Българин от РС Македония към Петков: Чуйте ни, но не за 15 минути

Говорим за репресии в независима Македония, заяви Илия Стояновски
20 яну 2022 14:03, Александър Попов
214
Българин от РС Македония към Петков: Чуйте ни, но не за 15 минути
Илия Стояновски. Снимка: Личен архив

Посещението на Кирил Петков в РС Македония предизвика много полемики, започнаха анализи на историци и политолози. Но какво мислят българите в Македония, с които премиерът направи кратка среща?

Един от тях, Илия Стояновски, се обърна към министър-председателя и даде гласност и на позицията на наши сънародници в западната ни съседка.

Публикуваме обръщението в нередактиран вид, за да запазим автентичността на неговото мнение.  

"Г-н Кирил Петков, след вашето посещение в Скопие, президента на Северна Македония, Стево Пендаровски си позволи да каже че ние, македонските българи, правата трябва да си ги търсим в Македония или в Стразбург. Ще ви дам няколко примери на системния тормоз които бяха подложени наши съграждани, баби и деди, бащи и майки, не в Югославия, а в съвремена Македония, след 1991 година, с крайна цел на техните власти да изтрият всякакво българско съзнание в хората. В такъв случай как тези хора да си търсят правата в държава която ги тормози на мен не ми е ясно? Как тези хора да си търсят правата в Стразбург, при положение че и адвоката които трябва да ги движи тези неща е под наблюдение на бившата УДБА и ако си хване работа да защитава тормозен българин заплашван е че ще си загуби лиценза за адвокат? Това се случи със случая на Йован Стояновски.

Г-н Петков, повечето от тези хора по онова време, писаха писма и до правителствата в София. Има архиви и можете да ги видите. Ще наброя като имена само част от репресираните българи, а вие питайте по-старите колеги да ви обясни за какво става дума. Може би тогава сте били в Канада и не сте се интересували какво става в Македония.

Георги Калаузаров, Живко Петрушев, Крум Чушков, който под псевдонима К. Велешки, изпрати писмо до българския президент Желю Желев, в което заявява: „Пиша Ви всичко от името на 10 хил. репресирани българи във Вардарска Македония, не само да Ви уведомя какво става там, но и да Ви помоля от тяхно име да бъде коренно променена политиката на България по отношение на Македония… Ние искаме България ясно и категорично да се застъпва навсякъде за нашите права като българи… В Македония българската национална кауза не е загубена – обратно – сега отново се възражда и ние искаме това възраждане да обхване целия български народ“. Това г-н Петков, не е писано в Югославия, а в независима Македония. Нима нямало репресии над българи? Още от тогава сме си искале правата като такива и сега когато имаме шанс, когато президента Радев е на наша страна, вие предавате нас, македонските българи.

Продолжавам със списъка. Гоце Чушков, син на Крум Чушков. Димитър Делевски, Ванчо Весков, Владимир Паунковски, Мария Стоименова, Славчо Цеков, Димтиър Църномаров който при ареста, в къщата му е извършен обиск и полицията конфискува цялата документация на ръководената от него партия, всички негови книги на книжовен български език, а също така и неговия паспорт.Впоследствие македонската полиция отказва на съпругата му Марина Църномарова да даде информация относно причините за задържането му и за физическото му състояние.

Още по темата
По време на задържането си д-р Д. Църномаров непрекъснато е разпитван за контактите му с различни среди в България. По време на тези разпити е бит по главата с приклад от автомат, в резултат на което зрението му е увредено.

Списъка с останалите репресирани, пребити и какви ли не българи от Македония, ще ги получите като писмо в кабинета си с детайлно обяснение какво им се е случвало. Съмнявам се че ще го прочете, обаче ще го направя публично навсякъде кадето мога поне народа в България да разбере на какво ни подложихте и как ни върнахте 30 години назад. Докато Македония не ги реабилитира тези българи, не заслужава започване на преговори. Говорим за репресии в независима Македония. Говорим за репресии не од УДБА в Югославия, а од наследниците и децата на УДБА в суверена и независима Македония.

