Руски филм: Родината на славянската азбука е Македония

Братята Кирил и Методий нямали нищо общо с България
29 дек 2021 10:42, Елка Василева
691
Руски филм: Родината на славянската азбука е Македония
Снимка: архив, БГНЕС

Документален филм, излъчен в Република Северна Македония, предизвика възмущение у българските експерти. Според авторите на лентата „Една вяра, един език“ родината на славянската азбука е именно Македония, а братята Кирил и Методий нямат нищо общо с България.

Режисьор на лентата е Елена Мироненко.

Още по темата

„Филмът е изпълнен с внушения. Правят се опити да се изтрие България от картата, като подобни прояви не са единични“, обясни пред bTV проф. Анна Кочева.

По думите ѝ тези опити се правят още от 80-те години насам в руската наука.

„Във филма се говори за един абстрактен общ език на славянството, за славянски език, което буди недоумение“, коментира Кочева.

Реакциите на лентата бяха последвани и от реакция от руското посолство у нас. Според тях филмът, в който се внушава, че кирилицата е именно македонска, не е създаден със съдействието на руското посолство в РСМ.

„Това изявление беше направено малко с половин уста, но Русия излезе със становище заради реакциите в медиите, а не заради реакция на българската държава“, каза още Кочева.

Тя призова българската държава да вземе отношение по казуса.

Във филма е представена карта на Югоизточна Европа от ІХ век, на която България я няма. Освен че казва, че „Македония е родното място на славянската азбука“, четецът говори и за това, че всички древни духовни тестове на Русия, Украйна, Сърбия, Черна гора, България и Македония са написани на църковнославянски, който произхожда от Македония.

Според филма руска азбука е имало и преди глаголицата, като в Херсон братята Кирил и Методий се запознали с нея, тъй като им била нужна, за да създадат новата азбука. Така се внушава, че Кирил и Методий лично са поставили темелите на „Третия Рим“ – Москва, пишат македонските медии.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


691
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
520
1
 
1
 
! Отговори
До “Бесараббългарин& преди 2 години
Пишеш глупости момче,понеже си руснак а не Българин! Членуваните форми са хиляди години по-древни от падежните и стара България ги имала за старомодни но днес са се възвърнали,понеже средновековните Български власти са ги налагали изкуствено на народа ни!
519
1
 
1
 
! Отговори
Щ.Младши преди 2 години
Родината на "славянската" глаголица може но който и да отвори картите на Европа от онова време ще види, че родина на Кирилицата е България!
518
1
 
1
 
! Отговори
Инж Димитров преди 2 години
Препоръчвам на авторите на филма, а и на всички руски приятели да гледат двете серии на невероятния филм Борис 1 - Покръстването и Слово за буквите! Оттам ще стане ясно, че кирилицата днес я има благодарение на този велик български владетел. Това е единственият в света владетел , който в името на държавата и народа си не се поколебава за миг да жертва първородния си син!!
517
1
 
2
 
! Отговори
Аганасов преди 2 години
Защо до сега няма никакво изявление от официалните български власти ! Нима те не са избрани от БЪЛГАРИ и трябвя да пазят интересите на БЪЛГАРИЯ !
516
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дано да въведем латиницата още утре. Ще ми се облекчи живота някъд еоколо 1 млн пъти. Това непрекъснато превключване ми съкрати живота с 10 години, най-малко.
515
0
 
2
 
! Отговори
някой си ... преди 2 години
До Добро Муууууу...Това на руско-македонски ли е писано ?
514
3
 
1
 
! Отговори
Бесарабългарин преди 2 години
Мы, бесарабски българи, говорим по-русски по двум причинам:1. Потому что Бесарабска България создана Россией2. Потому что современный русский язык ближе к старобългарскому, чем ново-български език. P.S. Ново-български език - пиджин, утерял все древние формы и падежи старобългарского языка, и ввел примитивные артикли-члены - то-та-те.
513
2
 
3
 
! Отговори
До 588 преди 2 години
Най-забавното че винаги в училищата, на празничните плакати, постери и пропаганда на 24май, Братята Кирил и Методи винаги са изобразявани да държат книга с АБВГД кирилица. Такива сме и ние едни "Историчари" на дребно.
512
1
 
3
 
! Отговори
До 588 преди 2 години
"....Та невиждам къде е връзката с България..." - накрая наистина ще излезне че НЯМА връзка, а 70г сме си присвоявали Византийска история. Но това не значи че Кирил и Методи са "македонци"!!! Има превод на Библията от Кирил и Методи от гръцки на Български език, но на трудно разбираемата Глаголица.Кирилицата възниква 70г по-късно през 921г и е създадена от Български монаси в столицата Преслав, България по времето на Цар Симеон. Кръщават я на Кирил в знак на уважение.
511
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Славянската писменост е създадена от братята Кирил и Методий родени в Солун. Та невиждан къде е връзката с България .
510
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време руснаците мислеха, че азбуката им е измислена от Ленин. Та се чудехме на какво е писал в 1-ви клас самия Той. Може би я е измислил, когато е бил в детската градина, та после да има на какво да пише.Руска им работа...
509
1
 
5
 
! Отговори
До 588 преди 2 години
"....А защо тогава в македонската азбука има и латински букви..."- Защото навремето сърбите в Югославия се правеха на големи отворковци, бяха прозападно настроени, псувахе и те яко руснаците и затова имаха и латински букви. Това не попречи на Западните "френдове" да им изсипят Коледни бомби та накрая ба Сърбина *** да му уври канчето и да скрибуца Памагите на доскоро омразните братушки за помощ. И братушките помагат да им се неначудиш на филантропията. Бе оставте ни да мрем бе.
508
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А защо тогава в македонската азбука има и латински букви, че липсват и някои от кирилицата? И като езикът им не е произлязъл от българския, от кой е произлязъл? И защо 3/4 от думите им са същите като българските, само са им преместили ударенията. Е, имат и доста заемки и измислици, които звучат смешно даже и за тях самите.
507
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тази измислена и открадната кирилица. Няма нищо българско в нея, вижте в уикепедия коптската азбука и намерете разликите. Българската мания за величие е пълен абсурд.
506
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Въобще не ме интересува тия *** какви ги плещят.
505
0
 
6
 
! Отговори
НАЙ ОБИЧАМ.. преди 2 години
..като се изxoди някой Кравар да му прасна един краварски минус. Каймак и Мляко ми капат на сърцето ::)))
504
7
 
5
 
! Отговори
КРАВОФИЛ преди 2 години
До Русомраз : "...А Льотчикa..." - Бро, само с Льотчика не се закачай, щото той и Боко го закачаше и се мислеше за Бългериън ГОД, ама Льотчика такъв пирует и Висш пилотаж му извъртя , че още не може си стъпим на колесника и май нивга веч няма да си стъпим.
503
4
 
7
 
! Отговори
Добро Муууууу... преди 2 години
...за вдички Кравари, виждали Краварско само на картинка и ...на село в Кравефермата. Ама то тамо в Краварско не е квото го показват в Sci Fi мувитата. Там краварите и кравите бачкат на две че и на три места за едната постна паша. Пък се и боцкат щото без Ветеринарен сертификат и до *** не може отиде. Уелком ин Дъ Ню Уърлд, коус.....и Весели Празници :))))
502
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българските демократични фалшификатори не са по-добри от македонистките фалшификатори. И едните и другите ще отидат за макулатура.
501
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русофоби в безтегловно състояние -- духваш в негова посока и пада в несвяст с пяна на устата. Стъпваш върху него -- остава само вонящо петно на земята.