За мусаката, липсата на мозък и въглеродния отпечатък

Няма да се откажем от нея, тя е национално ястие
Обновена: 30 дек 2021 10:31 | 30 дек 2021 10:29, Анисия Иванова
192

Проучване на Good Food за BBC показва, че мусаката е вредна за климата. Вредните емисии, отделени при готвенето на мусака, се равнявали на близо 50 километра шофиране с автомобил. Застраша ли мусаката климата и има ли начин да я приготвим по-екологично?

"Не съм много удовлетворена от съдържанието и класацията на това проучване, защото мусаката е едно комбинирано, балансирано и национално българско ястие, което предоставя в една порция всичко необходимо за здравето ни. Нуждаем се освен от протеини и въглехидрати и от витамини, минерали и малко мазнини. Съмнявам се, че една порция е равностойна на 47 часа шофиране", посочи диетологът проф. Донка Байкова пред "България сутрин".

Още по темата

"Това не е научно изследване, 95% от изчисленията им се дължат на говеждото. Това са хора, които са намерили рецептата в интернет и нямат експертна стойност. Това, което всъщност застрашава климата и планетата, е, че могат да се дестабилизират ледниците на Антарктика. Докато при проучването за мусаката има едни хора, които се занимават с маркетинг, в проучванията за Антарктика има сериозни учени", изтъкна екологът Апостол Дянков в ефира на Bulgaria ON AIR.

Това са хора, които са намерили рецепта в интернет

"Не знам какво проучване са направили, но аз направих мое си – там липсата на мозък и разсъдък е доста повече от въглеродния отпечатък на мусаката. В нашия регион ястието е много популярно и няма нация, която да не го обича и да не го готви. В България се ползва смес от свинско и телешко – откъде им хрумна за говеждото, не знам", заяви журналистът и преводач Мaжд Алгафари.

Дянков обясни, че говеждото месо има най-сериозен отпечатък от всички продукти, тъй като при отглеждането на добитък се емитира метан. По думите му обществото трябва да промени начина си на мислене, преди да се мисли за забрани на храни.

"Освен говеждото другото, което има отпечатък, е когато ползваме самолет. Трябват ни алтернативи, в случая високоскоростни железници. Преди всичко трябва да подкрепяме системните решения", категоричен бе екологът.

"Полезно е смесването на продукти, особено за здрав човек с нормални антропометрични телометри. Да, говеждото изразходва най-много енергия при производство, но ние българите влагаме и свинско месо. Отдавна в плънката на т.нар. кайма за мусаката влагаме и лук, и моркови. Това прави рецептурата на нашата мусака много по-здравословна", отбеляза проф. Байкова.

"Никога няма да се откажем, това е част от нашата национална кухня. На места я правят и без заливка, тази комбинация от продукти е неописуема. Бих поканил изследователите вкъщи, ще направя една тава и ако не я ометат, те па на! Ще я помнят цял живот!", отсече Мажд Алгафари.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
144
0
 
3
 
! Отговори
Яжте ГМО храни преди 2 години
Всеки месец си готвя мусакичка и си я хапвам с кеф, пък кой каквото ще да пише за нея. От единият крачол си го премествам в другия!
143
0
 
4
 
! Отговори
Кико преди 2 години
То и секса със себеподобни от същия пол е отрицателно,но на острова е много често срещано! Не съм ял телешко, говеждо от 10г.Причината- скъпо месо!
142
0
 
8
 
! Отговори
Дада преди 2 години
За мусака а за цените никои нищо явно поредните клоуни са на сцената
141
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Проблем не е в Мусаката а в боба . Боба отпечатва яко . Англичаните консумират най много боб в света на глава от населението . Те са проблема а не мусаката . Защо боба го няма у класацията ?
140
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Откачена работа. Все си мисля, че от поредната тъпня няма какво по-тъ по да се измисли. Весе се оказва, че и по-тъпо може.
139
9
 
3
 
! Отговори
Краси преди 2 години
Мусаката е турско ястие,във всички турски ресторанти се сервира! Българско е киселото ни мляко,луканката,която е много по сложна от мусаката,суджука,лещата...Защо са решили,че мусаката е българска-яли са някъде в ресторант из България...
138
0
 
20
 
! Отговори
Абе преди 2 години
Не знам защо изобщо обръщаме внимание на някакви английски идиотизми, с които Островът отдавна е пословичен !
137
0
 
13
 
! Отговори
Гост преди 2 години
Я да си гледат работата англетата. Тва че те с техния климат нямат вкусни продукти за мусака не е наш проблем. Те да се оправят индийците и пакистанците пък тогава да се занимават с мусаката.
136
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еййй така като казаха да взема да си сготвя една мусака, че ми се прияде.
135
1
 
14
 
! Отговори
Върбан преди 2 години
Тяхната кралица ако иска и трева да пасе, ние ще си ядем каквото ни е кеф
134
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Излишна новина, чак ефир са спретнали. Мили боже!!!!
133
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Толкова абсурдна статия отдавна не съм чел. Най голям замърсител са самолетите, а на островът само с тях се движат към останалия свят. Техно величество! Просто това дори да са го написали британците, който го е прекопирал в БГ сай за новини е за уволнение.
132
0
 
12
 
! Отговори
СПРЕТЕСЕЕНИЧАРИ преди 2 години
Умствените и хормонални островни сбърканяци подеха нова психологическа атака срещу страната ни!Гнусното е,че нашите медийни еничари веднага подеха топката и започнаха гнусните си натягания!Малко история!Тези сбърканяци от брега на Темза преди години заради свръх печалби намалиха термичните обработки при производството на костно брашно и предизвикаха епидемията от луда крава довела до огромни загуби по света!ЦЕЛТА ДА ЯДЕМ 3Д ГНУСОТИИ И ТЕ ДА НУЛИРАТ СВЕТА!АМА КУКИШ!
131
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глобалното затопляне и ковид истерията са най-абсурдните измислици, които "венецът на природата" е произвел в хилядолетното си съществуване, неопровержимо доказателство за изчерпване на творческата му мощ и съзидателност.
130
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом е от бибиси е пропаганда и няма нищо вярно. Мразят ни. Това е.
129
1
 
13
 
! Отговори
56 преди 2 години
Тоя пък!Ккаво се оправдава като момиченце!В Англи има оне 100 рецепти с говеждо!
128
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Офиса в Левски да нее днеска дал заето два дена бърка централата
127
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моето мнение е, че проблема не е нито в "мусаката", нито в глупавата информация в електронните медии за нея (там всеки анонимник си пише каквото му дойде на ум), проблема е в нашите още по-глупави журналисти, които поради некадърността си се чудяткакви простоти да мултиплицират във всички медии- телевизии вестници и къде ли не.
126
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мусака.Искам баничка с боза
125
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Къде е метана, къде е въглеродния отпечатък. Пълни глупости.