Български стартъпи - овошка под наем и римейк на туршията

Пет родни компании ще получат по 25 000 евро за идеята си
2 ное 2021 17:15, Анисия Иванова
48
Български стартъпи - овошка под наем и римейк на туршията
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Българските стартъпи се опитват да отговорят на световните тенденции при бързооборотните стоки и да ангажират клиентите си с информация за произхода и устойчивото производство на продуктите. Близо 80 екипа с различни идеи са се включили първоначално в тазгодишния есенен формат на акселераторската програма XLRadar Consumer Goods на Innovation Capital, като след няколко нива на подбор журито е определило пет компании, които ще получат подкрепа от 25 000 евро. Ако сумата бъде използвана разумно, тя ще помогне на компаниите да тестват продуките си и да достигнат пазара. Това заяви Явор Гочев, инвестиционен мениджър в Innovation Capital, ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Сред финалистите са компания за ферментирали зеленчукови продукти като заместник на традиционната консервирана туршия, разработчик на крем против акне за тийнеджъри, стартъп с продукти за диабетици, компания за студено пресовани чайове и бульони, и иновативно решение как да приближите клиента максимално до храните, които консумира.

"Можете да си вземете дръвче под наем и да получите в края на сезона неговата продукция ... Вместо собственикът на една градина с ябълкови дръвчета да се чуди какво да прави с продукцията, вие може да си заплатите предварително и в края на годината да си получите ябълките, или даже да си ги наберете сам. Можете да получите продукцията и като преработен продукт, така че дори ако реколтата не е много благодатна, получавате нещо."

Насърчаваме предприемачите да бъдат проактивни, защото колкото повече мнения и съвети получат, толкова е по-голям шансът им да успеят, каза Гочев. "Едно от важните неща, когато започваш стартъп, е да усетиш какво се развива и какво се търси.", обясни гостът.

"Българските предприемачи, особено тези които за първи път стартират бизнес, са малко мнителни - притесняват се някой да не им открадне идеята. Една идея на практика струва нула - стойността й е в хората, които я развиват. Ако имаш идеята и познанията - тя ще бъде успешна.", добави Гочев.

Заради пандемията голяма част от програмата тази година е преминала онлайн, което е имало своя негативен ефект заради липсата на директен контакт, но е създало и нови бизнес възможности и модели в сектора на доставки на храни. Обсъждани са идеи за вендинг машини със здравословни храни, както и предложения за супербързи доставки с разпределени дистрибуторски мрежи, разказа Гочев.

Innovation Capital има инвестиции в посока да се намали разходването на храни. Компания работи по решение, което позволява на магазините да преценяват колко време могат дадени продукти да стоят на рафтовете и да ги предлагат на клиентите си с намалена цена преди изтичането на срока на годност. "Има подобен продукт и за ресторанти - тези схеми са в развитие, а някои са и на пазара", каза Гочев.

Запитан за навлизането на виртуалната реалност в ежедневието, Гочев коментира, че вече получават предложения, които са насочени не само към гейминг индустрията, но и за улесняване на бизнес процеси.

Целия разговор може да гледате във видеото Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
1
 
18
 
! Отговори
Мъко преди 2 години
мъко - българска!
19
2
 
27
 
! Отговори
Коментар преди 2 години
Няма да сме най загубената държава ли?Ще сме още 100 години като се крадат пари и се раздават на някакви алабалисти дрънкащи алабализми!
18
2
 
17
 
! Отговори
123 преди 2 години
Сулю и пулю "стартъпи" измисля.От тъпотия до по-голяма тъпотия...Само и само да *** едни пари от нищоправене.
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ше правя нов чалга лейбъл - имам 2-3 много изтикосани кифлеки корвуляка ... аа аисках да кажа, уми и енергични млади независими жени, дето имат по 150 000 гледаняи средно в онлиф.....уююютубаата. Требват ни пари да ги промотираме и да ги наврем в в лицето на всеки между 9 до 25 години! Проекта се казвай Луната Майнер. Нищо общо с Планета Пайнер. Имам конкурент, обаче - Мара Лауйдио. Да не се бърка с Ара Айдио. Оцениха ни идеята на 100 млн лева.
16
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До състейнъбъл - Ще ги има и тези неща ама няма да са достъпни за бедните. Спасените е, да си богат или да си от силна организация.
15
2
 
14
 
! Отговори
Joro преди 2 години
Ето така лекичко ще се приберат едни 125 000 евро. От тарикатчетата. С цветни думи, акселераторски програми (как яко звучи), дръвчета под наем и подобни тъпотии. Вместо истинско земеделие и истински бизнес. И ще продължаваме да ядем турски домати и египетски картофи. Важното е, че парите са усвоени. Но откъде взеха тези пари, за да си ги раздават - от балъците които работят.
14
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Handel - То икомпютъра е идея от 18-ти вем, ама чак 2019 направи една компания, да струва трилион долара ...
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"XLRadar Consumer Goods на Innovation Capita" - Въй въй ъвй вайй вай мали лелеии вайй ауууу ваййй машааалааа, афееериим, алакнколууу лааах малах ваййй ....
12
1
 
13
 
! Отговори
Handel преди 2 години
"Можете да си вземете дръвче под наем и да получите в края на сезона неговата продукция ... Вместо собственикът на една градина с ябълкови дръвчета да се чуди какво да прави с продукцията, вие може да си заплатите предварително и в края на годината да си получите ябълките, или даже да си ги наберете сам"И това се води идея за стартъп за 25,000 евро? Че това е старо колкото света и на български се нарича "изкупуване на корен". Тук пак вуйчо е бил в журито.
11
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И защо ми е да правя стартъп в България, като мога да го направя в още 20+ други европейски страни?
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Звучи ми като Златния Орфей на нов глас, "ще предложим някаква *** идея колкото да оправдаем парите дето ще вземем"
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 7 - Като има намесени големи пари, започва да се стреля, сейш ли се?
8
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И после идва некой "беге инвестор", вика ти, да препишеш къщата на залог, дава ти 20% от оценка, за 50% от компанията, и казва, че иска 50% от оборота. ХАХХАХАХАХАХАХА
7
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"...вие може да си заплатите предварително и в края на годината да си получите ябълките..." Нали знаете кой първи ще обере ябълките, както и тухлите от оградата на градината. И това не е стартъп за тях, а е от време оно.
6
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еха! 25000 евро! Че той М1 Мах-а ми е 3800 евро, а мониторите са още 7500 ... МММ , 1000 про мега БИЗНЕС! Какви са тея жалки суми?
5
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи комшията ще направи римейк на туршията, а аз ще я взема под наем пък напролет ще си оправим сметките.
4
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българския бизнес е импотентен и тази статия показва защо. А Кирчо като представител на бизнеса в кавички е същия импотентчик а ббалъците го възхваляват. За Ицо Хазарта въобще е безсмислено да се коментира.
3
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българи и бизнес? Това ми звучи, като българи и наука. Българи и изкуство. Горила и балет.... хахаахахаххахахахах
2
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ок - а кавко да позловаме, че да ти е харно на тебе, жалко и незначително човеченце?
1
2
 
25
 
! Отговори
Възмутен преди 2 години
Наврете си стар тъпите отзад!Мноу сте модерни с тез чуждици разийш ли!