Скок с 14% на депутатските заплати – някои ще получават над 8000 лв.

Премиерът ще взема 8700 лв., президентът – над 11 хил. лв.
16 фев 2022 08:00, Анисия Иванова
98

Властта с по-високи заплати от 1 март. При депутатите месечното възнаграждение може да надхвърли 8000 лв.

Четири месеца откакто са в парламента, новите депутати получават неочакван подарък – заплатите от първите няколко месеца от мандата се увеличават с близо 14%.

Така от 1 март основното брутно месечно възнаграждение на народен представител минава от 5500 лв. на 5616 лв. Председателите на комисии и на парламентарни групи ще получават по 35% отгоре, или 7581 лв.

Ако има и научна степен "доктор", ще получава още 10%, а ако е доктор на науките - и 15% отгоре върху тази заплата. Във втория случай тя би станала над 8400 лв.

От 1 март премиерската заплата, която е равна на тази на председателя на Народното събрание, става минимум 8704 лв., а президентът ще се разписва срещу над 11 хиляди, като не се смятат добавките за стаж и научна степен. Министрите пък вече ще взимат 7300 лв.

В страната съществуват редица държавни комисии, регулаторни и други органи и съдилища, в които заплатите са обвързани с тези на депутатите. Например председателят на Конституционния съд вече ще взима близо 10 000 лв., а председателят на Комисията за защита на конкуренцията - 7833 лв.

По закон заплатите на БНБ пък се определят в зависимост от средните заплати на ръководителите на търговските банки в страната. През 2022 г. заплатата на управителя на БНБ ще е над 20 хил. лв., а на подуправителите - по над 17 хиляди.

През 2005 г. като независим депутат в 40-ото НС Минчо Христов получава заплата около 2000 лв. По закон възнагражденията на народните представители са три пъти колкото средната заплата в публичния сектор, която към момента е 1872 лв. Така от 1 март тази година те ще се подписват под най-малко 5616 лева.

"Безобразие спрямо мизерните пенсии на хората, мизерните заплати, които получаваме. Една средна заплата е напълно достатъчна заедно с бонусите, които взимат. От комисия щяха да станат поне две средни заплати напълно достатъчни човек да се издържа", коментира Христов.

А с допълнителните пари, които получават за своята дейност в Народното събрание, някои депутатите ще получават възнаграждение от над 8 хил. лв. Въпреки редицата предложения през годините за намаляване или замразяване на депутатските заплати, в 47-ия парламент тази тема сякаш е табу.

А българските граждани са категорични – искат резултати от работата на политиците. На заден план в парламента остана и темата за партийните субсидии. Според бившия депутат Минчо Христов те трябва да отпаднат.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
0
 
26
 
! Отговори
"А" Отборъ преди 2 години
Новият морал Умните красивите чистите некорумпираните и не от статуквото...."Ние работим иновативно, мислим диалогично и гледаме глобално на нещата" и Кирчо с канадското гражданство (е малко излъга че няма) като запелтечи тези заучени фрази довечера по телевизията и бабите дето припадат по него се напикват от кеф. Продължаваме разрухата - промяната !
46
0
 
35
 
! Отговори
Ама разбира се преди 2 години
Нали дойде новото бъдеще, къпеме се в пари след като спряха имагенерните кражби, мислим само къде да си похарчим повечето заплати, спряхме корупцията като назначихме наши хора навсякъде. Тънеме в прозрачност след като забраняват документите по газовата сделка с Булгаргаз и т.н. Все това светло бъдеще дето комунистите водиха народа 45 години и сега новите пак го поведоха на там. Пропагандата е велико нещо, ама при толкова *** народ дето само "вярва" в бъдещето ще е така. Честита промяна !
45
0
 
32
 
! Отговори
Уйййййу преди 2 години
Това е наглост кириле ти лъжеш че ще работиш за народа и държавата
44
1
 
