КЕВР ни сурвака с цена на природния газ от 133,41 лв. за януари

"Булгаргаз" поиска газът да поскъпне с 30% от 1 януари
Обновена: 1 яну 2022 16:15 | 1 яну 2022 15:49, Анисия Иванова
332
КЕВР ни сурвака с цена на природния газ от 133,41 лв. за януари
Снимка: БГНЕС

Природният газ поскъпва с малко над 30% от днес, реши окончателно Комисията за енергийно и водно регулиране.

Така през януари синьото гориво ще струва 133 лева и 41 стотинки за мегаватчас без такси и налози.

"След анализ на представените от „Булгаргаз“ ЕАД актуални данни и документи и след направени изчисления съгласно ценовия модел, с приетото решение КЕВР утвърди цена на природния газ от 1 януари 2022 г. в размер на 133,41 лв./MWh (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС). За предходния месец декември утвърдената от регулатора цена беше 102,33 лв./MWh." пише в съобщението.

Председателят на КЕВР доц. Иван Иванов е коментирал, че независимо от желанието си регулаторът не разполага с лостове, за да ограничи поскъпването на цената на природния газ. Той е изразил тревогата си, че продължаващото повишаване на цената на синьото гориво, което е изцяло по външни за страната фактори, поставя в изключително тежко положение топлофикационните дружества, които използват природен газ като първичен енергоносител, а следва да се има предвид, че това гориво формира 60-70 на сто от цената на топлофикационната услуга.

Доц. Иванов е обърнал внимание, че след решението на Народното събрание за мораториума на цените на парното, тока и ВиК услугите тези дружества продължават да предоставят топлинни услуги по цени на природния газ към 31.07.2021 г., докато в същото време цената на заплащаното от тях синьо гориво към момента е нараснала близо три пъти.

В тази ситуация, според енергийния регулатор, е наложително спешно да бъде утвърден механизъм за компенсиране на топлофикационните дружества и всички останали потребители на природен газ в страната. Това е особено важно за топлофикационните дружества, защото ще им позволи да продължат нормалната си работа през есенно-зимния сезон и да предоставят топлинна енергия за голям брой потребители в София и други големи градове.

В противен случай дружествата могат да се окажат в невъзможност да се разплащат с "Булгаргаз" ЕАД за закупувания от тях природен газ. На свой ред това ще затрудни обществения доставчик, който съгласно договора за доставка трябва предварително да заплаща за доставяните количества природен газ. В резултат на това е възможно да се стигне до тежка междуфирмена задлъжнялост, което крие рискове за цялата енергийна система и за икономиката на страната, коментирал председателят на
КЕВР.

Приетото днес решение е във връзка с подаденото от "Булгаргаз" ЕАД заявление за утвърждаване на цена за месец януари 2022 г., по която общественият доставчик ще продава природен газ на крайните снабдители и на лицата, на които е издадена лицензия за производство и пренос на топлинна енергия. От комисията посочват още, че увеличената цена на природния газ за януари е в резултат на нарастване на цените на международните газови пазари през периода след внасяне на заявлението на "Булгаргаз" ЕАД на 10.12.2021 г, в което е била предложена цена от 117,12 лв./MWh.

Същевременно от "Булгаргаз" заявиха, че дори и при новото увеличение, цената остава много по-ниска от тази на европейските борси.

Според газовата компания поскъпването не би било избегнато, дори и ако България получава всички договорени количества газ от Азербайджан, а не само една трета, както сега.

Аргументът на "Булгаргаз" е, че през зимните месеци дори цялото договорено количество азерски газ не е достатъчно да задоволи дори една четвърт от потреблението в България.

Основният фактор за увеличението е поскъпването на природния газ на европейските борси, от които зависи и цената у нас.

Още през декември стана ясно, че повишението на цената на синьото гориво ще е по-голямо от прогнозираните първоначално 14 процента, тъй като цените на газа на европейските борси, от които зависят и равнищата у нас, нарастваха почти през целия период.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


332
Още по темата: ценагазКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
16
 
22
 
! Отговори
харвард форевър преди 2 години
Всички имаха Баце за пpост. Да ама човека има опит, видя на къде отива работата, а може и да му подшушнаха щото е готин и мина в опозиция да точно така почти не изхарчи пари за изборни кмпании. А шараните се хванаха и хем си изхарчиха парите, хем сега ще изкарат 3 месеца и ще приключат резко. А хората никога повече няма да допуснат БСП до властта, Славчо ще замине в историята. А Баце ще се върне за пореден път точно преди да се стабилизира работата и ще изкара още един мандат. Честито
237
8
 
21
 
! Отговори
Иван Иванов преди 2 години
Как е, протестъри??? Що не излезете малко навън да поскачате, да се постоплите?
236
5
 
