COVID, сертификати, маски... Ще почиваме ли и как в зимните ни курорти?

До дни утвърждават Здравен протокол за зимния сезон
30 окт 2021 13:05, Александър Попов
63
COVID, сертификати, маски... Ще почиваме ли и как в зимните ни курорти?
Снимка: БГНЕС

Министърът на туризма Стела Балтова представи Правилата за прилагане на противоепидемични мерки при извършване на туристическа дейност през зимен сезон 2021/2022 и обсъди подготвения Здравен протокол на онлайн среща с представители на зимните ски курорти в България. Предстои съгласуването му с Министерството на здравеопазването и до дни той ще бъде окончателно утвърден.

„Мерките за зимния туристически сезон са съобразени с въведените със заповедите на министъра на здравеопазването противоепидемични мерки, а ключовата цел на протокола е да осигури максимална защита на здравето на туристите през зимата“, бе категорична министър Балтова. Тя представи пред участниците основните мерки, които трябва да предприемат местата за настаняване, а именно носенето на маска от служители и посетители, регулиране и контрол на потока от гости в хотела, поставянето на информационни табели и др.

В протокола ясно са разписани и правилата за кабинкови въжени линии, седалкови лифтове и влекове. На този етап се предвижда сезонът да започне без изискването за представяне на зелен сертификат за достъп на туристите до ски съоръженията.

По време на срещата бяха представени и обсъдени практиките в чужди зимни туристически дестинации, както и процедурите в случай на корона вирусна инфекция при гост в мястото за настаняване.

От своя страна представителите на зимните ни курорти изразиха своите притеснения в контекста на пандемията, споделиха практики и увериха, че и тази година ще предприемат всички мерки и действия, които ще са в полза на здравето на туристите и които биха им позволили да работят без ограничения.

Ще почива ли българинът в зимните ни курорти?

В рамките на срещата пред участниците бяха представени резултати от представително проучване за нагласите на българите спрямо предстоящия зимен сезон и намерението им за почивка.

74% от пълнолетното население на България оценява потенциала на зимния ни туризъм като добър – според близо милион и половина българи условията за настаняване, инфраструктурата и специализираните съоръжения, които се предлагат у нас, са "определено добри", а според 2,7 милиона оценката е "по-скоро добри". Малко над половината от запитаните – 54,6%, са на мнение, че българските зимни курорти отбелязват напредък и подобрение в предлаганите условия за туризъм.

В разгара на четвъртата COVID-вълна 730 хиляди пълнолетни българи (12,8%) заявяват, че планират поне едно туристическо пътуване или почивка през предстоящия зимен сезон 2021/22 г.

Изводите сочат също, че традиционно пътуването като "турист" е в по-висока степен застъпено сред жителите на столицата и областните градове. Основните притеснения са свързани с финансовия фактор и с вируса на COVID-19 в сравнително близка степен.

Близо 5 на сто от българите имат нагласата да пътуват в чужбина, независимо от пандемичната обстановка, в която се намираме.

По отношение на продължителността и отделения бюджет за зимна почивка, за сезон 2021/22 намерението е средно за 6 дни ползване на туристическа услуга от някакъв тип при бюджет 1 330 лв. средно. Около 260 хиляди българи търсят почивки в рамките на 1000 лв., а малко над 70 хиляди се ориентират към бюджет над 2500 лв.

Най-голям потенциал за туристическия сектор към момента представляват хората на възраст между 18-44 г., които формират 80% от категорията на активно търсещите подходящи предложения. 37% от тях са в категорията с 2-3 хиляди лева месечен домакински доход.

Като цяло при планиране на почивката си, българинът се ръководи в голяма степен от преките си впечатления – 36% посочват като важен при избора фактор препоръка от близки и познати, а 34% се опират на преки, лични впечатления от конкретно място.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нагласяват си мерките според както им отърва. За изборите сертификати-не. Как ще изпуснат свещените гласове които ще ги задържат на хранилката. За зимните курорти, където техните хора държат хотели- пак без сертификати.
26
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Програмист: Като гледам, винаги си бил самотен.
25
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зимен туризъм в България е все едно хладилник МРАЗ в Сибир. Работи, но е някак нелепо. Който е ходил в Алпите ще ме разбере.
24
21
 
6
 
! Отговори
Програмист преди 2 години
Прекрасно. Тази година задължително ще ида. Блазни ме мисълта че няма да се блъскам на всяка крачка с представители на ниският социален спектър.
23
4
 
