25 000 укранци са влезли у нас за 10 дни, 40-те лв. за хотелиери в сила

Гарантираме им правна помощ и закрила
255
25 000 укранци са влезли у нас за 10 дни, 40-те лв. за хотелиери в сила
Снимка: GettyImages

Близо 25 000 украински граждани са влезли от 24 февруари до днес на всички пунктове на българо-румънската граница, сочат данните на Главна дирекция „Гранична полиция“. Подадените на границата молби за хуманитарна закрила са 73.

Гражданите на Украйна имат право на безвизово влизане в България и на 90-дневен престой в страната ни в рамките на всеки шестмесечен период, припомнят оттам. Срокът може да бъде продължен по хуманитарни причини, свързани с извънредни обстоятелства съгласно Закона за чужденците в Република България.

Украинските граждани, които желаят да продължат безвизовия си престой, могат да подадат заявление в дирекция „Миграция“ преди изтичането на разрешения срок на пребиваване по силата на безвизовия режим. Бланка на заявлението се получава на място или се попълва предварително, като се изтегля от интернет страницата на дирекцията.

Тези, които желаят да получат международна закрила - статут на бежанец или хуманитарен статут, могат да подадат заявление в поделенията на Държавната агенция за бежанците при Министерския съвет, пред органите на дирекция „Миграция“ и Главна дирекция „Гранична полиция“, съобщава БНР.

Надежда Йорданова: България гарантира правна помощ и временна закрила за украинските бежанци

България гарантира безплатна правна помощ и временна закрила за всички бежанци от Украйна, заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова.

По думите ѝ, българската държава предприема всички мерки за координирано усилие на всички институции във връзка с войната в Украйна. От вчера е активирана и Директивата за временна закрила, което е безпрецедентно за ЕС.

Това означава, че тези хора имат право за една година да бъдат на територията на ЕС и да се ползват с всички права, които имат като бежанци, уточни Йорданова. Има възможност за увеличаване на тази закрила с шест месеца.

В сила е решението да се плащат 40 лева на човек на ден за хотелиерите, приели бежанци от Украйна

Решението за изплащане по 40 лева на човек на ден за хотелиерите, приели бежанци от Украйна, вече е в сила, каза министърът на туризма Христо Проданов.

Проданов увери, че ще бъде задействана бърза процедура за наемането на украинци като работници в хотелите и ресторантите у нас.

„Това решение – да, то е в сила. И ще важи за тези хора, които са от началото на кризата в Украйна. То не става въпрос за толкова много хора – максимум около 500 човека. Дано всичко по-бързо да свърши в Украйна, за да се успокоят“, каза министърът.

„Има бърза процедура, правим всичко възможно в рамките на 20 дни тези хора да получават необходимите документи, за да могат да започнат да работят“, каза още министърът на туризма.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
201
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ейй,давайте да подаваме документи за украински паспорт и да ходим на хотел,може ли да избираме от каталог.То в бг, всеки освен българите е добре
200
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Разбирам война,но някой замислял ли се е??? На българче се полагат 50 ЛЕВА на месец(детски)... а на украинче 1200 ЛЕВА на месец (40лв./ден = 1200лв./месец)Има ли СПРАВЕДЛИВОСТ???
199
2
 
7
 
! Отговори
Герги преди 2 години
Вчера колегата се върна от Украйна с тъща си ... жената е на 65 години и до сега не е излизала от Украйна ... та тя каза, че техните са я стреляли, а не руснаците. Аз сега на кого да вярвам ???
198
1
 
13
 
! Отговори
1234 преди 2 години
В провинцията средното нетно трудово възнаграждение е 800лв.За бежанец се отпускат 1200лв.Да трябва да помогнем на тези хора.В беда са.Но ще момагаме според чергата си.Тези пари които са гласували да се отпуснат ще ги лапнат същите които са ги гласували.Хотелите са техни...а парите от данъците наши.
197
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аха. Затова пристигналите във Видин бежанци тъкмо ги бяха строили да ги настаняват в общинското общежитие и в последния момент ги накараха да отидат към хотелите, за да могат и хотелиерите да се облажат от кризата.
196
1
 
