Къде отиват произведените у нас боеприпаси?

Страната ни е един от най-големите износители
26 апр 2022 19:36, Красимир Ангелов
46

Възможно ли е всеки четвърти патрон, изстрелян от украинската армия, да е български? Страната ни е един от най-големите износители на боеприпаси.

В първите месеци на 2022 година боеприпасите, които са произведени в България и след това изтъргувани в чужбина, са на стойност над 316 млн. - близо три пъти повече, отколкото за същия период миналата година.

Сделките за няколко месеца са над 30, а от декември до началото март стойността им е над половин милиард евро. Основно фирмите, които ги поръчват, са от Чехия, Полша, Германия и Естония. Изнесли сме боеприпаси за над 71 млн. евро и за Северна Америка.

Според експерти и опозицията е напълно възможно фирмите от Полша, които купуват оръжие от българските заводи, да го препродават на Украйна.

Още по темата
Руски медии показаха българските амуниции на бойното поле. Ако това се окаже истина, можем да заключим, че голяма част от боеприпасите, използвани от украинците, са български.

Договорите за продажба минават през междуведомствена комисия. А според нея България не е продавала или дарявала въоръжение на нито една от страните във войната през последните месеци.

"По документи по никакъв начин не може да се каже, че България продава директно оръжия на Украйна. В договорите има графа краен потребител, а вече тази фирма може да ги продаде, въпреки че производителят е напълно наясно къде отива това оръжие", заяви анализаторът Боян Чуков.

Според депутата от ГЕРБ Христо Гаджев боеприпасите, изпратени от България в Полша, например, отиват в Киев.

Двуличие в действията на кабинета по отношение на търговията с оръжия открива и бившият командир на 61-ва механизирана бригада Димитър Шивиков.

"Включително и БСП, няма какво да се заблуждаваме. За пред хората и пред обществото се отрича уж, но дефакто го има. С тези оръжия този конфликт ще продължи", категоричен е ген. Шивиков.

Бившият министър на външните работи Соломон Паси пък смята, че оръжие трябва да бъде изпратено.

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
износа е под контрола на икон министерство питайте нинова, най голямото предателство към партията си направи
39
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
От 2016г. най-крупният производител на боеприпаси Арсенал е 97% частна собственост. Отидете и го питайте, или по-добре Бойко да отиде, нали той повдигна въпроса.От кога е работа на опозицията, на кого, и какво продава един частен производител?!Ако бяха на власт едва ли щяха да повдигнат въпроса, по-скоро някой и друг процент щяха да си поискат.
38
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
fake news.
37
4
 
10
 
! Отговори
$$$??? провалил се преди 2 години
Сами се ритаме по задните части.После били лоши руснаците Колко повече оръжие толкова повече СМЪРТ.На това ли се вика демокрация и правата на човека Експертите по оръжие могат да различат всякакви видове патрони и техните производители.Дано бог ни пази и да не се забъркаме в тази каша Украйна
36
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Най-после откриха Америка. Повече от месец аз пиша тук, че български боеприпаси заминават за държави граничещи с Украйна. И след това съвсем логично пристигат в Украйна. Какво се правим на гръмнати? А госпожа лъжа, дето се кълне, че и един патрон няма да замине за Украйна подписва документацията. Оставка! Двулична скапанячка!
35
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако заводите са все още държавни нека да работят на пълна мощност и ***-те от ГЕРБ да си траят,за да не се набиваме на очи.Хазната трябва да се пълни.Освен това тази година цената на зърното ще се вдигне яко.Държавата трябва да помисли как може да спечели от тази работа. Трябва да насърчи производството на такива култури и в същото време да се наложи ограничение на цените за българския пазар. А не да сме основен производител,но да ни се продава всичко на борсови цени. Трябва малко да се мисли
34
0
 
2
 
! Отговори
Грешната мадона с .. преди 2 години
Грешната мадона с големите снаряди Ви казва, че Корнела никога не лъже !
33
2
 
4
 
! Отговори
Браво преди 2 години
Българските боеприпаси са най качествени в света , затова във всички конфликти , воюващите страни ги предпочитат
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Руснаците да не би да нямат български боеприпаси? Те на нас газ ние на тях боеприпаси и други неща.
31
0
 
5
 
! Отговори
Anon преди 2 години
Кървави пари маститите ни бизнесмени седящи зад кръгче 10 лекарства да си купят с тия печалби
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Какво значение има кой на кого препродава оръжие и боеприпаси? Винаги е било така. Да не би сега да откриха тези врътки, че толкова ги коментират? Пишете как ще борим скъпотията и беднотията.
29
0
 
8
 
! Отговори
Popa ot razgrad преди 2 години
На въпроса от заглавието мога да отговоря със 100% сигурност че боеприпасите не отиват нито в хранително вкусовата промишленост нито в областта на здравеопазването...
28
0
 
5
 
! Отговори
АНОНИМ преди 2 години
До SSАми да! Най голям дял-говорим за милиарди долари има фармацевтичната промишленост,после идват наркотиците-и на трето място са оръжията,това се отнася и за печалбите!
27
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мен ли питаш къде отиват?
26
1
 
4
 
! Отговори
Ами преди 2 години
Боеприпасите са стока , за която има пазар. Няма да ги произвеждат и слагат в ниски буркани!
25
1
 
9
 
! Отговори
SS преди 2 години
Морал при оръжейната търговия НЯМА ! Както и при много други неща !( като политиката например) Тук обаче лъсва лицемерието на ,,демократите" които говореха за домашно насилие ,истамбулски конвенции ,пацифизъм ! Сега дарете пари за патрони !
24
0
 
2
 
! Отговори
SS преди 2 години
Боеприпасите ,патрони,снаряди мини са като хляба ! Войната ги изяжда и отново има нужда от тях ! Показаното на снимката е ловен капсул за ловен патрон за гладкоцевна ловна пушка !Прилича на жевело !
23
0
 
9
 
! Отговори
Закривай преди 2 години
Да се дава оръжие на чужди да се тепат и да си прибираш паричките това е ненормално.71 милиона .Кой краде тези пари аз няма да влизам във война заради некви къде си правят и продават оръжие навсякъде .Анатема бе
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи да си даряваме заплатите, за да си изкупуваме патроните от Полша?!
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не,не ги продаваме на Русия.Всичко заминава за Украйна по заобиколни пътища.Но понякога от РФ си намират складове и си прибират всичко.Затова по-добре да не се праща.Най-добре да се сяда на масата за преговори.