Блокирали профили в социалните мрежи на българи, подкрепили Украйна

Сред тях са политологът проф. Евгений Дайнов и журналистът Даниела Горчева
17 мар 2022 09:30, Петя Славова
122

Профилите в социалните мрежи на множество българи с активна позиция в подкрепа на Украйна са блокирани. Интелектуалци изпращат петиция до Европарламента с призив да не бъдат заглушавани гласовете им, предава Bulgaria ON AIR.

Сред тях са политологът професор Евгений Дайнов и журналиста Даниела Горчева.

"Хора всеки ден пишат "Да живее Путин" и "Украинският народ трябва да измре до крак" и нищо не им с случва. А ние пишем: "Спри войната" и сме изпердашени", заяви политологът проф. Евгений Дайнов.

"Аз написах, че той ще започне пълномащабна война срещу Украйна, написах, че ще нахлуе в в Украйна от всички страни и ще атакува Киев. И бях блокирана. На 24 февруари ми изтече наказанието от 30 дни. Но още с първия статус "Казах ли ви аз какво ще стане" отново ме блокираха. Този път ми блокираха и резервния профил", каза Даниела Горчева.

Заради зачестилите случаи, в които внезапно профилите на критични български гласове са блокирани, стартира петиция, в която се настоява да не се заглушават позициите в подкрепа на Украйна у нас.

"Аз живея в Холандия и пиша на български език. Съпругът ми е холандец. Той работи в Министерството на правосъдието на Нидерландия и той пише на нидерландски. Аз съм обърната към българската публика и пиша на български. Така че вероятно хората, които отговарят за Facebook България трябва да бъде проследена", коментира Горчева.

Според експерта по анализи на данни в социалните мрежи Георги Ауад става въпрос за масирана атака на тролове.

"100% това е работа на тролове. За съжаление големите платформи не могат да наемат толкова хора, че да прегледат всички сигнали срещу даден профил и дадено видео. Те прибягват към автоматично обработване на тези сигнали, което води до такива грешки и пропуски в сигурността, които помагат на троловете да заглушат гласове, които им пречат", убеден е експертът по анализи на данни в социалните мрежи Георги Ауад.

Петицията е адресирана до Европейския парламент. А българите с блокирани профили, дори не могат да изпратят възражения.

"Имам по-малко права, отколкото древния Виконт през 1245 г. в Англия, който е могъл да протестира пред краля своето осъждане. Аз не мога. Не знам кой е кралят", коментира проф. Евгений Дайнов

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


122
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
3
 
11
 
! Отговори
Ееевгенийй лъже преди 2 години
Крадеца вика. Дръжте крадеца ! Точно обратното е. Хората (а те са много повече) симпатизиращи на Русия се оплакват че им блокират коментари в мрежите. Иначе сме развита Демокрация. Свободата на словото е първата ценност. Нали ? Въпреки силната цензура от Козяк. Който иска, намира истински новини за Операцията в Украйна. Тя се развива по план. Вчера в Мариупол котела в който са нацистите е разсечен на две от руските части. Това силно напомня за Сталинград и съдбата на шеста армия на ген. Паулус
40
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ДПС е най-путонаката партия в БГ.След това е БСП и ГЕРБ.ГЕРБ изпълни най-много поръчки на Путин,който бяха не в полза на България.Как се построи газопровод на Путин за 1,5 години ,които струваше 3,5 милярда евро,а не се построи Хемус или газопровод аза Гърция за 11 години.Путинския газопровод 450 км,а Гърцкия 150 км? Не слушайте какво приказват ,а гледайте внимателно какво правят.
39
2
 
3
 
! Отговори
ПсихоДесен преди 2 години
Дългата ръка на Путин
38
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България е най-бедна и ще си остане такава докато има Путинисти.ЕС и САЩ не са слепиИ ще бъде и слаба военно.Няма как да бъде богата Сърбия и Унгария същото така.
37
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В БСП , ГЕРБ , а интересното е , че и в ДПС има русофили.
36
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами правилно не е редно да се агитира в подкрепа на фашисти. А Дайнов да навакса един джавелин и да тича към Украйна да я защитава.
35
1
 
16
 
! Отговори
HeinrichHimmler преди 2 години
Целия свят наложи цензура на Русия. Тия реват за един акунт във фейсбук..
34
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България беше управлявана от мафиоти преди Петков,подчинени на измама и флашификация.Те бяха платени от Путин.Докато президента е убеден Путинисти,нещо като Каракачанов и Параванов.Европа не знам защо не се намесва .Петков няма как да ги убеди,че не сме Путиния.Той и ДБ можеби не са,но народа е спромит мозък.Няма как да е по друг начин Медийната манипулация от Боко Тиквун беше за повече от 10 години.
33
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дайнов теб кой и да те блокира все ще ти е малко, !
32
12
 
5
 
! Отговори
мълчаливо съгласие преди 2 години
Руския фашизъм ибива само православните християни в Украйна подкрепяни от КГБ попове и от България.
31
1
 
1
 
! Отговори
Лол Ха-ха-ха преди 2 години
Аххаахаххаахах
30
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пълно е с *** в БГ, на Шипка се видя колко трагично е положението. Страната е въшлива с руски ***.
29
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те Дайнов са го блокирали за обиди към българите,които той редовно сервира във Фейсбук.Него редовно го блокират,защото е рецидивист.Като цяло лош човек с тъмно червено-съветско минало,а и мислене.Само му вижте физиономията на неандерталец и ви стига...
28
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 23. Чети историята . Турция е държава/1923г./ Шестдесет години след царство България. Какви турски орди какво турско робство. Много светска и руска пропаганда си чел
27
1
 
15
 
! Отговори
баба мара преди 2 години
и мен не ме допускат да коментирам или трият коментари ако не се харесват намодератора на днес.бг другите саитове пък трябва да се регистрираш иначе не можешда коментираш това е нечувана цензура в българия
26
2
 
6
 
! Отговори
ааа не бе преди 2 години
Браво, похвално!
25
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Щом ги блокирали явно има причина , някои и прекалено много кодкудякат излишно . Що ни занимавате с глупости
24
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България беше управлявана от Путин дълго години,президента ни е същия Путинист.Сега Петков се обяснява как не сме Путиния.Можеби едниствения не Путинисти политик в България е Петков и партия ДБ.Друхите ГЕРБ,ВМРО,ДПС,БСП,"възраждане",патриоти са все Путинисти.
23
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз пък знам за точно обратните случаи.
22
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
*** са откачили. Пияните нещастници, водени от психопат.