Няма причина апартамент в София да струва колкото във Виена

Политиците манипулират със страх, несигурност и съмнения, каза Хампарцумян
9 ное 2021 10:30, Анисия Иванова
268
Няма причина апартамент в София да струва колкото във Виена
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Когато инфлацията е съпроводена с икономически растеж, то тогава можем да говорим за съвсем естествено явление. От друга страна по-проблематична е по-скоро волатилността в цените на някои ключови стоки. Това заяви Левон Хампарцумян, финансист, председател на УС на Българския форум на бизнес лидерите, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Ивайло Лаков.

"Когато става въпрос за криза, има една технология, която се нарича “Fear, Uncertainty and Doubt” (Страх, Несигурност и Съмнения). Нейната цел е да създадеш страх и притеснения и в същото време да се появиш геройски с решение. Политиците вече го научиха, а корпоративните структури го използват отдавна.”, допълни гостът.

Левон Хампарцумян коментира скока в цените на недвижимите имоти.

Още по темата

"Пандемията накара много млади хора да искат да си купят по-голямо и удобно жилище. От друга страна има и такива, които купуват недвижими имоти с цел спекулация, но трябва да се има предвид, че тя може и да няма успешен край. В момента се надува един балон, който няма голям шанс да доведе до крах, но все пак трябва да сме внимателни.”

Банкерът заяви, че реално няма причина апартаменти в София да струват колкото тези във Виена или Атина и ако цената на жилищата у нас стигне до тези нива, то това би било сериозна червена лампа. Друг риск, който съществува е да се създаде цикъл на бедност на места, на които никой не е очаквал. По-конкретно става дума за новите квартали в столицата и по-големите градове, които обаче имат лоша инфраструктура. В наши дни хората с добри възможности искат не само хубаво жилище, но и хубав квартал. Новопостроените сгради, които обаче не са в облагородени квартали, има шанс да се превърнат в гета, казва Хампарцуням.

Той даде и съвет за начините, по които човек може да си запази парите при наличие на по-висока инфлация.

“В моментът, в който централните банки започнат да се борят с инфлацията, то лихвите ще скочат. Но лихвите в банките няма как да ви дадат доходи над сумата, която сте вкарали. Ако искате да си увеличите парите, то трябва да ги рискувате. Лихвата в банката е достатъчно да ви пази спестяванията от инфлацията.”

Хампарцумян също заяви, че сегашната ситуация в страната, комбинация от множество кризи, се дължи най-вече на културен упадък на обществото, а не толкова на грешки на управляващите.

Той е на мнение, че от медицинска гледна точка вече се вижда края на ковид кризата. Не е ясно, каза той, колко още вълни ще има, но е натрупан значителен опит в лечението на кризата. В икономически план банкерът прогнозира, че ще има един продължителен период, в който централните банки ще поддържат контролирана инфлация. Сама по себе си тя ще предизвика растеж, който да неутрализира негативните последствия от пандемията.

Целия разговор можете да чуете във видеото Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
209
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Левон ДС Хампарцумян много ги разбира нещата - милиционерите от ДС са високо ценени експерти по цял свят... Или не?
208
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма проблем , наближава BLACK Петъка и ще има минус 50% , минус 70 % През 2008ма беше същото , само че сега се надува много по бързо и с много повече , тоест и пукането ше е по- голямо .Отивам за пуканки
207
1
 
7
 
! Отговори
Георги Г. преди 2 години
До АнонименТова е по официална статистика. Ако ти е 1600 чисто, това е точно 2К бруто. В интерес наистина има къде да се вадят не лоши заплати. Напрактика всички инженерни специалности са добре платени, не само IT специалностите, които действително изпъкват. Въпроса е, че в момента и със средна IT заплата, която трябва да е върха на сладоледа отново не става да вземеш жилище и да си спокоен с кредита. А много хора със тези средни доходи теглят безумни кредити, защото "такъв е пазара".
206
24
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имотите тепърва ще поскъпват. Или ако трябва да сме точни инфлацията ще върви нагоре. Купувайте сега, вземайте заеми докато докато цените и лихвите са още ниски. Жилищата сега на промоция жилищата и не се чудете защото след 10 години в София няма да има качествен имот под 500 000 евро. Панелките и най големите кошари дето за нищо не стават ще са по 200 000 евро.
205
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не само Левон , вижте какво казва Професор Кр.Петров и още много икономисти и банкери и ще ви стане ясно каква е посоката на пазара .Според някои спада вече е започнал , но все още не може да се усети
204
1
 
