Отказът от газ от Русия обрича на гладна смърт Европа

Русия ще търси поотделно договаряне със страните от ЕС
453
Отказът от газ от Русия обрича на гладна смърт Европа
Снимка: Pixabay

Санкциите бяха провеждани дотам, докъдето не могат да съсипят европейската икономика. Защото отказът от руски газ би довел до гладната смърт на страните от ЕС и затова Европа се въздържа от тази стъпка, коментира пред БНР макроикономистът доц. Григор Сарийски от Икономическия институт на БАН.

Според него германските лидери са повели Европа в посоката да не се налагат най-строгите санкции.

"В момента се търсят възможности за лавиране. Едната е търсенето на варианти за общо договаряне на доставките на руски газ. Отделен е въпросът доколко руската страна ще бъде склонна да приеме едно такова договаряне", посочи той.

Сарийски прогнозира, че Русия ще търси поотделно договаряне със страните от ЕС, защото сред тях има и страни като Унгария, която не е на русофобски позиции, затова Москва може да има различно отношение към нея, за разлика от това към Полша.

По думите на макроикономиста излизането на България напред в списъка с "неприятелски страни на Руската федерация" ще се отрази на външната търговия на страната, както и на ограничаването на вноса.

"Търсенето и предлагането на газ и енергийни суровини ще намери баланс в точка, която ще е доста по-високо", каза той.

В инфлацията от 10% през февруари не е отразен ефектът от военните действия в Украйна.

"Повишението на цените ще е над тази база от 10%. Можем да очакваме излизане на някои предприятия извън бизнеса, освобождаване на част от заетите. Поради тази причина след сегашната актуализация на средносрочната бюджетна рамка вече се подготвя следваща, която ще бъде факт в рамките на около 2-3 месеца", обясни експертът.

"Държавни харчове - да, разходи - да, но трябва да бъдат много добре премерени. Те трябва да бъдат т.нар. дискреционни мерки. Точно дискрецията липсва в момента в бюджета и това е, което ще доведе до ръст на инфлацията", коментира доц. Сарийски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


453
Още по темата: РусияЕСгаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
309
1
 
8
 
! Отговори
Градус преди 2 години
До ЖитарОборска тор от птицефермите и др. и без това се чудят кво да я правят.
308
21
 
19
 
! Отговори
Алооо преди 2 години
Продадеш ли свободата си никой,просто руснак.Ставаш един крепостен селянин който СССР успешно създава вече 70 години.Жалко за възрожденците който са се жертвали за свобода въпраки че не са и чували за газ по онова време.Ценете свободата и не вярваите на ***.СССР успя да създаде в България не само крепостни селяни ,но създаде и селски такирати.
307
33
 
14
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Европа ще се справи и без руска газ.Има достатъчно други доставчици на газ освен Русия.Обаче ако Европа не купува газ от Русия,руската мечка ще реве от глад.Доц.Григор Сарийски е зачислен за изхранване към руското посолство.
306
24
 
13
 
! Отговори
Накратко преди 2 години
Глупости.Руски лъжливи статиии.
305
2
 
22
 
! Отговори
Антрополог преди 2 години
До ЖитарТоровете ги ползвате услиено последните години защото изродихте земята ,семената и не правите сеидбооборот и не оставяте почвата да почива... По население не сме се увеличили кой знае колко от 5-6 века и се изхранвахме доволно.През 1848 г, В Ирлания умират 50% от глад заради болет в картофите,а ние тука въртяхме чевирмета.Само трябва да се върнем към корена и да върнем българските сортове и традиции в замеделието ,а не на Монсанто и подобни химически гиганти схемите .Тоеи с тор и тиня
304
4
 
15
 
! Отговори
Биотехнолог преди 2 години
Бразилия 80% карат колите с алкохол от трастика ,тука литър чист спирт се добива за около 1$ разходи...Имаме фабрики и у нас за промишлен алкохол - спирт ,който може да се използва и вместо газ .
303
9
 
