Всеки трети длъжник е на възраст от 40 до 49 години

Средният размер на просрочените задължения нараства до 2682 лв.
16
Всеки трети длъжник е на възраст от 40 до 49 години
Снимка: Dnes.bg, архив

Мъжете на възраст между 40 и 49 години имат най-много просрочени задължения, показват данни на компания за събиране на вземания, пише „Труд“.

Близо всеки трети длъжник е на възраст 40-49 години. Най-малко просрочени задължения имат младите под 29 години. Те представляват само 4,79% от всички хора с дългове. На второ място са хората над 70 години с дял от 6,56%.

Хората са станали по-съвестни при изплащането на задълженията си. Намаляват както тези, които не плащат, защото действително имат финансови проблеми, така и хората, които по една или друга причина не искат да погасят задълженията си. “След изтичането на мораториума върху потребителските кредити станахме свидетели на разумно потребителско поведение и стремеж на клиентите да се справят успешно със задълженията си”, коментира Лилия Димитрова, изпълнителен директор на компанията за събиране на вземания. В резултат от приключването на мораториума хората си дадоха сметка, че имат задължения, които рано или късно трябва да бъдат погасени, допълни тя.

Много хора погасяват старите си задължения, за да могат да вземат нов банков кредити при изгодни условия.

“Отчетох­ме изключително силни януари и февруари, което е нетипично за традиционно трудните първи месеци на годината. Един от факторите за това е новият тип поведение, което наблюдаваме - немалко потребители бързат да изчистят задълженията си, за да си осигурят добро кредитно досие. Това им позволява да изтеглят нов заем от банка на изгодните в момента условия”, каза Лилия Димитрова.

Тези хора намират различни начини, за да съберат необходимата сума за покриване на просрочени задължения, като например заем от роднини и приятели или продажба на имот.

Средният размер на просрочените задължения нараства до 2682 лв. при 2218 лв. през ноември 2020 г. Варна е на първо място в класацията на градовете с най-голям среден размер на необслужваните задължения - 3732 лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още по темата: длъжникзадължения
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
40-49 години, това са родените в периода 1972-1981 години, които когато дойде реставрацията на капитализма през 1989 година, нямаха и 18 години и мозъците им бяха промити колко добре щяло да се живее в светлото капиталистическо бъдеще. Сега в това светло бъдеще, не могат да си връщат кредитите.
14
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С 500-600 лева нетна заплата, какъвто е масовия случай в България, как да си плащат кредитите?
13
3
 
3
 
! Отговори
Каракольо преди 2 години
Ще рече наборите между 70-та и 80-та ....съветски продукт ,който не дава плод. Същите висят по форумите и носталгично реват за Расиискя федерация и се радват на това как едни други хора са лишени от тяхната свобода, суверинитет и тнт ,тези т у ж е ци си мислят ,че като путин дойде в бг ще им даде тенекиена значка наречена медал ,ала истината е ,че те ще тръгнат с едни други колони към сибир.
12
4
 
4
 
! Отговори
до 11 преди 2 години
Мързи ги, бре... Мързи ги да работят, по-лесно е да въртят геврека на баничарката за 2-3000лв. в София и да няма никакъв труд, сравним със селския. Иначе си прав- по селата земите пустеят, къщите са зарязани. Добре че са ИТ спецовете, та да се населят по селата. После ракийката до откат и така. Но има и нещо друго- 95% от просрочените задължения са бързи кредити с абсурдни лихви. Защото бачкаторът е в сивия сектор и не може да вземе кредит с 4% лихва от банка и взима бърз такъв с 60% лихва.
11
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какви хора са тези дето зарязаха двуетажни къщи по селата продадоха си животните зарязаха си градините и отидоха в градовете да взимат кредити и да немогат да ги връщат. Дали тези така наречени хора имат някой в главите си. Аз като по балама нито си зарязах къщата нито си продадох животните нито си зарязах градината. В момента съм презадоволен със всичко. Защото обработвам земята гледам животни и не се осланям на някой да ми продава ГМО храни. Все съм мислел че има пр..ост народ ама чак толкова.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затворете бързите кредити, те са смърт за хорат с тези непосилни надбавки, хората затъват. Не може да предлагаш нещо което хората не разбират. Направили едни фалшиви калкулатори, теглиш толкова връщаш толкова, но никъде не се вижда, че тази сума е още по две. Рекет над хората подкрепен от държавата. Навсякъде трябва да има крайната сума която трябва да бъде плататена, а не само тази на главницата. Като вземаш нещо всеки обявява крайната сума, а не как се сформира в отделни колонки.
9
1
 
3
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Вземам 5 милиона от ББР оборотни :)))
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами ако ви лъже.Не е ли глупаво да си държиш големи суми в къщи.При един пожар или земетръс ще изгуби всичко.И вие си мислите,че някой ви вярва.Г лупак синти Санчо.Свободата вече не е това,което беше а е свободия.
7
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ха, пропагандната машина ми трие коментарите, защото попитах :С колко пъти щели да се вдигнат цените на имотите?Защо така бе цензори, нещо лошо ли казах?Скапани МИЛИЦИОНЕРИ.
6
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората просто усещат,че лихвата ще се вдига и бързат да покрият възможност най-малкия си заем.Почти 500 хиляди за 30 години загубиха домовете си безвъзвратно,защото прокуратурата бездейства а съдебната система е корумпирана.Има хора които са осъдени да плащат без дори да знаят.Има и мошеници с бели якички подпомагани от Адвокати,вещи лица и не рядко от съдий,и такива,които се специализираха,чрез фиктивни фирми да ограбват хората.А властите се правят на разсеяни.Вратичките в законите позволяват.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всички вече сме длъжници. Парите за компенсациите за бизнеса откъде според вас ги взимат? Налагат санкции на Русия, дигат се още цените на горивата и отново компенсации.
4
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моят дядо е на 98 години, и има над 800 000 хиляди спестявания, държи си в сейф зад картината на Ленин в неговата стая. На няколко пъти се опитах да го отворя,ама не става. Каза, че когато той прецени, ще ни каже паролата.
3
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А само да попитам как са цените на имотите и колко стотин процента ще поскъпнат тази година,защото имам един познат броки който няма сделка от началото на годината и вече привършва спестяванията, та ревеше че щял да емигрира. Я да чуем панелните инвеститори.
2
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Между 40-49г са най-много инсултите и инфарктите
1
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
пр0стите бачкатори са винаги на прага на самоубийство и тайно завиждат на 40-49 годишните които още живеят с мама. еврейска пропаганда е туй че безделниците са лоши, за да печелят еврейна от балъците