Почина детето, заразено първо с менингит в детска градина

То е на 5 години и е било в трета група
Обновена: 2 дек 2021 07:08 | 2 дек 2021 06:46, Елка Василева
104
 Почина детето, заразено първо с менингит в детска градина
Снимка: архив, БГНЕС

Едно от децата, заразени с менингит в столична детска градина, е починало, съобщи БНТ. Става въпрос за първото инфектирано дете. То е на 5 години и е било в трета група.

Още по темата

Случаи на деца, положителни за бактериален менингит, затвориха временно детска градина номер 37 "Вълшебство" в София. Преди два дни са били взети проби от 31 деца и 8 служители в градината, които са били контактни на инфектирано дете. Изследванията показали, че 16 деца и трима възрастни са положителни.

Веднага след установяване на положителните случаи е организирано изследването на децата от другите 10 групи, посещаващи детската градина. За родителите била организирана онлайн среща с допълнително разяснения.

"Фактически обясних на хората, че това е носителство, в момента не застрашава живота, тъй като в Националния център по заразни болести изследвахме около 40 материала на 8 работещи, контактували с болното дете и на групата, които са били в контакт с това дете. Знаем кои са децата, които два дена трябва да взимат антибиотик, общоприета световна практика", каза за проф. Тодор Кантарджиев.

В сряда са били изследвани 250 момичета и момчета, посещаващи градината, техни братя и сестри. Резултатите се очакват до 48 часа.

"Въпросите на родителите бяха какво става с другите деца, които са в семейството - братчета и сестричета. Всичко им обясних, казах им, че това се случва, че годишно сме имали винаги такива случаи, които трябва да се ограничават, за да няма повече поразени деца", каза проф. Кантарджиев.

Според експертите наличието на този микроорганизъм в носоглътката не застрашава пряко здравето и живота на децата, но се прилага профилактика с антибиотици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
26
 
! Отговори
до 19 преди 2 години
Влез в който и да е новинарски сайт и чети новините от вчера тази глупост за менингита я изтърси Кантарджиев.
25
4
 
45
 
! Отговори
доктор преди 2 години
До АнонимеНУпотребата ГОЛЯМИ букви не прави написанато истина. Срещу бактериални инфекции се използуват антибиотици, а не хвойна, прополис или глобули... А че антибиотиците помагат - единственото доказалтелство което аз ще приложа е кривата на населението (увеличава се) и смъртността (намалява) откакто се открити и се прилагат антибиотици... Не казвам че билките нямат място в медицината, а само че то не е точно при лечението на бактериален менингит!
24
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Първото детенце докато разберат какво му има си е замибало. Ужас и безумие. Какъв е източника на този бактериален менингит? Откъде тръгва? То не се саморазвива това заболяване, пренесено е - откъде?
23
15
 
9
 
! Отговори
Шопо преди 2 години
Казах ви, че децата са целта на евреите!!!
22
3
 
32
 
! Отговори
лекар преди 2 години
До АнонимеН 20Абе ти голям лекар се извъди!!!Ще лекуваш бактериален менингит с билки!?Всички ранобудни сте много наясно с всички здравни въпроси.Знаете ли колко е висока смъртноста при това заболяване???Като всички сте наясно с медицината елате да ни помогнете на първа линия тогава!!!"Разбирачи"!!!
21
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Мангъров трябяа да го линчйват за изказването му вчера относно менингита! Няма такава гад!""--- Какъв Мангъров те е подпрял пък тебе, бе! Той нищо не е говорил за менингита. Оправи си инфото и виж кой обсъди неадекватно - Кантарджиев беше!
20
3
 
55
 
! Отговори
До Анонимен 7 преди 2 години
"Проф. Тодор Кантарджиев за децата с менингит: Това не застрашава живота" ---- Ето солидно основание, ако тоя има диплома за лекар, тя да му бъде отнета! Менингитът е много серизно и опасно аболяване, от което наистина се мре и без лекарска помощ.
19
2
 
20
 
! Отговори
до 19 преди 2 години
Май ти се боцкаш. Мангъров използва ваксини срещу менингит.Менингитът е предотвратимо заболяване. И да, в този случай при доказана бактериална инфекция и антибиотици! В главата ти има само чайчета и супички!!! А бактериален менингит се диагностицира само в болница с лумбална пункция! Никакви тестове не вършат работа!
18
3
 
27
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Не е ковид! Менингит е. Поне тук прояви човечност и престани с пропагандите! ***.
17
3
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
До 20 АнонимеН/ 3 ПЪТИ НА ДЕН ПРОПОЛИС! 33 ПЪТИ Е ПРЕКАЛЕНО
16
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А като умират 80 годишни старци с диабет, полиневропатия, инсулт, инфаркт, рак и КОВИД е страшна трагедия? Но когато умре малко дете от бактериален менингит (за който отдавна има ваксини) е болест която не е страшна и всичко е окей според мустакатия пенсионер Катранджиев, тъй ли???!!!
15
27
 
8
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
НАТЪПКА ЛИ ГО С АНТИБИОТИЦИ И ТО УМРЯЛО!!! ГРАМ МОЗЪК НЯМА! ДОРИ ДА СЕ УПОТРЕБЯВАТ АНТИБИОТИЦИ В ТАКИВА СЛУЧАИ КОИТО МОЖЕ ДА ПОМОГНАТ СЕ ДОБАВЯ И ПРОПОЛИС ПО 50 КАПКИ 33 ПЪТИ НА ДЕН! МАЛКО ХОРА НА ЗЕМЯТА ЗНАЯТ, ЧЕ ЧЕРВЕНА ХВОЙНА ПЛОД Е ПОБЕДИЛА БУБОННАТА ЧУМА И ЧАЙ ОТ НЕЯ ЩЕ ПОМОГНЕ И ЗА ВИРУСИ И ЗА БАКТЕРИИ! УМРЯЛО Е ОТ НЕКАДЪРНОСТ! ЗА ТОВА И ТОЛКОВА УМИРАТ ОТ КОВИД ЩОТО НЕ СЕ ЛЕКУВАТ ПРАВИЛНО!
14
26
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боцкаш ли се или си пиян, аркадаш?!? Мангъров това го изцепи - същият който лекува ковид с чайче и супчка! Няма да вкарваш в заблуда хората!!
13
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Загриженост, здравеопазване? Само ковид от сутрин до вечер!!!! А на оня лудия аз лично искам да му извия врата!! Такива хора не трябва да живеят!!
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глyпocти! Взели са проби от децата и възрастните! Диагноза се прави с лумбална пункция!
11
10
 
29
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
Ало лу.дия какъв Мангъров те тресе каза го Кантарджиев.
10
35
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При румен радев е така, Промяната Продължава под егидата на васил божков черепа!
9
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано другите деца да ги лекуват както трябва и да оздравеят
8
34
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мангъров трябяа да го линчйват за изказването му вчера относно менингита! Няма такава гад!
7
2
 
39
 
! Отговори
Дзъ преди 2 години
Ужас. Съболезнования на родителите....ужас