Фармацевти очакват фалити заради високите цени на тока

Разходът на една аптека за ток е станал с цяла заплата отгоре, каза Антон Велев
12 яну 2022 13:11, Ния Христова
28
 
Очакват се фалити на аптеки заради високите цени на тока. За това предупреди председателят на Националната аптечна камара Антон Вълев.
 
"Аптеките са един от малкото бизнеси, в които всички цени са регулирани от държавата и са фиксирани като таван. Няма възможност заради това, че са повишени разходите на обекта, ние да калкулираме повишение на цената, което означава, че тотално ще се свие маржа на аптеките. Това най-вероятно означава замразяване на заплатите в най-добрия случай", заяви председателят на Националната аптечна камара Антон Велев в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Гостът обясни, че разходът на една аптека за електричество се повишава с една цяла заплата отгоре.
 
"Изричната забрана в подзаконов нормативен акт за отпускане на лекарства генерични заместители е писана лобистки и тя е писана много отдавна такава. Поддържаше се много дългов време такава. Надявам се новият здравен министър, който е колега фармацевт и е наясно с всички тези неща, да предприеме най-елементарното нещо и да елиминира един член в тази наредба", коментира Велев.
 
Почти около 4 пъти са намалели доставките към аптеките. 
 
"Винаги в края на годината и на следващата година при някои лекарства има недостиг. Това се дължи на това, че лекарствата се планират предварително около 8 месеца. Фирмите производители първо захранват най-платежоспособните си пазари", поясни Велев. 
 
"Прословутите рецепти за Ковид болни практически не се изписват. Огромна лекарите нямат никакво намерение да се занимават с това нещо. В момента електронни рецепти са задължителни по линия на здравната каса, но голяма част от местата, където се преглеждат Ковид пациенти всъщност нямат договор със Здравната каса", посочи гостът.  
 

 

 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
2
 
! Отговори
1212 преди 2 години
Абе много сте алчни бееееее! Айде лекарствата с 60 % надолу да ви видя тогава ама няма държава вашта м.ка
23
0
 
3
 
! Отговори
иванов преди 2 години
Тази кастова система е за сериозни КОРЕКЦИИ...Думата ФАЛИРАНЕ ЗА ТЯХ е малко....Не трябва да се допускат НИКАКВИ ПАРИ ....Лекарствата са с пъти повече завишени.....Трябват мерки за ТЯХНОТО НАМАЛЯВАНЕ - ТОТАЛНО....В една аптека какво има - лампи за светене ...Колко ти е отоплението...При тия цени безумни и с пъти увелечени - КОГАТО СЕ НАМАЛЯТ минимум с 50 % може да се помисли нещо
22
2
 
3
 
! Отговори
БайХой преди 2 години
Ще плащате, болняри! И 3 пъти да се увеличат цените - ще плащате. Да сте учили вие, да сте отворили аптеки и да печелите, кокошкарчета. Фармацевтичната услуга се заплаща! Даже ви е прекалено евтино! Още трябва за такъв *** народ!
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Леле тия за две години натрупаха милиони )
20
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Строителите искат да набият 17% поскъпване на жилиащата и да си карат мерцедесите ,народа да се зароби и да им плати инфлацията,мобилните оператори,банките с таксите за всичко,заведенията,сега и фармацефтите които печелят повече и от дилърите на наркотици ,всичко живо иска да натовари потребителите.Само че драги мои ,ще ФАЛИРАТЕ .Инфлацията няма как да бъде поета от хората защото е изкуствена и не е изработена в икономиката ,ще ФАЛИРАТЕ всичките и строители и фармацевти,и заведения и всичко
19
3
 
6
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Рекет,ъори и нагл,еци!В Лидъл в Глазгоу/там има щанд с лекарства за спешна помощ/един блистер Парацетамол от 16 таблетки струва 60ст. в български пари,тука най евтиният от 20 таблетки 2 лв.
18
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нямат срам и наяждане търговците на илюзии. Най скъпите лекарства и в многто случаи фалшиви се продават в България.
17
2
 
14
 
! Отговори
Ямболия преди 2 години
Точно вие не се оплаквайте. Лекарствата,които продавате ,са толкова скъпи. Напълнихте се с пари и нямате ни най-малкото морално право,да се оплаквате.
16
0
 
13
 
! Отговори
Рев за ПАРИ преди 2 години
Всичко реве дори мобилните оператори дигат цените.
15
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ей таз новина силну *** искефи ! Мраза фармацефти, ковидари и ваксари
14
1
 
15
 
! Отговори
ha преди 2 години
Невярвах че ще чуя подобна чудаовищна глупост мухахахахахах
13
1
 
12
 
! Отговори
НКК преди 2 години
То бива наглост, ама това няма край. Щом и тези милионери ревнаха, че ще фалират от цените на тока при такъв огромен оборот всеки ден на аптеките. Излиза простото правило богатия иска да е по богат за сметка на бедния. Кои реват непрекъснато за пари - пенсионери, работници, шивачки, учители и още други - нее реват богаташите, милионерите, т.н-те работодатели с огромни имения, яхти ,коли ,хотели и прочие богатства и ПЛАЩАЩИ ДАНЪК НА ДЪРЖАВАТА КОЛКОТО ЕДИН ПЕНСИОНЕР ДАЖЕ И ПО-МАЛКО - резил голям.
12
0
 
9
 
! Отговори
Гошето преди 2 години
Тези които перат пари и не плащат данъци най-много реват за компенсации. Кой ще ги плати? - "будалите", които плащат данъците. Докато не останат такива и в България останат само крадците. Наглеците не виждат, че режат клона на който седят, зашото и те искат ролс-ройси да не останат по-назад от другите крадци.
11
0
 
10
 
! Отговори
Az преди 2 години
Държавата компенсира 75% от тока,ама всички дигат цените и се оправдават с тока....алчен народ!
10
2
 
9
 
! Отговори
Бено преди 2 години
При Борисов никой не смееше да гъкне с искания. Сега най-заможните реват най-много и непрекъснато искат нещо от пррвителството, което има най-малка вина за ситуацията в момента у нас.
9
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Скоро и Файзер ще ревнат ако пандемията вземе да отече. Ба си майтапа :)
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това виц ли е? Фармацевт и фалит???
7
0
 
6
 
! Отговори
Забраняват преди 2 години
Отпускането на генерични лекарства но НЗОК не реимбурсира оригинала, а генерика.
6
0
 
26
 
! Отговори
Мен преди 2 години
Наглостта няма граници. След тях и лабораториите ще фалират. И едните, и другите с оборот като наркобарони.
5
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И и тия ли искат компенсации? Приходите им скочиха до небесата.