Като българин от Македония ще ви кажа, че решаването на спора с Македония трябва да започва с правата на българите в Македония и да върви назад към историята. Доколкото вие не го спазвате този принцип, а си правите бизнес срещи в Скопие и търсите решението в самолетните линии, или иначе казано, от историята напред към днешна дата, до края на преговорния процес, в Македония може и да няма повече жив българин.

Извинете ме за разваления български, обаче ако имахме права в Македония, щяхме в училищата да учим книжовен български. Говорим и пишем на този развален български със спомен от това което е останало от бащите ни или наученото от българските книги които до ден днешен в 21 век, като минаваме граница в Македония трябва да ги крием под седалките, защото има опасност да ни ги конфискуват с образложението че са пропаганда.

Надявам се за следващото посещение в Скопие, да имате повече от 15 минути за нас. И морето да е мастило, няма да ни е достатъчно да опишем всичко онова през което сме минали и минаваме. Затова искаме повече от 15 минутна среща.

* Съжалявам за моя български език, обаче за разлика от вас, българите от България, аз съм роден в Скопие и не съм имал привилегията да уча книжовен български език. Това в днешна Северна Македония е невъзможно да се случи, да учим книжовен български и затова е нашата борба да влезнем в Конституцията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


214
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
3
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
днес нямаше говори кирил петров нещо млъкна, каза вчера само че всички му завиждат за успеха в македония
109
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"А 1.500.000 турци, а 1.000.000 роми, кога? Аре гледайте си работата..." **************** Хахаха македонски-неандерталски бръщолевения. Абе, я кажи като са 1.5 милиона турците, що ДПС взима 200 000 на избори при общини с по 90% активност? 1.3 милиона деца??? СМЕШНИ СТЕ! Отдавна, ама много отдавна си оредихме нашите спорове! ВИЕ тепърва започвате....с Гърция решите там нещо, ама има още, още много години, докато си оправите отношенията със съседите, марсианци такива!
108
19
 
10
 
! Отговори
ето какво искат омо преди 2 години
"Неврокопска митрополия да бъде отцепена от Българската православна цьрква. Митрополит непременно да бъде македонец.Младежите /само македонците/ от Пиринска Македония да бъдат освободени от военна повиност.Изгегляне на българските окупационни войски, окупирали Пиринска Македония през 1912 г., които са национално и икономическо бреме за македонската нация.Всички български политически партии и организации, които се намират на територията на Пиринска Македония, да бъдат разпуснати, или да се преименуват в македонски, т.е. да приемат скопската теза, като по този начин се противопоставят на б
107
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
омо илинден винаги са изпълнявали удбашките задачки , правят провокации , бяха развели в едно село мак знаме на кметството нарочно, чакат да направат скандал та да ходат да се жалват сръбски номера, я да ходиме да забиеме бълг знаме на некое кметство в македония
106
2
 
33
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
Гърците окупират Източна Тракия, от Одрин до Чаталджа и започват масов терор срещу българското и турското население. Резултата е, че се организира Българо-Турски въоръжени отряди и се започва масова съпротива срещу гърците. Избухва гръцко-турската война. В България има 2 турски армии, останали от войната който България въоръжава тайно и ги изпраща в тила на гърците. За времето от 1918 до 1924 г. гръцкия окупационен корпус успява да обезбългари Източна Тракия. Това си е геноцид.
105
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 104.Около 50 000 гърци за около 800 000 българи от днешна Северна Гърция.)))Понадул си цифрата доста!ОтОсвобождението на България1878г. до 1944г.България е приела около 370 000 бежанци от Македония, Тракия, Добруджа и Сърбия!
104
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хартата очертава правата, систематизирани под шест заглавия или раздела: лично достойнство, свобода, равенство, солидарност, граждански права и справедливост. Заглавието достойнство гарантира правото на живот и забранява изтезанията, робството и смъртното наказание. Категорията Свобода включва правото на личен живот, брак, свобода на мисълта, словото, събранията, образованието, работа, собственост и предоставяне на център за бежанци. Равенство обхваща правата на децата и възрастните хора, Солидарност защитава социалните права и правата на работниците , правото на справедливи работна
103
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 95Искаме промяна на Конституцията в Северна Македониа??? Ами да сменим и ние нашата)))Не не искаме промяна, а включване и етнос българин сред другите изредени в тяхната Конституция.Или за сърби, власи, албанци, и др. може, а за българи не!!!Излиза, че всички пътешественици, консули и др. през изминалите векове са се заблудили, българи се оказва, че няма и не е имало!
102
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Боже той кирчо не знае къде е с.македония на картата ти права чакаш
101
5
 
