Всеки втори не е доволен от правителството, 48% недоверие към Петков

46% не вярват, че кабинетът ще овладее текущите кризи
142
Всеки втори не е доволен от правителството, 48% недоверие към Петков
Снимка: Алфа Рисърч

Рязък спад на доверието към правителството, премиера и управляващото мнозинство, задълбочил се още повече след публичните раздори между коалиционните партньори, сочи национално представително проучване е част от регулярния мониторинг на Алфа Рисърч. Проведено е в периода 8 – 14 април 2022г., сред  1037 пълнолетни граждани от цялата страна, чрез пряко стандартизирано интервю с таблети. Използвана е двустепенна стратифицирана по регион и тип населено място извадка с квота по пол, възраст, образование. Публикувано е на сайта на агенцията и се реализира със собствени средства.

Според данните от изследването преобладават песимистичните очаквания, че кабинетът ще успее да овладее текущите кризи.

Проучването регистрира спад в одобрението (от 35% на 19%) и рязък скок (от 23% до 48%) в неодобрението за дейността на кабинета „Петков“ за периода февруари - април 2022 г. Същата тенденция е налице и в рейтинга на премиера: положителните оценки спадат от 39% на 23%, а отрицателните нарастват от 21% до 48%.
Най-динамични през последните два месеца са нагласите на партийните симпатизанти на формациите от управляващото мнозинство. Експресно проучване на Алфа Рисърч за предаването „Референдум“ на БНТ през миналата седмица установи, че зад коалицията най-твърдо стоят избирателите на ПП и ДБ, БСП са поляризирани, а сред ИТН доминира отрицателно отношение. Тази тенденция се задълбочава в оценките за дейността на правителството. Одобрение доминира единствено сред симпатизантите на ПП (70%). Сред привържениците на ДБ то спада до 51%, а сред тези на БСП до 38%. В резултат от бурното противопоставяне между ИТН и останалите членове на коалицията при избора на гуверньор на БНБ и разплащането на пътните ремонти, най-рязко спада подкрепата за правителството сред симпатизантите на партията на Слави Трифонов  – до 25%.

Амбивалентните позиции на правителството по редица важни теми, които изискваха партиите в него да направят категоричен ценностен избор, се очертават като основна предпоставка за разминаването в нагласите между симпатизантите на управляващите партии. През последните седмици към тях се добавиха вътрешнокоалиционни противоречия и личностни битки, които допълнително ерозираха началната висока подкрепа за кабинета.

В резултат, 46% от пълнолетните българи имат песимистични очаквания към шансовете на правителството да овладее текущите кризи. Правителството продължава да бъде кредитирано с доверие основно по отношение на заявените в началото на мандата ангажименти: 28% смятат, че кабинетът ще успее да ограничи корупцията, 26% - че ще се справи с нарастващата инфлация, 22% вярват в амбицията за модернизиране на икономиката, 20% - в реализирането на съдебна реформа. Доверие, че коалицията ще намери правилно решение за отпадане на ветото над Северна Македония за преговори с ЕС заявяват 19%. Други 17% очакват правителството да осигури алтернативни на руските енергийни доставки. Най-малко обаче, едва 10 на сто, са оптимистите, че ще бъдат преодолени напреженията между коалиционните партньори.

За по-малко от половин година от началото на мандата, поредицата от кризи, външнополитическите предизвикателства и вътрешнополитическите напрежения изправят управляващите пред необходимостта не просто да вземат бързи решения, но да правят и ясни ценностни избори. Размиването на идеологическите граници  и в резултат, блокирането на редица важни решения, поставя все по-сериозни препятствия пред коалицията, а този принцип на (без)действие среща все по-високо неодобрение от хората.

Продължаващата вече втори месец война на Русия срещу Украйна остава основен фокус на внимание за българските граждани. Проучването на Алфа Рисърч показва, че 46% от сънародниците ни не престават  да следят ежедневно и с подробности новините за военните действия, реакциите на света и съдбата на украинските бежанци. Други 38% заявяват, че се интересуват от темата като цяло и по-общо, а едва 16%  не проявяват интерес.

Войната засилва поляризацията по редица теми в българското общество, което се дължи както на увеличената активност на защитниците на Украйна и на действията на Русия в социалните мрежи, така и на покачващия се емоционален градус на напрежение между тях. В две отношения обаче тя очертава ясни тенденции, които променят дългогодишни баланси в българското общество. Продължава ерозията в личния рейтинг на Владимир Путин. След спада до 32 на сто в първите дни на войната, сега доверието в него слиза на 25%, а недоверието скача до 61%. Много от хората, които продължават да харесват Русия, изразяват негативно отношение към президента Путин, което е новост за обществените нагласи в страната.

