Библиотекарите на протест заради ниските заплати

Ще се включат служители от няколко града в страната
1 ное 2021 08:15, Елка Василева
57
Библиотекарите на протест заради ниските заплати
Снимка: архив, Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Библиотекарите излизат на протест в Деня на народните будители. Повод за недоволството са ниските заплати на работещите в сектора, съобщи Bulgaria ON AIR.

Протестът ще бъде символичен – пред сградите на библиотеките ще бъдат разпънати плакати, съобщиха от управителния съвет на независимата синдикална организация "Култура" към КНСБ.

Очаква се в недоволството да се включат Националната библиотека и регионални библиотеки във Варна, Велико Търново, Ловеч, Кърджали и Хасково.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
0
 
! Отговори
Ще ми се преди 2 години
всеки от коментиращите в края да завършва с "Бях за последно в библиотека преди ...". Аз не съм в България от около 4 години, съответно и от почти толкова не съм стъпвал в библиотека.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Учителят на ГЦОУД, ако е на пълен щат, е на работа от 11 до 17 часа - по наредба - 6 атрономически часа. Учениците от първи/втори клас обикновено имат по 4 или 5 учебни часа и свършват най-късно в 12 часа, след което се поемат от тези учители. Т. нар занималня започва обикновено в 13 часа след поне един астрономичен час за хранене и организиран отдих. Едва ли има директор, който да дава 2000 лв. на учител на половин щат.
43
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
имам позната учителка на занималня...отива в 13 часа на работа...започва в 14...работи до 16 ...и взима заплата 2000...След като на всички се вдигат заплатите и има инфлация и редно и на тях да им се увеличат заплатите...
42
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредна новина, под която "най-компетентните" мнения са от хора, които никога не са влизали в библиотека и не знаят какво правят библиотекарите.
41
2
 
2
 
! Отговори
Тея още не са преди 2 години
разбрали, че Боко вече не управлява, смятай ако трябваше да вадят Вера Су - не месеци, години щяха да минат. Хората живеят извън реалния свят и времето!
40
1
 
3
 
! Отговори
Библиотекар преди 2 години
До АнонименАко ми кажете къде получават такава заплата, веднага отивам!!!
39
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега инфлацията допълнително им намали заплатите. Интересно ми е дали отново ще гласуват за ИТН и Радев?
38
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хайде да не сравняваме една-единствена библиотека у нас с богат фонд и ценни книги с хилядите прашясали библиотеки по градове и села. Там ще умрат от скука, добре че понякога им доставят по десетина нови книжки или някоя учителка заведе клас, след което се оплакват от невероятно изтощителната си работа.
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Предприемач40Не мрънка бадева, ами напиши къде хората да те намерят, като даваш такива пари за заплати!
36
2
 
8
 
! Отговори
Не дотам дърт преди 2 години
До: До Не дотам дърт (номер 39) Така е, гoлaтa истина! Помня, когато бях студент във "великото" ВМЕИ "В. И. Ленин" в София, понастоящем Технически Университет, с един колега ходихме в Народната Библиотека да търсим техническа литература. Оказа се, че едната книга била заета, другата липсвала (или нещо такова), а други книги били само за читатели с червени членски карти - разбирай членове на ЦК на БКП, Политбюро, комунистически партийни секретари, и подобни!!!
35
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българските библиотеки са спряли в 1970та година.
34
2
 
9
 
! Отговори
Acho Beats преди 2 години
Подкрепям ги хората ! С минимални заплати не може да се живее . Няма смисъл да вдигат минималните, да вдигнат реалните. Трябва по-голям бюджет за библиотеките и да ги осъвременят. Нека там да има филми, образователни програми, видеоигри и научни журнали както в развитите страни. И нека персонала там да е на ниво. По този начин и младите ще се развиват и възрастните ще са на ниво !
33
3
 
3
 
! Отговори
Поразяващата ръка преди 2 години
Чух че щяло да има плакати "Долу Винету". За тези библиотекари, които не са чели книгата, с лявата ръка осакатявам, с дясната убивам. Отделно ходя с две пушки: Мечкоубиец и карабина Хенри. Ще вържа Хататитла да пасе пред голямата конюшня със тотемния стълб с двамата брадати ***, и ще ви чакам. Още имате време да размислите.
32
3
 
7
 
! Отговори
Киро Рамбото преди 2 години
До РеалистА преди тези "12 години" заплатите бяха високи, така ли? Винаги се говори за "мутрите" все едно преди тях сме били еквивалент на Швейцария, а те нарочно са го развалили.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
до 30 Така е, прав си, за съжаление. Тези служебни правителства имат (не лека при това) за основна задача да подготвят предсрочните избори. Ако не друго, поне са потренирали. Всичко останало е между другото. А то се оказва не малко за изpиване, а направо цели "Авгиеви oбopи"! Мисля, че ще минат години докато се поправят щетите. Един цял мандат не мисля че ще бъде достатъчен...
30
5
 
3
 
! Отговори
Университетски преди 2 години
Преподаватели получават по-малко.
29
2
 
7
 
! Отговори
Не дотам дърт преди 2 години
До: номер 27 Ти да не би да си мислиш, че библиотеките не се дигитализират? Този процес е започнал отдавна. Само че както във всичко друго, България изостава от цивилизования свят и в това отношение! То не бе здравеопазване, не бе образование, не бе цифровизация, всичко! Знаеш ли, че в библиотеката в Копенхаген работят само десетина служители барабар с охраната? И там можеш да си извадиш лична карта, паспорт, шофьорска книжка за нула време! Има и детски кът, чудесии!
28
10
 
5
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Е, то не може 12 години мутрите да държат ниски заплатите на библиотекарите и изведнъж за пет месеца и нещо двете служебни правителства да им дадат достойни за труда им заплати.
27
4
 
6
 
! Отговори
Очевидно дърт преди 2 години
Огромно уважение към библиотекарите и техния труд. Наясно съм донякъде какви усилия са нужни да поддържаш каталог със стотици хиляди заглавия, но света се променя с чудовищни темпове. Хайде, аз съм от "динозаврите", които обичат да държат книга в ръцете си, да я разлистват и за това плащам 12 лева годишно. Е, как да имате заплати? Изхода е скоростно дигитализиране и монетаризиране на онлайн книгочетенето.
26
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заплатите на библиотекарите варират от 950 д 1600 лв. Зависи на каква позиция си.