21
 
! Отговори
пияница мистик преди 2 години
И като влезеш и в няколко комисии и няколко групи дето постоянно създават уж да разследват това или онова хоп! Заплатата взела че станала над 20 000 лева :)))
43
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Кричо Лъжеца ще купува тортите от магазина на Линда и ще ги дава на бабите пред халите.
42
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ееех друго е да говорят английски! ЗАМЪЧИЛ СЕ БЪЛГАРИНА ЗА СЛАДКИ ПРИКАЗКИ И ЗАХАРНИ УСМИВКИ!ПОЛУЧАВА СЕ!ИЗМАМНИЦИТЕ СА МНОГО УМЕЛИ ДА ТИ ПРЕДСАВЯТ ЛЪЖАТА ЗА ИСТИНА И ДА ПОВЯРВАШ КОЛКО СИ УМЕН, КОГАТО ТЕ ПРАВЯТ НА ***!ЧЕСТИТО !РАДВАЙТЕ СЕ!УМНИТЕ И ОБРАЗОВАНИТЕ УПРАВЛЯВАТ УМНИТЕ БЪЛГАРИ ГИ ИЗБРАХА!
41
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така е, променят хората.... Ама за всички държавни служители, гласуваха бюджет без увеличение на заплатите... Нищо, че те и без това взимат мизерни пари, пък и искат да са най-можещите и честни хора в тая държава на мутрите и измамниците.Променящите са по-големи крадци и от миналите *** мутри. Ама като ни е толкова акъла...
40
0
 
7
 
! Отговори
.. преди 2 години
До Анонимен 1Да, промяната на заплатите обаче
39
0
 
33
 
! Отговори
мизерници преди 2 години
Трябва да си замразят заплатите - ако са хора на място! Безобразие! Във време, в което хората се чудят как да оцелеят и да плащат сметки, това е върло дебелоочие. За кво им се увеличават заплатите? Видяхме и тези и всички предишни. Всички вън!!!
38
2
 
9
 
! Отговори
Козяшки мишок преди 2 години
Кво ста'а, Путин нападна ли, нападна ли Путин?
37
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Явно това е имал предвид Кирчо "Умното" като казваше, че ще заживеем много по-добре. Имал е предвид себе си и бездарниците около себе си. Гледах го скоро при Цеци Костенурката, ми той си е недоразвит умствено. Тиквун си е ***, нагъл и крадлив а тоя освен всички тези качества е и умствено изостанал. Подмяната стана с много по-лош материал, но явно такова е решението на господарите, срещу Мустафана сме безсилни.
36
0
 
22
 
! Отговори
Бгг преди 2 години
Промяна къде си ? То си стана чиста подмяна. Много се задържаха, време е да си ходят.
35
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако познавахте пр0сто Киро, сега и вир щяхте да захлебите!
34
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички знаем,кой е Радев!И защо се крие пак!Той отново ни предаде.Там на дъртия калпак!!!
33
0
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Така, така чакайте после сития да вярва на гладния.
32
3
 
26
 
! Отговори
Пустиняк преди 2 години
Гласувайте за чужденци пак другия път.
31
1
 
38
 
! Отговори
честита промяна !!! преди 2 години
В последния кабинет на Борисов работеха 4 /четирима/ съветници, Петков и вицетата му си назначиха 35 !!! Явно имало защо да му казват Просто Киро. Как това се вписва в заявката им за намаляване на администрацията ? Явно са много боси , некадърни и неграмотни.При предното правителство на ГЕРБ министерствата бяха 17, а сега при правителството на Радев и Петков са 23. Става дума за огромна и прераздута администрация предимно от роднини и баджанаци, която смуче от всички нас !
30
1
 
33
 
! Отговори
Злобар преди 2 години
Продължаваме Промяната.
29
0
 
23
 
! Отговори
AA преди 2 години
Как ли се отразява повишение на заплатата от 116лв. на човек: който си взема 5000лв на месец!И на този, който взема 650лв!?
28
0
 
29
 
! Отговори
Киро ментата преди 2 години
Бедните да фухат супата.