Експерт: Светът е пред производствена криза, да насърчим българския износ

80% от зеленчуците в България са внос и той идва от 3000 км, посочи доц. Огнян Боюклиев
25 апр 2022 11:35, Анисия Иванова
56

Цените на храните ще се увеличат с повече от 50% до новата реколта. Това показва икономически анализ на БАН. Три пъти по-високи са цените на храните в сравнение с преди година. Кой е най-оптимистичният сценарий за пазара до новата реколта на есен?

"От едната страна имаме война, от другата имаме желязна бариера. Закрихме заводите, които произвеждат суровината, останаха заводите, които произвеждат торовете. Самият хляб го правим с електричество или газ и така стигаме до магазина, където пък е свързан с транспорт, а имаме поскъпване на горивата", заяви доц. Огнян Боюклиев от Института за икономически изследвания на БАН в студиото на "България сутрин".

По думите му 80% от зеленчуците в България са внос и той идва от 3000 км, от Испания.

"Това са тирове, които карат със скъпо гориво и ето още едно поскъпване. Оранжерийното българско производство почти го нямаше тази година, защото не издържат на цените на газта и енергията", допълни доцентът.

"Вече сме член на Европейския съюз. Искаме да имаме една валута и сме подписали договор, с който гарантираме свободното движение на стоките, хората и капиталите, а сега няма да пускаме олиото, слънчогледа и зърното. Това не е възможно. Тези хора трябва да ги стимулираме да изнасят и да вземат най-високата цена, да им помагаме за производството", посочи доц. Боюклиев пред Bulgaria ON AIR.

Той каза, че светът е изправен пред производствена криза.

"Важното е да има реалистична политика по отношение на производството, баланс по отношение на внос и износ, подпомагане и социална политика", завърши гостът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво ще изнасяш? Земеделците прибират субсидиите и нищо не произвеждат, щото не им се плаща за производство, а само за засяване. Сеят слънчоглед и го оставят неприбран. Докато не се промени манталитетът на алчните земевладелци, които искат само да прибират готови пари, без да правят разходи, нещата няма да се променят.Испания изнася, щото произвежда и даже чужденци наема за прибиране на реколтата.
24
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
в Бг-то в момента масово се залага на поскъпване при храните, особенно при зърнените култури, обаче всички такива тарикати ще останат доста изненадани след месец два
23
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В Бг реално инфлация НЯМА!!! Има крАжбА, демагогия и ПЕЧЕЛБАРСТВО от най-долно качество. Като започнем от тока и Ковачки, минеш през ТЕЦа на почетния претседател и Дубай та свършиш в Банкя и магистралите Айдук до айдука, БАТЕ !!
22
1
 
25
 
! Отговори
ф преди 2 години
До Сандо Точно. Дори и обикновена права лопата и търмък не се произвежда. Купих си такава и като рекох да копая я огънах. Направени от ламарина. Сега имам, но са внос. Лопатата ми я донесоха от Германия, търмъкът е купен тук, но е от Турция. Това е положението.
21
3
 
37
 
! Отговори
Сандо преди 2 години
от една силна промишлена страна с отлично селксо стопанство почнахме да внасяме всичко. Разипаха цялата икономика тия демкократи
20
1
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Битилка олио във Великобритания е 2.50лв а в България е 6-7 лв. Те внасят над 90% и очевидно не използват вода вместо нафта за камионите. А ние произвеждаме и изнасяме. ????? Така, че спрете с тези тинтири минтири. Няма правителство да тропне и да спре обирджиите. Няма разлика между България, Украйна, Русия:. Все мафиоти и крадци. Милионери за 5 дни.
19
8
 
5
 
! Отговори
Чичибаба преди 2 години
предния път като бехме на власт пак насърчихме износа. е, Жан предизвика известно недоволство, но както виждате, всичко върви по план,
18
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 15 април до днес петрола се е обезценил с 20%.и с 40% от началото на март.Хайде да видим какви са цените на бензиностанциите в Бг !!!!
17
1
 
13
 
! Отговори
Xi преди 2 години
производствена кво?
16
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вместо да се насърчава износа е добре да се насърчава производството на храни вътре в държавата.Когато вътрешният пазар е задоволен,тогава излишъкът да се изнася.Това ,както и енергетиката ,е част от националната сигурност на държавата.
15
2
 
22
 
! Отговори
Има криза преди 2 години
Световната криза за храна е в началото си и ще става все по дълбока- ФАКТ. Всяка страна която вижда малко по напред от носа и директните си полит- икономически интереси се подготвя за това...Но това са еденици. Народите и хората ще се спасяват по еденично
14
1
 
18
 
! Отговори
Класика бантустан преди 2 години
Тоя като ученик беше най-тъпият в класа а сега станал експерт..........ХА-ХА.
13
5
 
29
 
! Отговори
Т.Шак преди 2 години
На нас войната в Украйна не ни пречи, но очевидно санкциите ни заробват. Нямаме никакви компенсации от САЩ и ЕС за това, че спазваме ТЕХНИТЕ санкции. Затова е най-добре за нас да излезем от ЕС. Вече не ни помага, а ни тежи като воденичен камък на врата
12
0
 
21
 
! Отговори
777 преди 2 години
Хайде още един ,,умник,, Гюру с триста мина юнаци....пфуй, аман от умници бе!!!!Уж все експерти, а пък все по надолу слизаме.
11
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Вече сме член на Европейския съюз. Искаме да имаме една валута и сме подписали договор, с който гарантираме свободното движение на стоките, хората и капиталите, а сега няма да пускаме олиото, слънчогледа и зърното." Този последните две години къде го видя свободното придвижване на храта? Имаше извънредно положение ние в момента сме в извънредно положение и можем да спрем износът за да са гарантирани нашите нужди.
10
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това, че се внася от Испания, от 3000 км.не е вярно. Има и такъв внос, но е малък. Плодове и зеленчуци се внасят масово от Турция, Гърция, Македония и Албания. Не ни правете на луди.
9
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какъв български износ го гони тоя.Тая държава е пълна с популисти.
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Че то, ако се гледа кой дава най-високата цена за житото ще седим гладн за да може няколко човека да станат милиардери, а житото е въпрос на национална сигурност понеже без него ще има глад вълнения.
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Експерт който казва " газта" вместо " газа" ( идва от природен газ) ясно що за експерт е...
6
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Да се изнася жито само, ако са покрити нуждите. Тоя предлага да изнесат всичко и после да няма за нас.