Цените летят нагоре, инфлацията ще се ускорява

Инструментите за овладяването ѝ са ограничени, каза Георги Вулджев
Обновена: 19 ное 2021 17:01 | 19 ное 2021 17:00, Анисия Иванова
99


"Инструментите на българските политици за овладяване на инфлацията са ограничени. Тази инфлация, която виждаме, е предизвикана от глобални тенденции, които по никакъв начин не зависят от България. Говорим за това колко петрол добиват държавите в ОПЕК, какви са отношенията на ЕС с Русия, както и какви са политиките на големите централни банки по света", посочи Георги Вулджев от Експертния клуб за икономика и политика в ефира на "България сутрин".

За първи път от 12 години цените на стоките и услуги растат толкова бързо. В момента инфлацията е около 6%, като очакванията са тя да се ускорява през следващите 5 месеца, изтъкна икономистът.

Хората трябва да бъдат подготвени. По отношение на производителите - има проблеми заради цените на енергетиката. Служебното правителството обяви в края на миналия месец леко сваляне на цените, но за крайните потребители все още няма такива мерки", посочи Вулджев.

Икономистът коментира и възможността за евентуална бъдеща финансова криза.

"Рано е да се каже на този етап дали ще има финансова криза. Рисковете са завишени. Ситуацията,  в която се намират правителствата и централните банки, е много по-рискова, отколкото преди две години", уточни събеседникът на Bulgaria ON AIR.

Според него в момента централните банки са изправени пред парадоксална ситуация.

"Ако не ограничат отпечатването на пари, не вдигнат лихвите, то инфлацията ще продължава да се ускорява. Ако вдигнат лихвите, рискуват да се случи рязко свиване на икономическата активност и да има криза", смята Вулджев.

Икономистът каза още, че златото е най-сигурният актив за защита от инфлация и икономическа криза.

"По-голямата част от българите се защитават от инфлация с инвестиция в имоти, но при тези цени това може да е по-скоро рисково", подчерта той.

По думите му, колкото и добро да е правителството, то само по себе си няма да осуети инфлацията изцяло. "Може да се помисли за реформа в ДДС и акцизите, тъй като това са данъци, които пряко влияят на всички стоки", смята Вулджев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще се успокои тогава,когато излишните пари се "стопят"до паритет със стоките произведени и натрупани преди пандемията.Сега се произвежда всичко което"обслужва"пандемията и което дефакто унищожава ускорено излишните пари.За да се"изравни"баланса,ще трябва и някои Банки да фалират,за да не се задълбочи кризата и да се получат дисбаланси на различни места по света.Борбата за оцеляване на банки и банкери ще е голяма и ще"хвърчат"депозити на"***"т.е.ще ги занупят.А балона с имотите ще се спука.
31
5
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Време е Радев да направи шоково стотина лицеви опори за да спре покачването на цените. Сега цялата нация разчита на него.
30
5
 
3
 
! Отговори
??? преди 2 години
До Анонимен 22Как отвън могат "да ти спретнат инфлация"??? Реве ми се като ви гледам...
29
5
 
16
 
! Отговори
... преди 2 години
До Анонимен 34За ниските доходи на българите не е виновна Европа че не се е намесила, виновни са българите, че не могат да направят каквото и да е като хората.
28
0
 
16
 
! Отговори
БАНКСТЕРИ преди 2 години
Инфлацията възниква защото се опитват да правят от нищо нещо. Икономически растеж чрез печатане на пари. Е, икономически разстеж няма (или достигна лимита) и познайте какво става с парите - инфлация. Ако имаше разстеж той щеше да "попие" новите пари като гъба и всичко да е наред. Елементарен пример за разстеж е примерно нон стоп да се увеличава населението и потребността от пари. Обаче то разстеж реален в нищо няма. Просто няма нужда от толкова много нови пари. Ще надуват балона до дупка! ПУУУК!
27
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако Европа не се намеси драстично и мигновено за повишаване на реалните доходи на българите, тя просто няма ум и ни губи в недалечна перспектива. Не разбирам какво и защо чакат? Отвсякъде валят само рестрикции, изисквания ,тормоз, а насреща- нищо в замяна, освен галопираща инфлация. Пълно мало-умие.
26
4
 
