Над 80% от работодателите планират скок на заплатите

Кои са секторите с глад за кадри?
20 яну 2022 13:48, Анисия Иванова
57
Над 80% от работодателите планират скок на заплатите
Снимка: БГНЕС

Над 80% от анкетираните представители на 196 компании от 19 бизнес сектора споделят, че планират да има увеличаване на възнагражденията през първата половина на 2022 г.

5% планират увеличението да е между 16-20%, а два процента прогнозират и ръст на заплатите над 20%. Близо 60% от работодателите отбелязват, че планираните промени ще засегнат всички служители в организациите.

В повечето бизнес сектори в страната се очакват повишения на възнагражденията, показва регулярното проучване на ManpowerGroup България "Заплати и допълнителни придобивки – тенденции” (SATR H1/2022), което анализира какви промени планират работодателите от всички сектори и региони на страната по отношение на месечните възнаграждения и бонуси през следващите шест месеца. Тази година то е част и от по-мащабния пазарен анализ на ManpowerGroup SEE – същите проучвания ще бъдат публикувани за държавите Сърбия, Хърватска, Словения и Босна и Херцеговина до края на месец януари 2022 г., съобщи БНР.

Една от основните причини за увеличаването на заплащането е стремежът на работодателите да запазят текущите таланти в организациите, тъй като една от основните причини за напускане е предлаганото по-високо възнаграждение на друго място. Това стана ясно в анализа на предходното пазарно проучване за текучеството на персонала през изминалата година, което излезе през декември. Необходимостта за запълване на свободни позиции с нови служители също е сред основните причини за увеличаване на възнагражденията.

В сектор „Производство“ над 90% от работодателите планират да увеличат заплатите на своите служители, 91% в сектор „Автомобилна индустрия“ и 81% в „Търговия“.

Това са и трите сектора, които изпитват „глад“ за кадри и които са претърпели най-голямо доброволно текучество през 2021 г. Почти всички работодатели в сектор „Банки, финанси и застраховане“, „Споделени услуги“ и „Консултантска дейност“ посочват, че ще има увеличение на възнагражденията.

„Консултантска дейност“ е и секторът, в който се наблюдава и най-високият процент респонденти, посочили увеличение на заплатите с над 21%. В сектор „Информационни технологии“ не се очаква намаление на възнагражденията, но близо 17% споделят, че не се планират никакви промени. 75% от работодателите в сектор „Здравеопазване“ планират увеличение на възнагражденията за техните служители.

По отношение на допълнителните придобивки тенденциите са по-различни между работодателите – близо 40% заявяват, че ще има увеличение в допълнителните придобивки, докато 58% споделят, че не планират съществени промени в това направление. В секторите „Консултантска дейност“ и „Банки, финанси и застраховане“ се наблюдава най-голямото увеличение на допълнителните придобивки – над 50%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 31 Това е шега ама споко простено ти е, че се си схванал. Толкова са ти възмооожностите.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дс стои зад 80% от бизнесмените.Едни шават други бизнесо хората.
29
6
 
8
 
! Отговори
до 28 преди 2 години
Аз и всички около мен работим за останалите 80. Значи проблемът е някъде в теб.
28
15
 
4
 
! Отговори
до 29 преди 2 години
Стани ти работодател и не бъди такъв. Кой ти пречи? Май мрънкането, викането на неволята цял живот и нулевата квалификация?
27
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българските работодатели са изедници.
26
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Интересно защо все работим за останалите 20%
25
1
 
6
 
! Отговори
Чок Селям преди 2 години
На кои?На минималните ли?Чок селям серсеми!!!
24
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дай му на българина да мрънка как увеличения нямало и били глупости. Стои и чака да му дойде от небето. По-нисък от тревата, не смее да поиска увеличение, мишкува и се скатава на работното си място, никакво желание за развитие, никаква конкурентноспособност. Е как да дойде увеличението?! То си е до самия работник.
23
9
 
6
 
! Отговори
до 22 преди 2 години
Аз съм консултант в ИТ сектора. Работя по Б2Б модел. Цените на проектите много скочиха, рейтовете на служителите- също. Респективно заплатите- също. Така че- има доста вярно.
22
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Как на никой проверяващ не му прави впечатление, че във фирмите за алуминиева дограма осигуряват хората на минимални заплата и дали не е сив сектор.
21
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Заплатата и доходите са въпрос на личен избор. Ще имаш някакви редки и търсени умения или цял живот ще въртиш геврека на баничарката, тира, таксито или ще местиш кашони в склада. Или може би ще реализираш собствени идеи и интересен бизнес модел или пък ще береш малини на запад?! Пазарна икономика е. Ти се продаваш на пазара на труда, ти определяш цената си. Някои продукти са по-търсени и по-скъпи на пазара. Бъди от тях. Развивай се, квалифицирай се. Не стой със знанията си от 1980-та. Ненужни са
20
1
 
16
 
! Отговори
БО преди 2 години
В секторите Консултантска дейност и Банки, финанси и застраховане се наблюдава най-голямото увеличение на допълнителните придобивки над 50%. Не знам откъде са тези данни, няма нищо вярно.
19
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искат ама нямат желание
18
0
 
15
 
! Отговори
Реалния ЕС преди 2 години
До АнонименЕС не ти е виновен ,че гласуваш за комунисти и наследниците им. Уча в Дания и ходех по няколко дни в месеца или седмицата в зависимост от лекциите на работа в един Съботен ден ходих на работа за 6 часа ми платиха сума =850 лв. Работата беше да сглобя празни картонени щайги, имаше безплатно кафе и закуски и минерална вода.А и дъщерята на шефа ни докара мъфини който беше направила сама ,после ни помага -беше супер мацка на около 21г.
17
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Увеличението си зависи от самия човек. Ако не ти харесва даден работодател и смяташ, че друг ще ти даде повече, сменяш моментално работата. Прелива от работа, има тотален недостиг на квалифицирани кадри. През 2011-та започнах работа за смешните 1500лв.. Днеска взимам повече от десетократно на това. Всяка година имам някакво увеличение, развивам се, сменям позиции и работодатели.
16
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много се съмнявам да има увеличение, защото нашият работодател ни каза, че никой не държи насила и който иска може да напусне. И без това щял да съкрати 12 души.
15
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости
14
0
 
4
 
! Отговори
аз преди 2 години
До Hoqsan - последния който чух да казва това фалира 4 години след това изказване
13
0
 
21
 
! Отговори
Фейк статия преди 2 години
Явно почти всички сме в останалите 20 процента. Това е като коледните премии. Преди всяка нова година власта пуска платени статии как 80/90% от работодателите щели да раздават премии, за да ги накара да го направят.
12
0
 
15
 
! Отговори
Хик преди 2 години
Моят НЕ!

Спонсорирани публикации