Държавата не е готова да поеме бежанците на пазара на труда

БТПП: IT сектор, туризъм, текстилен бранш са подходящи браншове
8 мар 2022 10:16, Анисия Иванова
47

"По първоначални данни има интерес за ангажиране, наемане на работна ръка специално от Украйна, в области, свързани с IT сектора, туристическия бранш, текстилния, както и с технически специалности", заяви главният секретар на Българската търговска промишлена палата (БТПП) Васил Тодоров в студиото на "България сутрин".

Вълната от съпричастност заради войната в Украйна продължава в различни измерения в страната ни. Бизнесът и работодателите откликват с готовност за  200 000 работни места.

Тодоров обясни, че преди самата криза БТПП е провела проучване, което е обхванало целия ЕС - там нуждата от кадри заема 2-ро място като важен проблем, който трябва да бъде решен на европейско равнище.

"Има очаквания обаче въпреки големия поток от бежанци, който ще влезе в България, тези работни места, които са свободни, да не бъдат заети, тъй като е необходимо хората да имат нужната квалификация и необходимите умения", посочи Тодоров.

Според него в тази ситуация ролята на държава е изключително важна, защото миграцията в момента е принудителна - хората бягат от война.

"Ние като работодатели имаме готовност да положим усилия тези хора, които идват в България, да бъдат мотивирани да останат на българския пазар. Държавата обаче не е подготвена, разчита се на работодателите да поемат целия риск", подчерта гостът в студиото.

По думите му е логично държавата да поеме освен преките мерки с обезпечаването и настаняването на украинците у нас, така и определени програми, свързани с комуникационните и базовите им умения, за да се подпомогне тяхното по-бързо социализиране и включване в работния процес.

Той добави, че има възможност много жени от Украйна да започнат работа в по-кратки срокове в текстилния сектор у нас.

"Това, което идва като информация от нашите фирми, е че браншът може да поеме около 20 хил. души. Естествено, би било добре тези хора да имат някаква квалификация. Тази промишленост в Украйна беше сравнително развита. Колегите се надяват, че биха могли да постъпят хора при тях", отбеляза изпълнителният директор на Българската асоциация за текстил Йордан Беловодски пред Bulgaria ON AIR.

Той уточни, че от текстилния бранш са готови и да наемат хора без опит, като за целта ще ги обучат.

"Нашите фирми обучават постоянно хора, които нямат квалификация. Те имат опит в тези процеси. Въпросът е да имат някакъв хоризонт, че тези хора ще останат малко по-дълго в България. Тук трябва и държавата да поеме своята отговорност, евентуално да подпомогне фирмите в обученията и настаняването на украинците", каза Беловодски.  

Тодоров заяви, че определено квалификационните курсове ще бъдат мотивация за голяма част от хората да останат и да се развиват у нас.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


47
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
3
 
25
 
! Отговори
Избирател преди 2 години
Светът отива към сериозна рецесия, което означава намаляване на работни места и заплати. Да питам тогава къде ще им търсят работа, като вероятно и много българи ще останат зад борда?
18
11
 
6
 
! Отговори
до 16 преди 2 години
Почти всяка компания от ИТ сектора в Украйна има офис у нас (поне 80% от компаниите). Всичките са готови да изнесат насам офисите или в Полша. Доста вече изнасят хора насам и според мен са далеч над 4000. Това е огромен плюс за малката ни икономика, защото така и така ИТ секторът е основно перо в нея и експанзия на западните компании е повече от добре дошъл. Това не се харесва на неквалифицираните, разбира се. Те искат всички да работят за по 2000лв. в складовете като тях.
17
20
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие,които сте против наемането на украинци,сте изпаднали одавна от пазара на труда,защото сте некадърни.Не търсете виновници там,където ги няма,а се вгледайте в себе си.
16
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не може, щото вие искате да им давате по 600лв, а тия хора ще искат да работят за нормални заплати. Смешници!
15
6
 
5
 
! Отговори
до 16 преди 2 години
Вчера прочетох коментар, че Гай *** няма какво да се притеснява за работата си, защото той е шофьор- те така и така 10000 ще се избият за 1 място там, че е най-лесно, пък украинците са я ИТ спецове, я- лекари, зъболекари и моментално ще си намерят работа, защото недостигът на сериозни кадри е огромен.
14
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да вървят в САЩ. У нас безработицата е достатъчна.
13
14
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Доста ИТ специалисти дойдоха у нас вече. Над 4000 от Украйна. Хубаво де, но те си имат работа вече, просто компаниите им имат офиси тук и се релокират. Плюс за икономиката- заплатите им са адекватни, много над осигурителния праг (в пъти) и ще плащат хубави плоски данъци. В ИТ сектора има глад за още над 150 000 служители, а нашенците са масово кофражисти, шофьори и сервитьори. Логично е, че ще наемем украинци.
12
3
 
15
 
! Отговори
НикогаПовечеСДС-Чума преди 2 години
Аз не виждам държава, а вие?
11
4
 
19
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Стига *** либерализъм,като викаха нацистки поздрави да са мислели ,освен това точно тези дето бягат прецакаха собствения си народ ,виж кой се измъква от Украйна основно тези с многото пари,че и ссъс синовете и мъжете си ,за тях правилата не важат.Има клипове виж какво искат да им се дава ,това не са бежанци.
10
0
 
28
 
! Отговори
Цирк преди 2 години
Защо сащ който сътвориха поредната касапница с своите действия не приема бежанци ?!
9
8
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
До Европа,а?. Ако войната постъпи с теб така,както тези,останали с един куфар багаж и някой говори като теб,че много им дават,как ще се чувстваш? Кажи егоисте? Нищо човешко няма в теб.
8
1
 
24
 
! Отговори
The Crow преди 2 години
Търсят евтина работна ръка нашите "работодатели"....
7
3
 
26
 
! Отговори
Факт преди 2 години
Сега чорбаджиите когато поискаш по висока заплата ще ти кажат чао,има Украински работници готови да работят и на по ниски заплати. Украйнците са заплаха за пазара на труда и Българският работник.
6
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Каква ти работа.В Италия от месец затварят фирми заради скъпият ток и газ а от два три дена още повече се усилва.
5
6
 
1
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Аз мога да поема много бежанци :)))
4
3
 
42
 
! Отговори
Европа а? преди 2 години
Съседа работи по 12 часа за 40 лв.а на бежанците дават по 40лв.на ден?! Излиза че той и хиляди други работници са бежанци в Родината си?!
3
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хаха ах хаххаха... Текстилният бранш... Ти да видиш. Месечни заплати по 500 лева и по 12 часа над машината. Само организирайте наплива на украинците към цеховете, да не се изпотъпчат от желание да работят за вас!
2
15
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига бе.Не повече от 20 000 искат да останат тук и пазара на труда не можел да ги поеме.А ако бяха 1,2 милиона както са в Полша,тогава какво щяхме да правим?Аман от пишман анализатори.
1
2
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ай стига с тези украинци ,идват със скъпи коли ,наглеят все да им се дава нещо без пари,спират си колите без скоби за тях в синя зона,ние сме роби и гаврошка държава която не мисли са собствените си хора.