2
 
! Отговори
До София преди 2 години
Не разбирам какъв повод за гордост за нас може да е това, че по нашите земи преди 7-8 хиляди години са живели някакви хора и са строили големи къщи. Ако се докаже, че сме един и същ народ с тях, това вече е друго нещо, но доколкото знам такива доказателства все още няма.
203
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма логика , ама *** обяснявай на населението .Още след Нова година пазара се обръща .БНБ още през лятото излязоха със становище относно имотния пазар .Населението обаче вярва на брокери
202
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви средни заплати по 2000 ги бълнувате дори в София? С висше съм и моята варира между 1300-1600, повече никой не иска да дава освен ако не си ИТ.
201
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В хубав квартал апартаментите са от половин милион евро нагоре, а колко да са хубави тези квартали?
200
0
 
4
 
! Отговори
do 221 преди 2 години
Не, няма причина.Ако имаш тия пари, по-добре се мести във Виена. Веднага.
199
5
 
1
 
! Отговори
Е няма.... преди 2 години
Причина 1. Все повече хора от страната отиват към София. Причина 2. По заможните хора които имат бизнес последните 10 години са натрупали значителни спестявания в кеш и се чудят къде да ги инвестират. Имотите в големите градове винаги са актуални и се купуват като топъл хляб независимо от цената. Напоследък даже по скъпите имоти се продават по лесно от евтините.
198
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Бай Левон, откакто се измъкна от Уникредит започна да се забавлява и много тънко да казва истината, на което е хубаво да се обърне внимание :)
197
2
 
18
 
! Отговори
Гъчо преди 2 години
От началото на коронавируса в София са починали 10 000 , това са минимум 5000 празни апартамента, в същото време вече втора година притокът от провинцията е по малък от заминаващите за Европа! Отделно се строят по 5000 нови жилища на година! Кой ? Кой ще живее в тях? При условие,че вече и от Факултета се изнасят към Европа ???
196
0
 
17
 
! Отговори
Георги Г. преди 2 години
Мдам, балона скоро ще каже "пук". Няма как при средна заплата по официални данни около 2000 бруто в София, средно голям апартамент да струва около 150К Евро и то за ремонт. В момента реално, дори заплатата ти да е 5К или със семеен доход 7К, което е много над средното, отново е безумно да спестиш или изплащаш 150К евро кредит. Какво ставаше до сега. Отива всеки до банката, пита колко кредит ще му дадат, пише го за 30 години и взима. Ама сега цените на всичко растат.И маса народ ще види много зор
195
1
 
4
 
! Отговори
Охоо Левончо... преди 2 години
...и ам мога ;) . !акай сега да ти отвърна подобаващо - няма причина и заплатата във Виена да не е толкова висока, колкото средната в БГ - хареса ли ти?!
194
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Банката на Хампарцумян май се е набълбукала с ипотечни кредити и тоя се притеснява дали собствениците им ще си ги изплатят или се се налага банката да ги отписва като лоши кредити и да се опитва да ги продава под себестойността им. Иначе няма никаква друга причина да иска хората да си държат парите в банките при лихви, които са по-ниски от таксата за обслужване на сметката.
193
0
 
18
 
! Отговори
Хампу преди 2 години
демек все повече заприличваме на африка, България е първата африканска република извън Африка
192
1
 
26
 
! Отговори
Хампу преди 2 години
За първи път нещо казано от Левон Хампарцумян да ми хареса. Станал е откровен. Не знам това на добре ли е. Например --- "сегашната ситуация в страната, комбинация от множество кризи, се дължи най-вече на културен упадък на обществото" --- тука има много много информация и анализ. Не го казва току така. Ние сами се отказахме от културата си. Култура на учене, култура на работа. Култура на пътя...
191
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Не се ли сещате, бе? (199) .........всъщност в София е по-скъпо от много градове в западна Европа !!!! В Рим и Виена купуваш 100м2 (ЧИСТА ЖИЛИЩНА ПЛОЩ) за 300-600 хил ойро ама в София с общите часри и терасите ти издокарват тези 100м2 на 200+ и ти искат 400-500 хил ойро !! Явно си нямаш идея от пазара на недвижимости както и 99% от тъпУтУ бугарско племИ. Ето затова цените са в космоса щото стИ бУннаци и ви връткат като балък на вход!!
190
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кой дава трибуна в медиите на такива провалени индивиди?!?!?!Когато инженер-химик сеправи на банкер е комично и трагично за страната в която се случват тези неща. .. Ценообразуването при имотите е като при всяка друга стока.В София крайни квартали строителство "средна хубост" е около 400-450 ойро. Финансиране и печалба още 20-30 % МАКС = 600 ОЙРО !!! Всичко останало е СПЕКУЛА и глупост на купувача.Топ квартали и топ качество себестойност 800-900 ойро +30% за инвеститора МАКС 1200 !!!!