21
 
! Отговори
Спомен преди 2 години
Германците помнят, дните, когато им врътнаха кранчето на газта , за това и си мълчат . Оня инфант , франсето се дуе като пуяк, ама и той бързо-бързо ще лапне , и ще направи един кларинет на Вовата. Всички са със събути *** и с гръб към руснака, ама се правят на мъже, и се оглеждат кога ще го поемат откъм задният двор . Сега първо Вовата ги е хванал за топките и всеки момент ще дръпне някое мъ-до.
302
6
 
26
 
! Отговори
Житар преди 2 години
Отоплението ви е най-малкия проблем доДарвинови сапиенси. Ще се завивате с юргани и ще оцелеете. Торове няма! Сеитба предстои! ТОРОВЕ НЯМА! Остави олиото - коричка хляб няма да имате! Вие торовете от зелена енергия ли ще ги правите?!
301
1
 
30
 
! Отговори
Гадни измамници! преди 2 години
"Да ще ни е трудно, да ще ни е скъпо, да може и на студено да седим няколко години, но в дългосрочен план това е единственото решение в интерес на България." Точно същите приказки слушах 32 години! Като дойде "демокрацията" всички ни обясняваха, как трябва да затегнем коланите и как ще ни е трудно, НОО... в дългосрочен план ще е супер! Едно поколение гърци изживяха живота си като царе, а в България "дългосрочният план" все не идва! Спомнете си тези думи след години, когато сте изкривени и стари!
300
0
 
9
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
До ОптимистИскра Фидосова много повече газ изкарва
299
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руски газ и нефт няма да спрат да се търгуват. Въпреки санкциите. Винаги се намират хора, които правят най-големите си пари по време на забрани. Цената на алчността и стремежът да погълнеш целия свят, ще я платят обикновените хора. Европейците, в това число и руснаците...
298
2
 
2
 
! Отговори
Роко2 преди 2 години
Роко ин Раша
297
1
 
15
 
! Отговори
Оптимист преди 2 години
Росен Плевнялиев произвежда много газ в гащите си , ще има
296
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
смешно 10% вие се подигравате и най нахално ни лъжате да се оправдавате без рус газ ще имате развал на цялата икономика цяла европа с ваще подтвърждения гледай на света от другата стана огледалото знам че не ви харесва -а вие пробваите
295
18
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отказът от руската газ обрича на ''гладна смърт'' русия, а не Европа. Руските престъпници в кремъл съвсем са оглупяли.
294
4
 
17
 
! Отговори
Случаен минувач преди 2 години
Погледнете Унгария и Виктор Орбан. Той действа гъвкаво, не се включва в общия европейски хор, не се съобразява с нарежданията на Брюксел. Хората го уважават и пак ще го изберат. Ето такъв ръководител ни трябва, а не просто Киро, който е типичен "йесмен", козирува и изпълнява каквото му кажат от САЩ и ЕС.
293
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И какво става със земята след добив на шистов газ, професоре? Румънците на една плюнка разстояние от границата го добиват и нищо не е станало. Така или иначе този газ ще бъде източен от находището под Добруджа. Въпросът е само дали ще го точат България и Румъния или само Румъния. Под земята граница няма. Един басейн може да бъде източен и от единия край и от другия. Въпросът е само къде ще сложиш тръбата.
292
4
 
12
 
! Отговори
Кръстьо преди 2 години
Смятам че САЩ могат да си позволят да жертват ЕС.
291
3
 
11
 
! Отговори
Селянин преди 2 години
Я на село си имам дръва.Къпа се летото с маркуча на чешмата.Човек знае 2 и 200.
290
7
 
10
 
! Отговори
Богомил преди 2 години
До СтаматТака ли? Защо тогава протестите против шистите бяха платени от Газпром? Дали защото много им пука за българската земя? Или искат да ни вземат и Южна Добруджа, както направиха със Северна след 1878г?