18
 
! Отговори
Дигитален концлагер преди 2 години
Нали фашисткият ви сертификат беше само за затворените площи на заведенията и прочие..Сегрегацията започва от малкото разбира се..и ще се разшири..нали това е плана и е предначертано и запланувано от доста години насам..Утре другиден хората няма да могат и хляб да купуват без него..Така ще нормализирате нещата..Събудете се !!
22
2
 
7
 
! Отговори
Да им набият Канчета преди 2 години
ДАНЪК ЛУКС да им турят на тези отвратителни хора. Също и ПРОГРЕСИВЕН ДАНЪК колкото повече пари имат толкова повече пари да плащат за данъци.
21
2
 
4
 
! Отговори
А тези МРЪСНИ ТУЗАРИ преди 2 години
Гнусни мръсни червиви с пари Българи. Що НЕ ПЛАЩАТ ВИСОКИ данъци и УКРИВАТ крадени пари и се чудят и маян къде да си ги харчат по джипки почивки и *** по курорти Мафията СГАНТА ПРАЗНУВА по време на болести и смърт Възмездие за тея долни утпрепки.
20
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дъ Гъ Дъ!Никакви зимни курорти.Като искам ски, отивам в гората, наемам си малка хижа алпийски стил и не ми трябва зеления ***.
19
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълен бойкот и после като се събуди *****ко какво да види, хляба му станал 2 заплати. Просто нема никой ан втория етаж
18
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не няма да почиваме в български курорти. За тия пари, можем да почиваме в Австир например. Не може тоя да ми иска 104 кинта за вечеря за двама. В Австрия за нощувка и вечеря за двама + двете деца излиза по 110 евро на човек. По-добре в Австрия. Тия направо да си закриват кръчмите и псевдохотелите. Да бият кепенците и да почват да ревът. Ама не към държавата помощи да им дава ами към алчността си. Тез не се наядоха досега, ама сега вече ще се нахранят веднъж за винаги. Аман от български хотелиери
17
8
 
5
 
! Отговори
Мангъра преди 2 години
За Бога, не се ваксинирайте! И без това сме много. С допълнителни 15-20 000 на година за няколко години ще се поизчистим от шкартото. Никаква ваксинация и никакви мерки.
16
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Единственото което може да се очаква от Балтова е вируса да се размножава в котролирана среда :))
15
2
 
12
 
! Отговори
ДДРОнег преди 2 години
Интерса клати феса ... за пореден път , тогава за чий въведохте прословутия зелен сертификат за заведеният и др. магазини, но за скиорите - НЕ ?!?!?!?___За пореден път нелогични действия, че как да се подчиняваме на тъпите Ви решения !??!?!____Отдавна се доказам, че точно ски-курортите са идеален център за пренасяне на зарази !!!___Но децата не ги пускате на училище, нали ?!?!?!?__ТЪПО, ПО-ТЪПО, НАЙ-ТЪПО !!!
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Земя на слепци.
13
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да затварят курортите! Нали е пандемия, нали в мола ни трябва сертификат? При този фашизъм хотелите са предпоставка за застрашаване на общественото здраве! Да затворят държавата и да се приключва.
12
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом е по предложение на Балтова то е ясно, той зор за зелен сертификат от нея тръгна, та ша го нацвъка на всякъде, тя си е зл обна ваксърка
11
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кафенетата празни. Зелени сертификати няма! Кръчмарите точно това ли искахте?
10
9
 
20
 
! Отговори
SS преди 2 години
Неваксинираните сме повече !Много сме силни сме.Протест по другия начин 1 НЕ СЕ ВАКСИНИРАЙТЕ ! 2 НЕ ХОДЕТЕ НА РАБОТА ! 3 НЕ ХОДЕТЕ ДА ГЛАСУВАТЕ ! 4 КУПУВАЙТЕ САМО НАЙ НЕОБХОДИМОТО ! 4 КОНСУМИРАЙТЕ КОЛКОТО СЕ МОЖЕ ПО МАЛКО ! 5 ИЗТЕГЛЕТЕ СИ СПЕСТЯВАНИЯТА ! 6 ОСМИВАЙТЕ И ПОДИГРАВАЙТЕ ТЕЗИ КОИТО СА СЕ ВАКСИНИРАЛИ ! ЩЕ ВИДИТЕ ЧЕ ЩЕ КЛЕКНАТ ПРЕД СУВЕРЕНА (НАРОДА)
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тези маски са предназначени да ги носи само този, който има ковид, че да не може да се разпространява! Колко от вас имат ковид?
8
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Клони от диктатура към анархия ми се струва.