Другата значима промяна е категоричното отхвърляне на Русия като модел на държавно и политическо развитие на България. 63% от анкетираните са на мнение, че мястото на България в променящия се свят е в съюз със страните от ЕС и НАТО. 15% поддържат тезата, че мястото на страната ни е в съюз с Русия и страни около нея. Данните показват, че българското общество минава през етап на трансформация, която ще оказва влияние не само върху гео-политическите му нагласи, но и върху подкрепата за отделните политически сили в страната.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


142
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Хората очакват демутризация на България или онова изчегъртване, както стана популярно, а не виждат премахването на модела Бойко Борисов.
83
4
 
1
 
! Отговори
ГЕПИ преди 2 години
Кога си **подадоха** оставката??? Когато дойдоха редовните избори. Това Правителство има да прави мноооооооого още.промени!!! Само не знам защо обръща внимание на групировките на Г,е,р,б , не действа по_бързо и с замах.
82
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки втори не е доволен, че за 100 дни правителството не успя да възстанови разрушаваната 12 години България. Е, да намерят някой, който с магическа пръчица ще възстанови България от ГЕРБ.
81
2
 
21
 
! Отговори
Крас преди 2 години
Колко процента трябва да слезе доверието за да подаде оставка това правителство?
80
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами като не са доволни да отиват да целуват *** на Боко, той това чака. Е, няма ги бившите му пудели от ВМРО, Патриотични фронтове и пр., с които да направи коалиция, но пък има кандидати за нови - ето тия от Възраждане са навити. Тъй че да ви е честита новата коалиция БОСТАН /ГЕРБ и ДПС/ + Възраждане
79
20
 
4
 
! Отговори
666 преди 2 години
Като видя руско знаме и ме избива на агресия! Нека Възраждане да се дистанцират от Русия и тогава може би ще управляват БГ. Едните обвиняват Киро че е нагъззен към САЩ, а никой не обвинява Костадин, че е огъззен към Русия
78
4
 
3
 
! Отговори
антивъзраждане преди 2 години
До Анонимен 87 дай за копейкин нещо
77
2
 
23
 
! Отговори
Mногознайко преди 2 години
Абсолютно нищо не се прави за овладяване на инфлацията. Не се мисли за хората. Борисов арестуван и освободен. Цялата администрация е на колене и нереботеща от хилядите уволнения и нои назначения. Чува се някакво несвързано бръщолевене от Петков и никой не може да го рзбере какво казва. Малък ужас и никаква визия какво се случва с държавата или какво трябва да се случи. Най-голямото падение на България, като кабинет.
76
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Браво! Много добър цирк! ФатмакаСе върти на лост, Кирчо и Кокорчо подскачат отстрани, като клоуни, шута Слави свири циркова музика на латерна и смешникаЗеленски го нападна мечката!
75
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
78 Възраждане е руска партия. Срещу който не им харесва у нас, викат руските бомби да бомбардират София?!
74
1
 
1
 
! Отговори
До протестираща 53 преди 2 години
До Протестираща 53 Лено войводо ти ли си ***?
73
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
81 Сигурно живееш в блок на бесепе "младежи", на по 80 години и техните наследници.
72
0
 
2
 
! Отговори
до 60 протестираща преди 2 години
До Протестираща 60 Те червените и чалгарите не са ли с вас в една коалиция или нещо бъркам
71
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Киро и тарикатската му банда са абсолютен фейк. Колкото повече стоят във властта, толкова повече им пада рейтингът.
70
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
И аз направих изследване в блока.90% от съседите не вярват на Борянка Алфата.
69
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Оставка и пак оставка!
68
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие сега какви сте с всичките тези знамена на общините ви? Украинци ли сте, европейци ли сте, българи ли сте, канадци ли сте, ескимоси ли сте? Кога ще сложете и македонското знаме на общините ви?
67
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Масирана атака от герб, яко натискане за избори.---------------Абсолютно. Баце и ДПС не са свикнали да не са на софрата и хич не им е готино.
66
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Победа за Възраждане и справедливост за предателите!
65
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Алфа Ви Рисърч! Ако ме разбирате, какво искам да ви кажа. Нищо не сте познали!