Участъкът от "Струма", където загинаха 45 души, е без Акт 16

Скоростта там ще бъде ограничена, обяви Виолета Комитова
30 ное 2021 15:00, Нели Христова
210
Участъкът от "Струма", където загинаха 45 души, е без Акт 16
Снимка: БГНЕС

Участъкът, в който стана тежката катастрофа на магистрала "Струма", все още няма Акт 16. Причината е, че не са приключили отчуждителните процедури, заяви на пресконференция служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Комитова.

По думите й, докладът, който тя възложи да бъде изготвен след катастрофата с македонския автобус, при която загинаха 45 души, е готов. Той е показал, че състоянието на пътя е добро.

Още по темата
"Като грапавост пътната настилка е с много добри показатели. Също така съпротивлението на хлъзгане е много добро, така че като цяло състоянието на пътната настилка е много добро. За маркировката - първо тя се подновява периодично. Към датата на катастрофата обаче има подновена само осева линия и има 6-месечно забавяне на подновяването на маркировката", добави Комитова.

Регионалният министър уточни, че същите две фирми, които са спечелили конкурса за подновяване на маркировката, е трябвало да се погрижат и за сигнализацията в участъка. По думите й, мантинелата е поставена през 2007 г. и е отговаряла на тогавашните норми.

"Очевидно катастрофата не е била с голяма скорост, но е възникнал пожар. Нямаме обяснение как толкова бързо е изгорял този автобус. Много странно събитие. Като първи мерки, които можем да предприемем - те са няколко", каза още Виолета Комитова.

По думите й, скоростта в отсечката ще бъде ограничена.

"През 2013 г. този път няма габарити на магистрала. По проект той е с ограничение от 90 км/час, но въпреки това скоростта е вдигната до 120 км/ч. Не можем да твърдим, че скоростта е причина за трагедията, но според нас пътят не отговаря за тази скорост", подчерта Комитова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


210
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
12
 
! Отговори
Питанката преди 2 години
А защо на мен държавата ми иска акт 16, като за нея не важи?
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пак пестите инфо Нешо не си разбрал. ТОЗИ участък НИКОГА не се е водил магистрала. Това не значи, че няма магистрала "Струма".
20
0
 
8
 
! Отговори
Притеснен преди 2 години
Ами сега? Ромските къщи във Войводиново, дето ДС Шкембе войводата ги бутна, и те нямаха... Гелето сега ще итоде ли да бута магистралата?
19
10
 
9
 
! Отговори
аз преди 2 години
Гарантирано от ПП ГРОБ!
18
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има 6 месечно забавяне по ремонта на маркировката благодарение на "реорганизациите" извършвани от Комитова и антуража и. Така че да бъде така любезна всички искове да бъдат поети от нея и нейните хора. Изобщо от служебните!!!
17
1
 
6
 
! Отговори
dakotabg преди 2 години
И акт 16,е като лиценза на автобуса...
16
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оппаааааа. СЕГА РАЗБРАХТЕ ЛИ още една от лъжите, с която умните и красивите заграбиха властта? Спомняте ли си обвиненията на същата Комитова към Борисов, че се строяли участъци преди "да са завършили всички процедури по отчуждаване" и как това не било "целесъобразно"? ДругарЕ, ето ЗАТОВА Борисов строеше И по този начин: защото в милата ни родина, ако чакаш на "българина", същия този ще гази в кал по селския път, а магистрала ще види на кукуво лято! Нищо, важното е, че няма ГЕРБ, нали? :)))
15
1
 
6
 
! Отговори
пак пестите инфо преди 2 години
Две фирми с един собственик отговаряли за пътната маркировка и знаците поСтрума.Става дума за обществена поръчка, която е възложена от Автомагистрали"по метода ин хаус,превърнал се в изключително порочна,но иначе законна практика.Това стана ясно от брифинг на MРРБ.Разрешението за строеж на "Струма" е за реконструкция на път Е-79.Не е нито за скоростен път, нито за автомагистрала.В един момент бавно във времето този проект започва да се нарича така,но никога не е бил проектиран по този начин
14
7
 
4
 
! Отговори
СТРАНДЖАТА преди 2 години
ВРЕМЕ Е РАДЕВ И ЯНЕВ ДА ПОСЕТЯТ ЯНУКОВИЧ И ДА ОСТАНАТ ПРИ НЕГО.
13
3
 
5
 
! Отговори
бай боце преди 2 години
До Бат БойкоСТАНИШЕВ!?!?!?!АЗ ПУСКАМ МАГИСТРАЛИ!!!!!!!!!!Станишев нищо не е пуснал!!!!!!!!!!
12
3
 
17
 
! Отговори
Поручик Ржевски преди 2 години
Търсенето на теле под вола продължава. Магистралата е перфектна - гладка без дупки, с маркировка, с мантинели. Милиони камиони са минали оттам без да катастрофират, моля престанете с тези глупости за магистралата. Ако имаше акт 16 нямаше да катастрофира. Дори и една смотана магистрала не може да е виновна сама по себе си. Има си шофьор, той преценява скороста спрямо пътя.
11
2
 
4
 
! Отговори
чети внимателно преди 2 години
Мнооого къщи и пристроени етажи са незаконни и ще останат така дълго. Собствениците тарикати ги застраховат напълно законно и получават обезщетение при настъпване на застрахователно събитие. Вие колеги отсядате Лятото в такива. Ако стане злополука със човешки жертви, кой, кой е виновен?!
10
5
 
3
 
! Отговори
а леле преди 2 години
До werfwref Мантинелата какво общо има с акт 16?Все едно ,на новострояща се сграда да сложат прозорци,и да не е пусната с акт16 поради хиляди причини,и г.ти гейберско изчадие,да пташ как така има прозорци ама няма акт 16!!!!!!!!
9
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Беззаконието в държавата е много преди ГЕРБ, но гербавите те го развиха до архибеззаконие.
8
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
с тази Комитова скоро ще затворим всички магистрали за 4 години.
7
5
 
8
 
! Отговори
werfwref преди 2 години
е как хем няма акт 16, хем мантинелата е от 2007-та?!!!
6
4
 
12
 
! Отговори
Бат Бойко преди 2 години
При това положение Комитова да я затваря! МВР на Рашков да глоби всички които пътуват по нея. Изобщо да пуснат багерите и да я изчегъркат. Нищо че Станишев я строи и откри.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
и що се отхвърля терористичен акт, нали уж имахме пиро експерти да разкрият този лумнал огън от какво е.
4
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
това го знаем още от първия ден. А и за безопастноста няма значение. Комитова пак се събуди от летаргичен сън.
3
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е и като е без документ по-опасна ли е? Сами си слагаме таралеж в гащите, кажете им на тия че шофьора е виновен, нема им плащаме милиони по делата.