Ограничение от 10 км/ч: Стотици шофьори със солени глоби по Прохода на Републиката

Знакът закрепен с камъни и подпрян с дървета, има ли предпоставки за ПТП?
Обновена: 12 фев 2022 23:39 | 12 фев 2022 21:40, Красимир Ангелов
258
Ограничение от 10 км/ч: Стотици шофьори със солени глоби по Прохода на Републиката
Снимка: Facebook

Шокиращо ограничение на един от най-натоварените и важни пътища у нас донесе солидни глоби за десетки шофьори.

То е въведено край изградено преди няколко месеца импровизирано КПП край град Килифарево на Прохода на Републиката, създадено с цел да предотврати превоза на нелегални мигранти. Покрай акцията на полиция и жандармерия спрямо бежанците обаче, оказа се, изгърмяха и десетки шофьори.

Проходът на Републиката, известен и със старото си име Хаинбоаз, е една от най-натоварените връзки между Северна и Южна България. Той е и основно трасе за международни камиони.

Ограничението е поставено малко след Велико Търново в началото на Прохода на Републиката, а причината да се изисква такава минимална скорост е изграден контролно-пропускателен пункт на МВР за превенция на бежанския поток.

Стефан Димов, който живее до Прохода, всеки ден преминава покрай изграденото КПП. Там не се спира всяка кола, а органите на реда спират по преценка. Въпреки това Стефан редовно е спиран за рутинна проверка. Преди няколко дни му връчват електронен фиш със солидна глоба.

"Мислех, че е някаква малка глоба – 50-100 лв., но като видях ограничението и сумата, доста се стреснах", разказва той пред Нова телевизия.

Оказва се, че той е глобен с 400 лв., защото е карал с 53 км/ч, при ограничение от... 10 км/ч. По принцип на мястото, където и преди е имало пункт на полицията, ограничението е 60 км в час. Поне допреди няколко месеца.

Стефан дори не е видял знака за намалението от 10 км/ч, защото е зле укрепен. "Знаците са позиционирани с камъни, дървета. Един лек вятър и всичко пада”, коментира още той. Други видеа, които циркулират в групите на шофьорите във Facebook също показват, че знакът е укрепен с клон от дърво.

Мариян Василев е експерт по пътна безопасност и дългогодишен преподавател по авто-мото подготовка. Такова ограничение, според него, е неизпълнимо, имайки предвид, че километражите на автомобилите започват отчитане от 20 км/ч/

"На международен път, знак от 10 км/ч е абсолютна предпоставка за ПТП. Регулирането на скоростта от 10 км става на око, което създава още по-голяма предпоставка, а водача не може да се ориентира, кое е 10 км и може да се движи с 5 км, което е абсолютно недопустимо за международен път", категоричен бе експертът по автомобилна безопасност пред Нова телевизия.

По думите му, само за един месец камерата-тринога след този знак е отчела над 400 нарушения.

От Агенция "Пътна инфраструктура" заявиха, че проектът за временната организация е съгласуван с МВР, а знаците вече са укрепени, но контролът на скоростта и опазването им е грижа на органите реда. От полицията, обясниха че камера за скорост се слагала, заради зачестили инциденти в района на КПП-то. А точката за достъп, след табелата от 10 км/ч избрал шефът на Пътна полиция.

Той поясни, че намаляането на скоростта в района е по правилник - със знаци от 60, на 40, на 30, а след това на 10 километра в час.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


258
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
0
 
20
 
! Отговори
Гошо преди 2 години
Там и с велосипед да си, ще бъдеш глобен :)
18
0
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това си е жива тирания над населението, но има закони и правораздаване. За да се сложи ограничение от 10км/ч трябва да има поредица от знаци ограничаващи скоростта през 20км/ч.
17
2
 
11
 
! Отговори
usa преди 2 години
*** и държавата!!!!
16
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кажи му полицай и не го обиждай повече...
15
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви каруци бе една шосейка велосипед може да, вдигне 80км хаха
14
3
 
35
 
! Отговори
Хехе преди 2 години
Че то каруците се движат с по-голяма скорост!
13
0
 
31
 
! Отговори
МУТРА преди 2 години
Утре имам път натам и ще мина със 150 км да ги видя как ще ме стигнат. Ако имат праблем ще им пратя адвоката си.
12
2
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това ограничение е безумно и трябва да се обжалва пред съда. Прекалено бавното каране по пътищата е опасно. Дори в градските квартални улици не е толкова ограничението. За някакви затворени комплекси разбирам но за обществен път не е редно независимо с каква цел е сложен знака.
11
1
 
50
 
! Отговори
Йосиф преди 2 години
А защо ограничението е 10 км/ч ???Това е самоинцятива на полицаите знаците са преносими вижда се че се местят този знак не е законен !!! Всички да обжалват глобите ще паднат в СЪДА. В населено място е 50 км/чНа пешеходна пътека е 30 км/ч Този знак е свален от някой паркинг само на паркингите скороста е 10 км/ч казвам ви го защото съм международен шофьор на камион и имам 2 000 000 км - това не е законно !!!
10
0
 
33
 
! Отговори
резил преди 2 години
и после се чудят защо им палят колите
9
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Имах работа в Кат и посетих гишето за глоби да проверят и ви предавам точно разговора господине карате ли я тая кола викам да редовно ем от 10 години нямате глоба аз че трябва ли да имам тя ми рядко са, такива като вас и ние заплата, получаваме и се хили
8
3
 
17
 
! Отговори
Цървул преди 2 години
Ирония е,че знака е в началото на Килифарево! Известния лаф "усуква го по килифарски" сега става мото, даже автомото на МВР и КАТ.Следва усукване по министерски...
7
3
 
34
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Няма мисъл при катеричоците и това е положението.Могат само да си устройват хранилки,но не и да съдействат за безопасността на движението.
6
5
 
8
 
! Отговори
Мерси преди 2 години
Мерси днесбеге - и ние имаме бтв на телефизора. Можеше да пуснете някоя статия за Ким чен ун или за зодиите като топ новина.
5
2
 
33
 
! Отговори
... преди 2 години
Шефа на пътна да умре
4
5
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Промяната продължава!
3
25
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моят чичо е катаджия. Глобява наред и се кара на всички, и никой нищо не може да му каже! А му кажи, а извади палката и ви преби!
2
2
 
72
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
100% хранилка на КАТ. Това е 100% узаконено безаконие! И всичко това е в ущърб на гражданите, не допринася за безопасността и дори може да предизвика ПТП с жертви.
1
2
 
29
 
! Отговори
1-н преди 2 години
тия фуражки да видят как се прави в съседните страни...