19
 
! Отговори
Я, па Я преди 2 години
До Gancho. Благодарение на терора върху българите от 140 г. насам упражняван от Великите сили и нашите съседи се получава така, че България започва да граничи със себе си. Огромни маси българи остават да живеят в съседните страни. Политиката на съседите е да се отърват от българите и чрез лобиране между двете войни налагат на БГ договори за размяна на население. Около 50 000 гърци за около 800 000 българи от днешна Северна Гърция.
100
3
 
34
 
! Отговори
ЕДИ КОЙСИ преди 2 години
ДРАГИ СЪНАРОДНИЦИ ОТ РСМ г-н К. ПЕТКОВ АМА ПЕТ ПАРИ НЕ ДАВА ЗА ВАС. ИНТЕРЕСИТЕ МУ СА САМО ИКОНОМИЧЕСКИ И НИЩО ДРУГО. АКО ЧАКАТЕ ОТ УМРЯЛ ПИСМО НЯМА ДА ПОЛУЧИТЕ. ЗАТОВА СИ СПОМНЕТЕ КАКВО СА ПРАВИЛИ ВАШИТЕ ДЕДИ, И С БОГА НАПРЕД.
99
40
 
6
 
! Отговори
Аз преди 2 години
А репресираните македонци в България от десетилетия, какво правим с тях, след 8 присъди в Страсбург кога ще ги признаете? А 1.500.000 турци, а 1.000.000 роми, кога? Аре гледайте си работата...
98
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
конституцията на македония признава малцинста , я кажи колко са албанците само мулти са факт
97
24
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Постановка на нашите служби!Този българин не го ли е страх, че след този негов плач от репресиите на македонците, отново може да си изпати!Има международните организации за защита на човешките права, а те до сега и дума не са обелили за подобни репресии. Само не твърдете, че и те са срещу България и българите.
96
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
93 еми пази се р след Спаска лека и пръст , след д.р Църномаров и др пак ще на мушката , ще му спретнат нещо, я наркотик ще му подхвърлят истински насредници на удбашите
95
18
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Спаска Митрова направи семейния скандал в политически.Омъжила се е за Сърбин в Македония,започнали да се карат и да се бият и направи все едно Македонците защитават Сърбина.А това си беше типичен битов скандал.
94
10
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
тя и Спаска Митрова загуби дело в Стасбург , те макеета разправяха че са я вкарали в затвора не защото е българка а за битов спор , и си предсавят фалшификати документи
93
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз съм марионетка на САЩ,НАТО и ЕС.Така ще бъде понеже искам България да живее свободно.По-добре марионетка ,отколкото продажник и предател на Путин и Ердоган.
92
16
 
8
 
! Отговори
Gancho преди 2 години
Искаме промяна на Конституцията в Северна Македониа??? Ами да сменим и ние нашата,да признаваме всички малцинства и етнически сдружения.Щом го искаме от тях,без да имаме това право,да го направим ние първи.
91
0
 
16
 
! Отговори
перко преди 2 години
Киро Харвада е марионетка на САЩ