Николов: Няма намаляване на количествата газ, които се подават

Основен приоритет - отоплителният сезон да премине спокойно
41
Николов: Няма намаляване на количествата газ, които се подават
Снимка: БГНЕС

Основният ни фокус е отоплителният сезон да мине спокойно и да няма промяна в цената за обществото.

Това каза министърът на енергетиката Александър Николов пред журналисти преди да участва в заседанието на Комисията по енергетика в НС.

Още по темата
"Всички възможни алтернативни канали за доставка, както през конвенционална доставка, така и на втечнен газ, се изследват към момента. "Булгаргаз" е направил необходимото така, че да подсигури допълнителни количества. Към момента риск има, но няма влошаване на ситуацията. Няма намаляване на количествата, които се подават. За момента системата функционира нормално", уточни Николов, цитиран от БГНЕС.

Според министъра страната ще успее да се справим с отоплителния сезон било то с алтернативни горива, било с количествата от Чирен, а оттам нататък ще трябва да се правят дългосрочни планове, които да се съобразяват с поведението на Русия като основен доставчик на природен газ.

Министър Николов отговори на въпрос откъде ще дойдат осигурените количества природен газ от "Булгаргаз". "Тъй като е договор с държавна компания да кажем на съседна държава, не бих искал да навлизам в подробности. Има чувствителни данни. Просто не бих искал да поставям другата страна в лоша позиция", заяви министърът на енергетиката.

Той отговори на въпрос дали има нещо вярно в информациите, че няма да има как "Булгаргаз" да плаща газа, заради изключването от SWIFT. "Текущо - не. С банките, които са партньори, както на Българския енергиен холдинг, така и директно на "Булгаргаз" са проведени необходимите разговори, нотифицирали са кореспондентските банки от страна на "Газпромекспорт" и към момента такива рискове не се наблюдават", заяви още Александър Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За ТЕЦ Варна защо е пропуснато да се напише? Точно този министър в това изявление каза, че ТЕЦът на Ахмед Доган е най-големият длъжник на Булгаргаз
6
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом няма намаляване на газа ,защо се увеличават горивата значи има картел ,Слави защо не вземе мерки
5
0
 
21
 
! Отговори
Тираджията преди 2 години
Продължават промяната.Но никой никога не е казал че ще променят към добро.Тяхната сметка излиза.Ние ще му мислим
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
... количествата, които се ПРОДАВАТ?
3
2
 
22
 
! Отговори
1 преди 2 години
Само дето след 1-3 дни бензинът и дизелът ще минат 3 кинта за литър, а газта ще гони 2 лв.По по-малките бензиностанции, които не съхраняват големи количества, вече горивата са над 3 лева(Петрол, Круиз, Power oil).Добре, че свършвя зимата, че Киро *** ще го прекръстим на Кире Топлото.
2
0
 
28
 
! Отговори
Жан Валжан преди 2 години
Този младеж на каква дрога е? Таблата с цените на горивата мигат като коледна украса. През два часа променят стотинките. На аборигени ли обяснява? Или се самоуспокоява? Но ще сме солидарни с Украйна! Това е най-важното май!
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стягайте с Кирчо-Тъпотоооо куфарите и в Украйна да станете мъже ! Вие в казарма не сте ходили