Вафлата има средно 15 съставки, повечето са технологични добавки

Вредността идва от културата ни на хранене, каза Богомил Николов
8 фев 2022 13:38, Ния Христова
67
 
Вафлите се възприемат като нещо бързо, евтино и сладко за хапване. Знаем ли какво наистина съдържат вафлите?
 
"В миналото голяма част от тези индустриално произвеждани днес храни са се правили с много по-прости рецепти. Тогава цялата тази индустрия на хранителните добавки и е-номера не е съществувала. Сега средно 15 съставки има една вафла, повечето от тях са технологични добавки", посочи изпълнителният директор на Асоциацията "Активни потребители" Богомил Николов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
"По закон те могат да се изписват както по е-номер, така и с наименованието или и двете заедно. Това е избор на производителя. За някои компоненти е лесно да се определи дали съдържанието е правилно", подчерта той.
 
"Не е изненада, в 3 или 4 от тях е основна компонента. Съставът на всяка една храна се изписва по реда на неговото количество. Палмовата мазнина сама по себе си не е проблем, проблем е хидрогинирана - тази, която е минала през процедура, за да бъде втвърдена", обясни събеседникът.
 
Според него вредността идва от културата ни на хранене, а не от това дали ще изядем една вафла или 10. 
 
"Все повече търсим лесното и простото, игнорираме храните, които са здравословни. В много държави хидрогинираните масла са забранени вече. ЕС прие норма, която ограничава тяхното влагане до около 0,5% от тяхното съдържание. Тя още не е влязла в сила обаче. До 3-4 вафли на седмица не са проблем", уточни Николов.
 
"Вафлата е един от продуктите, за които няма никакви специфични изисквания. Влагането на консерванти е излишно, тъй като трайността е гарантирана от ниската влажност", завърши изпълнителният директор на "Активни потребители"
 
Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


67
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И в Австрия ги правят с палма за тамошният пазар. Николов какво мисли по този въпрос.
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имам двама познати без никакви симптоми които починаха за три дни това е биологично оръжие и не е от 2020 а от преди това и ваксините са ги разработвали преди епидемията
32
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи те вършат престъпление, като влагат вредни съставки, но нашата култура била виновна :) А може ли този Николов да обясни защо изобщо се произвеждат вредни храни? Каква е културата на производителите и на контролните органи? И каква е ползата на държавата, след като после трябва да плаща и за лечение на гражданите? Май не е до култура, а до баналната корупция.
31
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Решението е очевидно: във вафлите ще се влагат само качествени съставки, и цената им ще е много по-висока. То и сега има такива, но явно трябва всички да станат такива.
30
1
 
6
 
! Отговори
Австрийска вафла преди 2 години
ManerSugar, Wheat Flour, Vegetable fat (Coconut Palms), (Hazelnuts 12% in the cream), Low-Fat Cocoa Powder, Sodium Hydrogen Carbonate Salt, Lecithin (Soy), Natural Flavouring.
29
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега всичко се произвежда от някакви смеси с 15 добавки които дори не ги пишат и това е законово няма значение вафли луканка или локум и *** на всичко слагат добавки и го обработват да държи дълго време Така че прчете си курабийки у дома
28
0
 
7
 
! Отговори
преди 2 години
То и с нафтата е така - не че е скъпа, ние не наливаме културно по бензиностанциите просто...
27
2
 
16
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Изводът е:Не яжте вафли.По-добре филия с масло и конфитюр.
26
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз така, като вас по-долу - тамън научих магарето да не яде и то взе, че умря.
25
2
 
15
 
! Отговори
Е има ли някой преди 2 години
Е има ли някой интелигентен човек , който да не знае че всички опаковани храни с дълъг срог на годност са бъкани с ***. А ако не са пълни с Е-та и евтини суровини са пълни с не по- полезната и евтина бяла захар. Отдавна съм спрял 90% от индустриалния бълвоч. Евентуално прясна тортичка със фурми вместо захар / има страхотни сладкарници вече / или парче 80% тен шоколад .
24
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яжте това дето са го яли хората преди 100г.а не съвременните щуротии.
23
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Яжте това дето са го яли хората преди 100г.а не съвременните щуротии.
22
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ям фафла Мура, че да ми става ... хубаво на душата.
21
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Едно време га бях войник през виденовата зима добре, че бяха вафлите от лафката, че не знам. Покрай тях преживяхме. Една консерва с русенско я деляха на 8 и с обикновени вафли от металните щайги, викаха им сухари. Това беше за закуска и за обяд. За вечеря на помня вече. И вафли, естествено сами си купувахме.
20
2
 
4
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Вафла Ная за друга не искам да зная :)))
19
0
 
9
 
! Отговори
Име преди 2 години
Този господин е казал.....нищо! Седи си на хранилката, и дрънка празни приказки. Той яде същите ***, но не се опитва да промени нещата, а на позицията на която е, според мен има тази възможност.
18
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Предлагайте плодове на децата си, ако им се яде нещо сладко.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 18 Не мисля, че производителите на хидрогенирани вафли, ако забранят тези мазнини, ще затворят. Просто ще започнат да произвеждат вафли с други мазнини, така че те няма да са вредни. Ето, Ви конкуренция и по-ниски цени.
16
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не гледам какво пише на етикета, а дали е вкусна. Много ги ям и не съм умрял. Най- обичам Морени MAX.
15
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не купувайте вафли, можете и без тях. Производителите нека ги ядат отровите които слагат.