Минеков: "Труд" плащат наем 5,50 лв./кв.м, в съседна сграда 68 лв./кв.м

Абсурд е да ме обявяват, че съм убиец на свободата на словото, заяви той
392
Минеков: "Труд" плащат наем 5,50 лв./кв.м, в съседна сграда 68 лв./кв.м
Снимка: БГНЕС

Няма какво да се крие по казуса с офисите, използвани от "Труд", и всичко случило се през годините ще бъде показано, заяви министърът на културата Велислав Минеков пред ТВ+.

"Как "Труд" се е появил там, в нарушение на Закона за държавната собственост, вероятно, не знам", каза министърът и обясни, че договорът е сключен, когато на поста е Вежди Рашидов. И двама министри не са обърнали внимание на подробностите по него.

По думите му заради договора загубите на Министерството на културата до момента са почти 236 хил. лв.

"Абсурд е да ме обявяват, че съм убиец на свободата на словото. Интересна е обществената поръчка за помещенията. Кой участва, как печели... Наемът е 5.50 лева за квадратен метър, в съседна сграда цената за офис площ е 68 лв.", каза Минеков.

Казусът между министерството и медията започна в края на лятото, когато служебният министър на културата поиска "Труд" да напусне ползваната сграда заради дългогодишно неплащан наем от фирмата "Южен кръст 2001" ЕООД. През септември Министерството на културата изпрати доброволна покана към изданието, но тя не беше изпълнена. След това казусът стигна до областния управител на София-град.

Още по темата
Попитан на какъв етап е една друга негова имотна битка - изгонването на политическа партия ГЕРБ от офисите им в административната сграда на НДК, той обяви, че още в петък започват действия за преместването на формацията.

"Тези два етажа са взети с абордаж. За първи път като министър Росен Плевнелиев пише, че те са с отпаднала необходимост за НДК и щом дворецът ги дава под наем, те са му в повече и са излишни. Данаил Кирилов като областен управител ги присвоява", уточни Минеков.

Той посочи, че министерството, в което е от 7 месеца, е "изгнило от корупция - както законна, така и незаконна."

Той е изпратил материали до прокуратурата, но му били върнати.

"За 1,5 млн лв., изпратени от чужбина, не е ясно как е получена сумата, как е разпределена, как е похарчена. Лицето, което я дарява е в списъка Магнитски и е описан като бандит с много тежка биография", каза Минеков без да даде повече подробности. Посочи само, че в схемата са замесени бивш министър и негови сътрудници.

Минеков посочи, че до момента има общо 32 заплахи за съд, което е висока оценка за работата му.

Междувременно Съветът за електронни медии обяви, че следи с внимание случая със запечатването на редакцията на българския ежедневник вестник „Труд“. Запечатване, което се извършва в присъствието на полицията.

Съветът намира, че при уреждането на договорните отношения между изпълнителна власт и медия следва да се спазва баланс, така че да не се поставят под заплаха свободата на словото и журналистическият труд.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


392
Още по темата: трудВелислав Минеков
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
24
 
! Отговори
ШОПО преди 2 години
Неам нищо против вестникот Труд, само имам една претенциа - да го праат на по-мека артиа
20
19
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че Труд има забавяне с плащанията най-вероятно е така, той и Блъсков каза вчера, че са в тежко финансово състояние. Но на всички ни е ясно, че в основата е опозиционната политика на вестника спрямо Радев, Промяната и умнокрасивите ***. А и само забележете репликата на чорапа от вчера - Вие от ГЕРБ имате пари, що не им платихте наема. Това го казва президент на всички българи, какъвто трябва да е според конституцията, на консултации за съставяне на правителство.
19
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 8 Гербав, какво мачкане сънувате? Помещения под наем - бол. По какъв начин им пречат? Та, те дори не са страна по договора :)
18
4
 
9
 
! Отговори
Радой Ралин преди 2 години
До 16. Важи, важи. За всички важи.
17
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Договора е сключен с фирмичка на синчето на Петьо Блъсков.С един куршум два заека.Хем бащата захлебва,хем сина.Комунизъм в действие.Как беше-всекиму според потребностите.Да,ама-не.Вече НЕ!
16
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Радой Ралин 12 Гербав, не важи за този, за веждито е :)
15
11
 
16
 
! Отговори
г преди 2 години
гробари, сър
14
12
 
18
 
! Отговори
Коко Горилата преди 2 години
Дърт комунист, с ярко червена вратовръзка.
13
12
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Случаят е крещяща корупция - нисък наем срещу медиен комфорт на гробарите. Каскетът е сляп, разбира се за тази римска каста :)
12
19
 
22
 
! Отговори
Радой Ралин преди 2 години
Не ме е страх от министъра на културата, а от културата на министъра.
11
12
 
11
 
! Отговори
монумент на ленин преди 2 години
Правилно. Да глобят гербера блъсков и с парите да дигнат отново Пето..ка пред НДК. Герберите вероломно ни го отнеха!- нечувано вандалство към паметниците на колтурата!
10
24
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жал ми е за хората, които не осъзнават какво се случва в момента. Предлагам ви да прочетете романа на Евгений Кузманов Чайки далеч от брега, надявайки се поне малко да ви се отворят очите. Ако пък не искате - слагайте си хомота и се радвайте на новата власт.
9
22
 
25
 
! Отговори
Радой Ралин преди 2 години
Не ме е страх от Министъра на културата, а от Културата на министъра !!!
8
36
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Минеков е лъжец. Като плащат 5,50 на месец - ми вдигнете им наема, бе! Сградата си е ваша. Хората показаха документи, че наема си го плащат. Не е работата в наема, Минеков. А това че трябва да бъдат мачкани, защото не одобряват политиката на Радев. Баща му на Минеков извая навремето паметника на бай Тошо. Днес Минеков да извая паметника на Радев.
7
11
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еми така е.Близък си с Бокич,плащаш 5 лв.наем,хе му ли..ш ***-68 лв.наем.Това е положението.Мисирките одавна са го разбрали.Това, свобода на словото е непонятно за тях.На каишка,но с пари.Пфу!
6
11
 
41
 
! Отговори
До гербавите мишки преди 2 години
Свърши авантата!
5
7
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Е, нещо неясно? Даже и на гебрерите трябва да е станало ясно, че се ощетява държавата с такива занижени наеми, а и те не се плащат. ГЕРБ даже безвъзмездно два етажа на НДК си ползват години, защото са бедни сигурно.
4
16
 
53
 
! Отговори
Краси преди 2 години
БРАВО министър Минеков!
3
28
 
24
 
! Отговори
Диана преди 2 години
Абе тези не могат да се мешат в работите на частници - Труд не плаща държавен наем, а дори и това да е държавен наем, щом има договор никой не може да им каже нищо..Просто БСП в действие - за тях няма закони! БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!
2
18
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По думите му заради договора загубите на Министерството на културата до момента са почти 236 хил. лв. БСП е осъден на 280 хил. лв. за неплащане на наеми за позитано, но не виждам мвр да се намесва и да ги гони показно?