8
 
! Отговори
Българин преди 2 години
И защо милиони млади българи бягат в Западни държави и САЩ, поради мизерни заплари и безрабоитца. Тези които са тук са на ръба на отцеляването. Ние плащама пари за бежанци от Сирия, Украйна ????
195
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да така е поне като пристигат да им правят един бърз антигенен тест безплатно този същият дето ние си го плащаме по 15лв
194
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Защо само за хотелиери другите да не би да освободени от сметки за ток и вода на манастирите какво ще дадете едно Амин а на другите хора подслонили бежанците Както винаги у нас всичко е сбъркано
193
9
 
6
 
! Отговори
Генчо преди 2 години
Само да напомня на Путьолизците, че към нас се насочват основно българи, а може би и руснаци, т.е. етнически руснаци, които не желаят да живеят под властта на един самозабравил се, тиранин, който е на път да унищожи собствената си страна, а е тръгнал да оправя украинците. Да не говорим, че ние българите като нация сме дошли от тези земи, точно при такива обстоятелства, като бежанци от война, заради също толкова смахнатите хазари, които са дошли във Велика България да ни "оправят". Срам ме от вас
192
9
 
8
 
! Отговори
Генчо преди 2 години
Колко прости хора има тук не е истина, вероятно повечето дори не сте русофили, а само обикновени Путьолизци. Дано утре на вас не ви се налага да бягате от война или България да се наложи да разчита на такива *** да защитават суверенитетът и, че тогава и Господ не може да ни спаси....
191
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
40лв на ден за бежанец и 40лв на месец за българско дете. Не е ли доста извратено?
190
4
 
12
 
! Отговори
лош пророк преди 2 години
Сирийските бежанци ще ни се сторят куклички в сравнение.
189
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има ли някаква карантина за тези бежанци, или ги пуснаха да щъкат свободно?
188
1
 
8
 
! Отговори
Гошето преди 2 години
ООН изкараха карта на бежанците, България не е там. Също и с картата която БиБиСи направиха. Какво да говорим, тия за нищо ни нямат.
187
5
 
20
 
! Отговори
ха-ха-ха преди 2 години
Леле по 1200 лв на месец, даже и за децата? Ние украинските бежанци ги обгрижваме като царе в сравнение с мизерните заплати на българските работещи-бедни, мизерните пенсии и детски добавки. И за всичко това, кой ще даде пари - пак гореизброените, защото се съмнявам ЕС да развърже кесията. Отгоре на всичко цяла година, че и удължаване още половин. Голям курорт ще си изкарат в Европата.
186
3
 
6
 
! Отговори
проста да падладейш преди 2 години
И защо не посрещат с цветя освободителите куманяки от фашизъма ,а бегат от светлото бъдеще на другаря Клаус Шваб?
185
1
 
31
 
! Отговори
злобар преди 2 години
Нали трябва да се вземат от някъде тия пари и къде къде по лесно от пенсионерите и безработните които и без това получават твърде много с тия добавки давани им от ГЕРБ . И за да не затлъстеят пенсионерите защото е вредно , ще храним и помагаме на украинците . По лесно е да се вземе от пенсионерите отколкото от депутатските заплати защото са неприкосновени . Продължаваме Промяната .
184
1
 
28
 
! Отговори
11 преди 2 години
Малко са ни румънските мамалигари, а сега и укранци (заглавието) ни се мотаят по пътищата. И са все със скъпи коли, кви помощи, кви 5 лева?
183
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Българи, вие работете. Трябва да изкарате пари, за да може да платите престоя на бежанците в хотели на Златни пясъци.
182
4
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Има бърза процедура, правим всичко възможно в рамките на 20 дни тези хора да получават необходимите документи, за да могат да започнат да работят, каза министърът на туризма. Да работят!!В България??? Колкото афганците имаха желание за работа , толкова и тези!!