10
 
! Отговори
Българин! преди 2 години
До Анонимен до Чубака - 29:Мда! И при нас държавата "взе мерки"! И ТУК СЪЩО УВЕЛИЧИХА ЗАПЛАТИТЕ! Ама не на нормалните хора, А НА РАДЕВ, НА МИНИСТРИТЕ И НА ДЕПУТАТИТЕ!
25
14
 
12
 
! Отговори
Анонимен до Чубака преди 2 години
А според теб ако престъпниците от ГЕРБ управляваха щеше да бъде по добре така ли. Аз живея в чужбина и тук цените се вдигнаха драстично заради високите цени на газта. Но държавата е взела мерки и увеличиха заплатите. Само, че недоразумението от Банкя само приказваше за диверсификация но нищо не направи затова сме в това положение.
24
3
 
3
 
! Отговори
Петка преди 2 години
До Анонимен 22. Боже, Боже. Ама ти вярваш ли още ,че 1917 г. и Червената армия ще оправят света?
23
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"По-голямата част от българите се защитават от инфлация с инвестиция в имоти, но при тези цени това може да е по-скоро рисково", подчерта той.Покупката на имот в момента е да като да си купиш гъба напоена с инфлация до козирката .Това което не се казва в статията е че Централните банки са нервно на *** да вдигнат лихвите всеки момент .
22
9
 
18
 
! Отговори
Чубака преди 2 години
Може на студено да стоят, може и да гладуват, но важното е "Никога повече Герб!!!" ... така "разсъждават" избирателите на шофьора ...
21
9
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очаквайте 500 лв хляб. Някои си спомнят колко струваше хляба когато Краварите решиха да свалят Жан Виденов Защото той се отказа да унищожи селското стопанство заводите и да предаде народа. Тогава му спретнаха инфлация и изпразниха магазините. Долара достигна 3000 лева. След като го свалиха от власт поставиха мангожерито от драгалевци и той ни закопа. Сега ще ни закопат Канадеца и Кокорчо Агентите на Феро Мустафа. Ай честито тарикатчета.
20
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А бе щом помака Хазарта влезе за е би
19
7
 
11
 
! Отговори
Българин! преди 2 години
Е, то на нормалните българи отдавна им е ясно, че ИДВА РАДЕВАТА ЗИМА! Лошото е, че комунистическите *** СА ПОВЕЧЕ! МНОГО ПОВЕЧЕ!
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога имащите ще правят разходи и после ще карат нямащите да плащат сметката?
17
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да благодарим дружно на Рундьо и негавите разбойници
16
5
 
16
 
! Отговори
До 16 преди 2 години
От какво да го е страх баце ? Нали Мая го разследва ? Какво излезе до сега ???М ?Ще го търсите баце,драги,помни ми думата !
15
18
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като чета коментариите тук, Баце яко е отворил чекмеджето. Голям страх го тресе и плаща яко.
14
8
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно защо? И зелето ли поскъпна двойно в световен мащаб ? Как така Борисов е откраднал милиарди,а 10 месеца от както го няма -пляяяяс ,всичко поскъпна,ковид криза,безработица,нови заеми.Къде са откраднатите пари,които не са вече откраднати? Защо не ползвате тях,а теглите заем бе?! ПП казват много се е крадяло.Защо 10 месеца некрадене затъваме като Титаник ?Къде са крадените пари ???Защо от както го няма Борисов е пълен хаос.Политически,етнически,икономически !?
13
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тоя псевдоикономист е гласувал за Пасивнити Пидалчита и Фигуранта, затова нищо не било зависело от България нали.