Популизъм, кръчми, ерозия... Харесващите Путин силно подкрепят Радев

Харалан Александров: Възхищават се на силния лидер
199
Популизъм, кръчми, ерозия... Харесващите Путин силно подкрепят Радев
Снимка: БГНЕС

Търсенето на силно лидерство се превръща в общо настроение, коментира социалният антрополог Харалан Александров пред БНР.

"В малките населени места, в селските кръчми - сред народните политолози и мъдреци - основно се споделя гледната точка на Путин по отношение на конфликта в Украйна, те искрено му се възхищават. Възможната хипотеза е - хората, които имат усещане за дълбока прецаканост и маргинализиране, много лесно се идентифицират с позицията на губещия и затова са податливи на този тип популистки разказ. Това са локалните губещи от глобализацията.... Те не виждат в Путин агресор, възхищават се на силния лидер, който връща достойнството на своя измъчен, прецакан от глобализма, унизен и разграбен народ", коментира той пред БНР.

По думите му у нас има огромни очаквания към президента Румен Радев, който е естествен кандидат за това.

Точно групите, които харесват Путин, много силно подкрепят Румен Радев в ролята му на строгия баща, който въвежда ред сред развилнелите се деца. Тези свръхочаквания могат да доведат до разочарования, обясни той.

Александров подчерта, че доверието към т.нар. елити в България е много крехко:

"Особено в период на дълги турбулентни събития. В този смисъл е задължително да се държат популистки елити, които и да са те. В момента наблюдаваме състезание по популизъм. Премиерът Кирил Петков е принуден ежедневно да се среща с всички и да ги успокоява, защото основните му опоненти - най-могъщите сред тях, са Румен Радев и Бойко Борисов -  започват да се чуват все повече и повече".

Прогнозата на Харалан Александров е да започне ерозия в подкрепата за "Продължаваме промяната", ако не променят драстично нещо в начина на управление.

По думите му новото, което би могло да дойде след ПП, е някаква форма на много разрушителен популизъм.

"Ние сме в политическа война от година и половина, отдавна не е просто един елит, който се бие срещу алтернативен елит, започва да изглежда като война на властта срещу обществото. Това е много опасна интерпретация, която започва да се налага. Ако тя продължи, следващият спасител ще бъде нещо, което не искам да си мисля как ще изглежда - това е най-лошият сценарий", коментира социалнитя антрополог.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


199
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
16
 
! Отговори
Пфффф преди 2 години
Този е платен слуга. На кой ли не е слугувал. Само да изкара два лева...Ужасно некадърен.....Социален антрополог...Ха ха ха Беше време, когато можеш да манипулираш.
12
1
 
10
 
! Отговори
Ром"с преди 2 години
Народните политолози и мъдреци в кръчмите са същите като политолозите и мъдреците в студията по ТВ и медиите,които пък се страхуват да не би си изгубят статуковоТО ..за твоа им се плаща да трескат глупости като комсомолчета едно време ..накъдето духа вятъра и те са натам -има такъв пласт у нас и той е към 5-10 % и те яхнаха вълната на пропагандата и затова им се плаща и то добре им се плаща..Е те естествено са против и никой не казва от тях ,че Украйна не е в НАТО и нас не ни засяга това .
11
1
 
7
 
! Отговори
питане ! преди 2 години
До ъъъ... И Тръмп ли е такъв , чете ли какво каза , аман от факултетски граждани ?
10
11
 
11
 
! Отговори
Последният преди 2 години
Политик от прехода беше желю желев. Връщайте курса към русия докато не сме останали 1млн без ***
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
На таз кълка стана президент , но всичко е един балон
8
13
 
16
 
! Отговори
Гиб Мелсън преди 2 години
Не могат да се правят сравнения между прездиденти на една независима и голяма държава и една бедна и колониална територия като нашата. На нашата територия е по важно какво ще реши Херо, отколкото който и да е български политик. От Херо зависят много неща. От нашите нищо. Ако Херо реши утре да докара сто хиляди американски войници ще ги докара. Ако реши. Но засега счита за ненужно. Но ако реши може да го направи.
7
9
 
7
 
! Отговори
Защо не ? преди 2 години
И двамата са ДЪР-ЖАВ-НИ-ЦИ , превъзхожда ги само , ВИКТОР ОРБАН , много голем е !
6
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сашо Кадиев псува Премиера в ефир.Уволнен ли е?
5
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сашо Кадиев псува Премиера в ефир.Уволнен ли е?
4
8
 
7
 
! Отговори
ъъъ преди 2 години
Ами диктаторите се подкрепят
3
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Лъжи , лъжи
2
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това дори не е съвсем вярно. Чорапа е подконтролен на Хамерикснците. Те му спуснаха и просто Киро и сие. Масовката са им кръжока от ДБ, медиите на прасчо и множеството соро НПО структури. А забравих и интелигенцията от хамерика за България и оня кръжок атлантици начело с комисионна 10%.А народа просто искаше дисциплиниран, стегнат и умеещ да командва, и наясно защо припозна льотчика, може би щото е под етикета "български генерал". Уви, в новото изсметкврско време етикета нищо не значи.
1
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Краставите магарета през 9 баира се надушват