Янев: България работи за климатична неутралност до 2050 г.

Само работеща икономика може да се трансформира, допълни той
Обновена: 2 ное 2021 19:49 | 2 ное 2021 19:30, Анисия Иванова
53
Янев: България работи за климатична неутралност до 2050 г.
Снимка: МС

"Само работеща и жизнеспособна икономика може да бъде трансформирана в контекста на приоритетите на зеления преход. В този процес трябва да се вземат предвид националните особености, така че подходът да бъде справедлив и пропорционален“. Това заяви министър-председателят Стефан Янев в изказването си пред държавните и правителствените ръководители във втория ден на Световната среща на лидерите в рамките на 26-ата конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (COP 26) в Глазгоу.

Премиерът бе категоричен, че България е напълно решена да изпълни своите ангажименти към Парижкото споразумение и подчерта, че заедно с държавите членки на ЕС страната ни работи за постигане на климатична неутралност до 2050 г., както и за още по-амбициозната цел за 55% намаляване на емисиите на парникови газове до 2030 г., което е заложено в законодателството на ЕС.

Министър-председателят Янев изтъкна, че за целта на национално ниво бе разработен изцяло нов набор от мерки в Плана за възстановяване и устойчивост на България, съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет.

"Той ще стане нова пътна карта за декарбонизация на българската индустрия и за постигане на икономически растеж в рамките на устойчива и съхранена околна среда, което включва поетапното прекратяване на използването на въглища до 2038-2040 г.“, отбеляза премиерът пред световните лидери. Янев уточни, че усилията на страната ни са съсредоточени върху три главни цели: по-нататъшно ускорено развитие на възобновяемите енергийни източници и водород; увеличаване на енергийната ефективност на икономиката и устойчива мобилност.

Премиерът Стефан Янев акцентира, че България подкрепя обединените усилия на правителствата, частния сектор, академичните среди и други заинтересовани страни в общата цел за борба срещу изменението на климата. „Нито една страна сама не е в състояние да се изправи срещу глобалната заплаха от изменението на климата, защото нямаме варианта или лукса да си позволим провал“, добави българският министър-председател.

В рамките на изказването си премиерът Стефан Янев отправи апел за обединение в усилията за достигане до нов консенсус между всички държави по необходимите действия и цели, отнасящи се до климата, за постигане на климатична неутралност в планетарен мащаб до средата на този век, както и за постигане на съгласие по решителни краткосрочни и средносрочни политики. А те да се основават на правилния баланс между смекчаване и адаптиране към изменението на климата. „По-честите екстремни метеорологични явления, на които сме свидетели, са ясен знак, че глобалното затопляне се ускорява и вече засяга много аспекти на нашия живот, икономики и екосистеми.

Присъствието ни тук днес означава, че осъзнаваме колко важно е да работим заедно и че са нужни по-надеждни действия от всички държави и от всеки един от нас, за да ограничим повишаването на температурата“, подчерта българският премиер.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
1
 
4
 
! Отговори
Климатична неутрално преди 2 години
В Африка, Южна Америка, източна европа омръзна ли ви да берете банани или да миете улици на запад? Решили сте да построите завод, сега всеки може да построи завод и да произвежда. Вижте сега, не може да строите такива заводи като нас, вече ще строим нови заводи, с водородна, зелана енергетика. Първо изградете зелена енергетика със соларни панели и вятърни мелници и тогава може да строите заводи, иначе глоби. Не, не че се страхуваме от конкуренция и че няма да можем да ви продаваме, но въпроса е да спасим планетата и човечеството.
13
0
 
13
 
! Отговори
приоритет преди 2 години
Не е зле първо България да поработи за увеличаване на раждаемостта сред българите
12
3
 
2
 
! Отговори
Гиньо преди 2 години
Ги не ми дреме за Харито и баба му какво ни занимавате с тези некадърници??? Какво е туй нещо, всяка втора статия все за тях?
11
3
 
1
 
! Отговори
Манго преди 2 години
Няма пък да се ваксинирам нямА да спра да горя дрехи за да се топля Село сам си преценя
10
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не на гласуването на турците в Турция на тези избори да кажем не
9
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А ПОЛОВА НЕУТРАЛНОСТ КОГА?
8
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя и за пазач на паркинг не става
7
7
 
7
 
! Отговори
Майките с увреждане. преди 2 години
Я не ми говори неща от които фуражката ти нищо не разбира. Спирай да си караш кефа в Глазгоу и се врущай, че твойте от хууунтата убиват вече по 300 човека дневно
6
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви ти климатични промени нашия пастор Яков каза че няма такова нещо измислият си за да се оправдаят че уж вършат нещо и като д сне ясно че няма глобално затоплиане ще кажат виждате ли благодарение на наште усилия Сичко е да се бият фгърдите
5
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И Георги Кадиев също е от шаиката електропроизводителли
4
7
 
6
 
! Отговори
Глъм преди 2 години
Не съм гласувал за теб, Ръб *** военен ,че да ме представляваш и решаваш бъдещето ми. Ясно ли ти е зелено тъпоглаво човече Падни за 20 Веднага.
3
3
 
9
 
! Отговори
ТОТО преди 2 години
Е, ние отдавна сме в климатичната неутралност , половината депутати вече имат ВЕИ-та Соларни централи и ни продават тока по 70- 90 стотинки киловата!!! Ние сме първенци, ако не вярвате попитайте Любен Дилов син или някой друг от шаиката
2
4
 
9
 
! Отговори
я па тоя преди 2 години
тоя що говори от мое име ?! аз не съм го избирал за премиер . той е назначен от един фигурант !
1
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
а ве *** продажен. дечицата ни ще ни вкарат в голямото зелено бъдеще а? не всички де, каква квота са ви дали за изпълнение. десет процентя ли ще оставите живи? 5? голямото зануляване.

403 Forbidden

Forbidden

You don't have permission to access this resource.Server unable to read htaccess file, denying access to be safe