"Галъп": Най-близки сме до ЕС, също и до Русия, но все по-критични към нея

Глобално проучване показа, че нямаме ясна представа за политиките на Китай
183
"Галъп": Най-близки сме до ЕС, също и до Русия, но все по-критични към нея
Снимка: БГНЕС

Европейският съюз остава суперсилата, чиито политики се смятат за най-стабилизиращи за света в нашата страна. Половината (49%) от участвалите в изследване на "Галъп" наши сънародници определят политиките на Съюза като стабилизиращи. 22% дават по-скоро негативни оценки за международните политики на ЕС, а 29% от българите се колебаят.

Данните са от новото глобално изследване на възприятията за международните суперсили и техните политики, както и за ефекта на оттеглянето на САЩ от Афганистан. Изследването е проведено от Световната асоциация "Галъп интернешънъл" в края на 2021 г. То покрива 45 държави по света и повече от 42 000 пълнолетни граждани, представляващи около 2/3 от световното население.

Къде сме ние? Традиционно най-близки до ЕС. По-близки до Русия (в сравнение със САЩ), но и все по-критични. Традиционно непознаващи Китай.

Макар в очите на българите ЕС да запазва позицията си като силата, която в най-голяма степен оказва стабилизиращо влияние на света, увереността в това изглежда разколебана. Нетната стойност по този показател у нас беше +36 миналата година. Сега е +27. В края на 2019 г. пък нетната стойност на оценките на българите за ЕС като стабилизиращ фактор в международната политика беше +55.
 
Отношението към ефекта на политиките на ЕС у нас са близки до средните в Европа. Съседните ни държави отношението към политиките на ЕС също е по-скоро благоприятно. Изключение прави Сърбия, където отговорите „дестабилизира“ са една втора от всички отговори, а една трета виждат стабилизиращ ефект в международните политики на ЕС.

За българското общество изглежда най-трудно да формира ясна позиция по отношение на влиянието на международните политики на Руската федерация. Показателно за това е, че най-голямото натрупване на отговори на въпроса за Русия е към опцията „не мога да преценя“ - 37%. 30% са на мнение, че политиките на Москва стабилизират света, а 33% са на обратната позиция.
 
За година нагласите у нас към международните политики на Русия са видимо влошени. Нетната стойност на оценките за политиките на Русия у нас сега е -3. Година по-рано беше +17.

На Балканите най-високи са дяловете на отговорите „стабилизира“ в Албания (86%) и Сърбия (64%). Най-убедени, че Руската федерация дестабилизира света с политиките си са гражданите на Косово (69% отговори дестабилизира), Румъния (57% отговори дестабилизира) и Босна и Херцеговина (55% „дестабилизира“). Това поставя нашата страна по-скоро „в средата“ в оценките си към политиките на Русия.

В страната ни все още няма и много ясно изградена представа за международните политики на Китай. 19% от пълнолетните българи смятат, че Китай стабилизира света със своите международни политики, 34% виждат по-скоро дестабилизиращ ефект. Близо половината от запитаните у нас обаче не могат да дадат отговор (47%). Това е и най-високият дял на колебание, регистриран в цялото изследване въобще.
 
В сравнение с миналата година делът на колебаещите се дори е нараснал (макар и минимално). Преди година 19% от българите намираха международните политики Китай за стабилизиращи, а 35% за дестабилизиращи за света. 45% не можеха да формират мнение. Нетната стойност сега е -15. Преди година беше -16. Преди това пък се регистрираха и положителни стойности.
 
В нашия регион политиките на Китай са оценени по-скоро като стабилизиращи в Албания (79% „стабилизира“) и Сърбия (56% „стабилизира”). Гражданите на Косово (63% отговори „дестабилизира“), Румъния (56% „дестабилизира) и Босна и Херцеговина (47% „дестабилизира) са по-скоро на критични позиции.

Според българите, международните политики на САЩ по-скоро дестабилизират света – 53% от запитаните у нас смятат така. 16% са на обратното мнение. Една трета на могат да преценят. Преди година 19% от българите смятаха, че Щатите стабилизират света, 55% виждаха дестабилизиращ ефект в международните политики на САЩ, а 26% не можеха да преценят. Така нетната стойност на оценката на политиките на САЩ у нас е практически непроменена – -36 миналата година и -37 сега.

Изглежда, че за една година съотношението на отговорите е по-скоро запазено и най-съществената промяна по отношение на САЩ  - така и за останалите суперсили - се изразява в ръст на отговорите, регистриращи колебание.

От държавите в нашия регион най-критично насочени към Щатите са респондентите в Сърбия (71% отговори дестабилизира) и в Босна и Херцеговина (59% дестабилизира). На обратната позиция за жителите на Албания (72% отговори стабилизира) и Косово (70% стабилизира). В Румъния мненията са по-скоро разделени – 41% от запитаните там смятат, че САЩ стабилизират света с международните си политики, а 42% виждат по-скоро дестабилизиращ ефект.

Нагласите на българите след оттеглянето на САЩ от Афганистан

16% от българите са променили отношението си към САЩ след оттеглянето им от Афганистан. 10% са променили своите нагласи в положителна посока, а 6% в отрицателна. Така, макар и да не се е отразило значително в цялостните възприятия на българите за САЩ, оттеглянето им от Афганистан е по-скоро добре прието. Въпреки това, повече от половината от българите остават с непроменени позиции след решението на Джо Байдън да прекрати американското военно присъствие в Афганистан – 11% запазват своите позитивни нагласи, а 41% остават на критични позиции. Една трета се колебаят как да отговорят.