13
 
! Отговори
Киро Пора преди 2 години
Оправянето ни започва с пълни обороти!
235
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Трябваше да го обесят този *** Иванов, за да разбере следващият, че трябва да работи за българските граждани
234
4
 
18
 
! Отговори
Фигурант преди 2 години
Явно тая зима ще се топлим на лицеви!
233
0
 
17
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Тук аргумента са някакви борси в ЕС.. Така, и ние от ЕС ли го получаваме тоя газ, питам аз? И кой обвързва тая цена с някакви борси, при условие, че имахме прекрасната възможност да получаваме твърда цена за години напред, а?? Продажни гадоря!
232
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вчера се прибрах от Турция.Бензин 1.20,газ 0.80 Ст.
231
5
 
22
 
! Отговори
Тракиец преди 2 години
Българи ,хората са казали:имали вода ще има и риба.То на Киро му личи от 5 километра че е мошеник,да ви е честит.То това е началото,тепърва ще разберете за какво става въпрос.
230
4
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
честито на всички хубава промяна! Нали Киро и Асен бяха министри!? те какво направиха? а парите от излишъка къде са? ако ББ беше толкова очевидно виновен къде са доказателствата? а къде са 7 милиярда дето изтичали на година? от април ги няма ГЕРБ в власта? Не съм гласувал за ГЕРБ но и тия не стават. да правиш коалиция с БСП незнам какво си е мислел Киро и компания?
229
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ме интересува кой ме управлява, само знам, че преди една година с 1600 лева заплата можеше да се зареди 1000 литра бензин.Днес могат да се заредят 650 литра или всички българи са обеднели драстично последната година.
228
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като цените на газ, бензин, дизел и ток, нямали нищо общо с Борисов, защо имаше бунтове , палаткови лагери, затворени магистрали и булеварди, защото им бил скъп бензина.Не помните ли кога бяха първите бунтове и кога се запали онзи във Варна, заради това, че бяха увеличили цената на тока с 10%
227
1
 
6
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 2 години
Само не разбрах, как при цена от 200 долара за кубик газ се поситга цена от 133 лв за мегават ?
226
13
 
5
 
! Отговори
До 274 преди 2 години
Цената на газа по Борисово време няма нищо общо с Борисов, както и цената на газа днес няма нищо общо с Петков. Стига вече с евтина герберска пропаганда!
225
0
 
12
 
! Отговори
Питащ преди 2 години
Каква е ползата от КЕВР, след като тя автоматично изпълнява всички поръчки на монополистите за повишаване на цените? Можехме поне да спестим малко от заплатите на членовете на тази бутафорна институция, които не са никак малки!
224
11
 
9
 
! Отговори
Таня преди 2 години
Щом герберастите ги няма във властта, всичко ще се нареди. Въпрос на време е да изритаме и последните калинки, да понапълним каушите с герберстска тиня и да започнем на чисто.
223
2
 
7
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 2 години
"Никой не ни държи насила н ЕС"-----АМА , АКО ИСКАШ ДА ИЗЛЕЗЕШ , ЩЕ ТРЯБВА ДА СИ ПЛАТИШ ЗА МАСРАФА --КАКТО СИ ПЛАТИ АНГЛИЯ СЪС "СДЕЛКАТА С ЕС"!---ВИЕ С КВО ЩЕ ПЛАЩАТЕ ....СЪС ДУПЕ ИЛИ С ПАРИ..ХА,ХА,ХАААА-----ЩЕ ТРЕБВА ДА ИЗБИРАТЕ!--ИНАЧЕ ШЕ ИГРАЕ КАЛЪЧКАТА ...."ВСЕКО УДОВОЛСТВИЕ" --СЕ ПЛАЩА!!!- НЕМА БЕЗПЛАТНИ ОБЕДИ И У ЕС!!
222
2
 
9
 
! Отговори
Е,бравос преди 2 години
Анкета на Бтв с помощта на известните медийни детективи Бенатова,Паунова и наполовина изпитата "кана" Рачева е установила че Борисов е скрил огромни количества газ,въглища,вятър и мъгла в покрайнините на Банкя. Дефицитът и цените ще бъдат укротени,очаква се вътрешния министър Рашков да хвърли боб,за да се избере най-правилния начин!
221
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не ни държи на сила в ЕС вече имаме пример с брекзит. Фуражката и кирчо , ако не искат да изпълняват правилата в ЕС, да се присъединим към Лукашенко
220
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната, Промяната.. Колко скъп новогодишен подарък към Нея се оказа увеличението с 30% на цената на газа.Спокойно,"подаръци" ще има и още,и още, и още...За всички, от сърце!!!
219
0
 
4
 
! Отговори
Галин Ормаанов преди 2 години
Тъкмо съъбрах малко левове , сега ще се снимам с тях.