едно време,бех мъничък и не разбирах много ама и аз ревах..
5
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Коли над 15 години вървят по 2-3 хил лв вече. По-новичките до към 10 годишни също падат. Какво ти трябва да го крадеш?
4
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Полицаите знаят кои са крадците, но вместо да ги заловят те им искат такса спокойствие. Ако искате да живеете добре в България не показвайте че имате пари
3
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Шри липсата на съдебна система е така. Всичко е свързано-щом няма осъдени, крадците стават повече. Строгите мерки намалят кражбите, но вече 30г няма Темида. Всички съдии са просто малини за пари. Факт. Ще става и още по зле.
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има доста стари голфове, така че е нормално и стари голфове да се крадат заради частите.
1
1
 
22
 
! Отговори
тъй де преди 2 години
Нормално е да се крадат по-нови коли, на кому е нужен Голф 2 сега?!