Нагласите по този въпрос у нас са малко по-благоприятни от средните за ЕС. Общо за Съюза оттеглянето на САЩ от Афганистан също не променило значително отношението към Щатите. Общо 21% процента от запитаните в ЕС споделят, че са променили нагласите си. Делът на тези, които са променили отношението си в негативна посока, обаче е по-висок - 12% от всички запитани. 9% пък са с по-благоприятно отношение към САЩ след оттеглянето от Афганистан.

Данните са част от традиционното ежегодно изследване „В края на годината“ на Асоциацията „Галъп интернешънъл“ по инициатива и дизайн на председателя на Асоциацията д-р Джордж Галъп от 1977 г. Изследването се провежда всяка година от тогава. Тази година то бе проведено в 45 държави по света.

Общо 42 212 души са интервюирани в глобален мащаб. Във всяка държава през периода октомври-декември 2021 г. са интервюирани около 1000 души по метода „лице в лице“, по телефона или онлайн.

Статистическата грешка в изследването е в диапазон ±3-5% при доверителен интервал – 95%.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
1
 
8
 
! Отговори
Американците преди 2 години
Са пуснали своите т рол чета на свободна паша тука. Само се мотат и изтропват!
38
10
 
4
 
! Отговори
МРАЗИМ РУСИЯ преди 2 години
...като собствените си екскременти....
37
15
 
6
 
! Отговори
noname преди 2 години
Който не му харесва в ЕС, да ходи в Сибир да пие одеколон. Писнани от русофили ***.
36
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много гадно постъпиха руснаците този път - казаха на наглосаксонците, че първо ще ударят по "щабовете" на НАТО. И онези се ожълтиха. То не е като да пращаш украинци, поляци, българи и румънци за пушечно месо, а ти да си пиеш вискито:))
35
6
 
7
 
! Отговори
Даа преди 2 години
ЕС - суперсила? Те са вече част от менюто бе, хора, както България е отдавна. Поне докато останат в този си смешен и жалък вид. И не знам кой българин е чак толкова критичен към Русия, извън Соломон, Ал. Йорданов и платените тролеи.
34
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС - сбирщина от орли ,щуки и раци ,където раците служат обикновено за храна и обслужващ персонал на останалите .
33
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия е диктатура
32
12
 
4
 
! Отговори
СМЕХ... преди 2 години
Изобщо не ми се връща в годините на руската соц-мизерия и примитивизъм! В ЕС , можеш да намериш поне работа и по-добро заплащане .В РУСИЯ НИЩО НЕ МОЖЕШ ДА РАБОТИШ И ДА СПЕЧЕЛИШ , ДОРИ ПАРИТЕ ИМ НИЩО НЕ СТРУВАТ....ХА,ХА,ХАААААААА...ТЕ СА САМО НЕПОТРЕБНИ ХАРТИЙКИ , САМО ЗА ТОАЛЕТНАТА!
31
14
 
7
 
! Отговори
САМО ПИТАМЕ: преди 2 години
..и какво общо имаме ние с Русия , като от там само мизерия , бедност ,студ и простотия идва...??!...У дома , нямам нищо руско , защото за нищо не струва и е пълен ***!
30
7
 
8
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 2 години
Тази статистика,която четем в електронните медии няма нищо общо с народната статистика . Идете в някое село,град или квартал където и да е било в България и ще се убедите,че хората не желаят ЕС,защото няма как да се желае нещо,което стопи с три милиона гражданите на Република България. Дори и хипотетично и на двайсет големи ракии е невъзможно българите да обичат ЕС. Българите искаме братски отношения с Русия,Китай,Виетнам...държави,които се противопоставят на капиталистическата разруха.
29
12
 
4
 
! Отговори
Запозната преди 2 години
Г-н Борисов ви направи пътища,санира,ваксини *** за да ви спаси.Новите дойдоха и уволниха мен и мъжа ми от държ.администрация.Оная работа трябва да му целувате на г-н Борисов.
28
13
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната порция про-РУСКА ПРОПАГАНДА, от комуноидите от фалшивата Галъп.
27
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Факта че Русия е между сравняваните страни е манипулация .
26
2
 
2
 
! Отговори
българин преди 2 години
До: номер 21 Кой точно от изброените ти се пада прадядо? Човече ти си изветрял. Не си добре и си объркан. Капитан Петко Войвода (Киряков) е бил участник в италианската революция със Джузепе Гарибалди! Без тях нямаше да съществува Италия, а Венеция, Сардиния, Ломбардия и още куп княжества. Нямаше да я има България, а Източна Македония, Шопска Република, Добруджанска Република и т.н.!
25
4
 
2
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
направете анкета искат ли българите референдум за оставане или излизане от натои ес недеите да тичате по тъч линията с вашите глупави въпроси
24
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДО РУСИЯ СА НАЙ-БЛИЗО МУТРИТЕ, МАФИОТИТЕ, ПРЕДАТЕЛИТЕ.
23
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
След като мнозинството от населенито смятат външната политика на САЩ за дестабилизираща, следва властта да оттегли подкрепата на държавата към всякакви международни действия на САЩ. Все пак властта произтича именно от нас.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 39 Дай пример в кое министерство има кръг на ГЕРБ или не говори глупости
21
9
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Колкото по-далеч от Путин,толкова по-добре.
20
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Според българите, международните политики на САЩ по-скоро дестабилизират света"_____Не е само според българите, говорил съм темата с хора от цяла Европа.