"Последният дар на човека" - история за донорството в България

Един човек може да помогне на още 4 души, каза Александър Николов
25 мар 2022 15:45, Анисия Иванова
3

Платформата "TimeHeroes" раздаде наградите си за доброволчество. Вече 10 години организацията свързва хората, които искат да помагат с времето и уменията си, с каузите, които имат нужда от подкрепа.  "В "Последният дар на човека" Александър Николов и Димитър Панайотов разказват за донорството в България.

"Последният дар на човека" е документална мултимедийна история за донорството на органи в България. В последните 7 години се опитахме да обхванем всички участници в тази чувствителна тема, като снимахме в над 15 града - лекари, трансплантации на сърце, бъбреци, разбира се, и чакащите. Още не сме говорили за политиките и проблемите, които спират донорството да се развива в обществото ни", каза Александър Николов в студиото на "България сутрин".

Той сподели, че през 2015 брат му получава мозъчен кръвоизлив и вследствие на това от болница "Св. Марина" казват, че е в мозъчна смърт.

"Решението не е трудно, особено когато семейството е сплотено. Призовавам нашите читатели да проведат този малък разговор за донорството вкъщи, дори да е труден. По последно проучване, което беше направено през 2019 г., хората, които са провели разговор вкъщи, са много по-склонни да дарят органите на своите близки, защото те знаят тяхното мнение", допълни Николов.

По думите му мотивите на хората, които не искат да стават донори, са много.

"Най-големият от тях е недоверието със системата, което го виждаме постоянно. Притеснява ги, че органите могат да бъдат откраднати, също така, че лекарите ще ги "убият", за да вземат органите им, но това е невъзможно. Няма държавна, дългосрочна кампания, която да разбули тези митове - какво е мозъчна смърт, кой може да стане донор, колко човека се спасяват, колко човека чакат за това", подчерта Александър Николов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Той поясни, че един човек може да помогне до 4 души. В България се трансплантират само сърце, черен дроб и бъбреци, а в чужбина се трансплантират и бял дроб, и роговица, и различни тъкани

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да, хубава кауза, докато човек не се запита - как така все във Велико Търново се случват донорски ситуации. Разбра се и за правителствената болница с богатите eвреи и техните роднини от Пaлестина. Ако мозъка ми стане на чopба, предпочитам да спася някой нуждаещ се, но не заради правилния нуждаещ се мозъка ми да стане на чорба докато съм в болницата.