Вили Лилков развенчава носталгията по комунизма

Той представи своята нова книга
6 апр 2022 17:30, Росен Стойчев
51

"Соцносталгията трябва да бъде омекотена и развенчавана. Може да правиш космически кораби, но когато хората се редят на опашки за хляб, започваш да си задаваш въпроси къде е истина". Това обяви проф. Вили Лилков в студиото на Bulgaria ON AIR.

Той представя новата си книга "Стопанските абсурди на българския комунизъм". Тя носи подзаглавие "Интимната изповед на ДС за икономиката", а премиерата й ще бъде на 7 април.

Категоричен е, че документите разкриват заблудите, той влиза в архивите на Държавна сигурност. Работил е върху икономическите досиета на ДС - над 7000 за цялата страна.

"Всяко предприятие и всяка институция е имала своето досие, по което са работили секретни сътрудници на ДС и МВР. Информацията е сериозно анализирана - държавата да знае какво става в стопанските ѝ предприятия. Стопанска полиция и ДС са се намесвали успешно в много случаи. Много често се заменят корумпирани служители в централи. Един видеокасетофон може да опорочи сделка за милиони", обясни проф. Лилков пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата
"Имали сме представители на наши компании в почти целия свят. Такова разточителство и такива кражби, които Държавна сигурност е овладявала. ДС в този случай е играела дори положителна роля. Ако всичко в предприятията е било оставяно на самотек, то фалшификациите щяха да бъдат сигурно 5 пъти по-големи. През 1981 г. министърът на финансите и директорът на БНБ съобщават, че икономическата информация на всички нива в държавата се фалшифицира", каза още гостът.

По думите му книгата не се препоръчва за соцносталгици, а ако някой иска да я чете, трябва да има чувство за хумор, тъй като съдържа данни, които може да се посрещнат само с усмивка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


51
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
8
 
2
 
! Отговори
слънчоглед в мъгла преди 2 години
До Анонимен Пародийо нещастна, нямаше банани, тоалетна хартия, худ. литература, строителни материали, медицинска апаратура и надеждни лекарства - нямаше стоки
18
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Господи, прости му, той не знае дори какво е писал?.... Определено знае колко плиткоумни бяха тогавашните БКП другари! Наследството от тях го виждаме и днес в лицето на бившите партийци и техните съвременни депутати!
17
8
 
2
 
! Отговори
... преди 2 години
През 1989 г. Съвецкият съюз,заедно с целия социалистически лагер,се разпиля като пясъчна кула.Издъни се.Сега др.Путин се опитва да върне всички в "лагера".Да,ама не...
16
2
 
6
 
! Отговори
Николов преди 2 години
Господи, прости му, той не знае дори какво е писал?
15
2
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 2 години
Защо цитираш само част от изказването на Т. Живков, а не цялото? "Социализмът е едно недоносче. Като седмаче. За това трябват много грижи за да стане млад и здрав левент."
14
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Опашки нямаше само пред Корекомите, за сметка на това имаше винаги голямо число зяпачи пред корекомските витрини! Чуваха се възгласи Ех, Ах, Малийй! Правешкият шмекер беше велик но само за малък брой български партийци!
13
2
 
12
 
! Отговори
сравнението преди 2 години
Вили бил чел литерни дела!Да пита баце да го светне,какво точно е литерно дело и как се открива и води!Само какви доктори на науките се пръкнаха!Защо не каже какво е направил за българската наука и образование,колко кадри е подготвил,къде са сега?Вили манипулаторе евроатлантически,защо не приведеш данните от справочниците на ООН за развитието на България и мястото и в света до 1989?Факти-сравнение-истината!
12
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
По времето на комунизма, имаше едно много хубаво нещо, имаше контрол и живота беше спокоен, нещо което го има в Западна Европа т.е. не е нещо което го е имало заради режима. Просто избрахме много скапан преход или не го направихме (правиме) както трябва.
11
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В капитализма ми стигаше 2 години Ковид нацизъм,което е достатъчно да тъгувам по соца.
10
9
 
9
 
! Отговори
... преди 2 години
Цитат: "СоциализЪма е едно недоносче,все едно да градиш покрив,преди да си изградил стени" - Т.Живков 1 ноември 1989 г.
9
2
 
9
 
! Отговори
Eдин Българин преди 2 години
Вили Лилков е евреин от Видин. Просто факт.
8
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
При комунизъма нямаше нито война, нито локдаун, нито пандемия, нито маски, нито високи цени. А сега при фашизъма си направихте държавата на ад, концлагер.
7
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Виле лелко, па я сигурно в друга държава съм живеела. Щото за 120 квадрата апартамент, парното ни беше 19лв,при 200 лв заплата. Картата ми за море за 14дена в ММЦ-то, беше 72лв.Сигурно ви е хванала деменцията, щом не помните, колко държави ни дължаха пари и Либия в това число. А, всичките пари от външнотърговските дружества, бяха прехвърлени в частни сметки. Бай Тошо, внасяше горива от СССР и ги изнасяше, по второ направление. Ай стига вече..
6
2
 
11
 
! Отговори
За Военен режим сме! преди 2 години
Като ликвидират хиляди айдуци, ще има спокойствие за години напред.
5
5
 
9
 
! Отговори
демокраДСия преди 2 години
С една дума - демокрадция.
4
5
 
16
 
! Отговори
Живеем в Плутокрация преди 2 години
Развенча се и носталгията по Демокрацията -тя не съществува.През ковид кризата хората бяха принуждавани да се инжектират с екпериментални субстанции без гаранции че можеда получиш странични ефекти ,лишаване на възможността да се пътува в свободна Европа(и останалият свят ) без ковид паспорт /сертификат ,лишаване направо на работа ако нямаш ковид паспорт /сертификат, сегрегация на ваксинирани и не ваксинирани ! Демокрацията е едно романтично пожелателно мислене -УТОПИЯ ЗА МАСИТЕ!
3
5
 
27
 
! Отговори
Нане преди 2 години
Социализмът беше Златният век на България... Кат гледам демократският геноцид над Българите, 32 годишен мор върху Българското Население... Казвам го, кат демократ по душа...)))
2
4
 
10
 
! Отговори
морски преди 2 години
Социализма ни беше с руски ред, защото след като Горбачов ни даде пълна свобода я обърнахме на слободия. Извода е, че днешните българи не могат да имат ред, най-малко пък европейски.
1
8
 
22
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Вили е по дърт комунис от Тиквата ама плюй комунизма сега е грантаджия от ДСБ :)))