Подаването на газ няма да прекъсне, но ще скочи цената

Според Щерьо Ножаров поскъпването ще бъде между 15 и 30%
28 апр 2022 09:57, Красимир Ангелов
56

"Газпром" спря напълно доставките на газ за българската компания "Булгаргаз" поради неплащане в рубли навреме, се казва в съобщение на руския холдинг. Какви ще бъдат последиците?

"Част от бизнесите използват газта като основна суровина, а в други икономически сектори и типове производства се използва като източник на енергия за съпътстващи производствени процеси. Където се използва като основна суровина - най-вече при леене на метали и машиностроене, подгряването на пещите не може да спре и това е съществен проблем. В другите бизнеси, в които тя е съпътстваща суровина, там вече може да бъде заменена с пропан-бутан, дизел, амоняк", коментира икономическият съветник на Българската стопанска камара Щерьо Ножаров в "България сутрин".

Още по темата
Той добави, че очакванията на бизнеса са този процес да не продължим много дълго, но това ни дава възможност за гарантиране на сигурност на доставките на газ, само че на друга цена. Очакванията са подаването на газ да не прекъсне, но ще се увеличи цената.

"Според мен няма да говорим за спиране на производствени процеси, а за промяна за производствените разходи. Част от бизнеса е подготвен за това, особено чувствителните бизнеси, защото това не се случва за първи път. Големият проблем е, че това оскъпяване е чувствително за бизнеса, защото идва в един контекст, в който говорим за второ вдигане на минималната заплата в същата календарна година и прекъсване на доставките и увеличаване на цените на основни други суровини - метали, химически суровини, в някои случаи зърно и олио", заяви Ножаров пред Bulgaria ON AIR.

Според него част от бизнесите, които не използват пряко газ, ще бъдат косвено засегнати от оскъпяването на газта и това ще доведе до допълнителна инфлация.

"В един период, около 5-годишен, аз смятам, че България може да намали с две трети зависимостта си от руски газ. Тук включвам и изпълнението на проекти по Плана за възстановяване и устойчивост. Те са свързани пряко с увеличаване на участието на зелена енергия в енергийния микс, увеличаване на енергийната ефективност и подобряване на някои индустриални производствени процеси. Диверсификацията на източниците ще доведе до намаляване на цената на ползване на руски газ", поясни икономическият съветник на Българската стопанска камара.

"Спирането на газта не е за България, то е за държавния доставчик на газ, който, разбира се, е основен в момента. Внушението е, че може да се работи с други доставчици и с посредници. Целта е държавата да няма такъв контрол над този процес, но България е част от ЕС и НАТО - това едва ли ще бъде допуснато", отбеляза Ножаров.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
0
 
! Отговори
Рами преди 2 години
Ехо хора дайте да протестираме откъде на къде това безрасъдно подкупно правителство ще фалира държавата! ЕХО СЪБУДЕТЕ СЕ И ДА ГИ СВАЛЯМЕ ПРЕДИ ДА ПОДПИШАТ НЕЩО БЕЗУМНО!
45
0
 
2
 
! Отговори
О хо хо преди 2 години
Е то е ясно, че ще така и така щеше да има поскъпване на газа, но за какъв х.й им трябваше братоубийствената война в Украйна?! Бог Вижда!!! Путин ще бъде съден в Хага!!! Задължително!
44
1
 
2
 
! Отговори
киро вън преди 2 години
На коя фирма е резервирало в атина канадското ренде втечнен газ Да заменим кон за кокошка
43
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
от 30 няма да посмее кандското ренде но и това е много не само газ , има прозводства на газ Да се маха в Канада
42
1
 
0
 
! Отговори
Само 15-30%? преди 2 години
Жечо Станков от ГЕРБ казва 80-100% надценка
41
0
 
3
 
! Отговори
До 36 на теб преди 2 години
Я да кажеж кои са тези русофили? Костов, Мони ментето, Паси, СтаниШеф, Тиквун? Кой? Това са подписвачите на договори в последните 30 години! Ако говориш за козяшките под*логи - друга работа, те са неспасяеми и ако не получат от АзБ няма и за себе си да се погрижат. Точно като ПростотоКиро!
40
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 43 Black sheep Личи си че нашенските управници са голеееми оффчари.... Стригът и доят народа като истински професионалисти. . . . Използуваш обратни парадигми, а трябва да е, на този народ каквито и да е управници да му сложиш винаги ще го стрижат! Не са като чехите, унгарците, немците от бившото ГДР илифранцузите или италианците, за да не пренебрегваме запада! Неотдавна го беше казал неотдавна един политик бил до скоро на власт, да не му правя реклама, но беше нещо с матрял!
39
1
 
5
 
! Отговори
Black sheep преди 2 години
Личи си че нашенските управници са голеееми оффчари.... Стригът и доят народа като истински професионалисти .
38
6
 
2
 
! Отговори
36 на теб преди 2 години
ясно ли ти е че договорите за руския газ, подписани от "българи" русофили са най-неизгодните за бг, най-скъпо на нас се пробутва? Ясно ли ти е че азербейджан продава газ на 50-% по-евтино? Къв САШ кви глупости
37
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ами 39 - да но в момента сме в положението на Гарабед, на когото Киркор викаше в пустинята: Е, като не искаш вода от мойта сергия - купи си от друга! Пък то нема друга, нали се сещаш колко сергии с вода има в пустинята?! И за нас сега е така! След 5-10 години може да е друго.... Ама в-са - ДО тогава - какво?!
36
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поскъпването ще бъе 15-30% до лятото, на есен и нататъка - още ПОНЕ толкова % в плюс! Не си въобразявайте друго, моля!
35
2
 
0
 
! Отговори
ами преди 2 години
то не е задължително от една сергия само да купуваш домати
34
0
 
2
 
! Отговори
Подготовка преди 2 години
През лятото очаквам повишаване на цената на газта в БГ с 20%, зимата очаква повишаване с 200% начлните месеци след което просто няма да има за частни потребители
33
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
%15-30% къде? При доставчика? Мен това не ме интересува. Мен ме интересува цената на вътрешния пазар! Т.е. доставка, разпределение + цена на придобиване. Следват данъци, такси, акцизи върху тази цена. 20% данък върху 100 е 20, но върху 200 е 40. Та с колко викате, РЕАЛНО, ще скочи цената на газа? От там всичко се пренася в стоките! Мислете, мислете! Зарежете лаладжиите по НПОшките лелевизии!
32
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То и това е една от целите на САЩ - да купуваме по-скъпо газта и така американския втечнен газ ще се продава по-скъпо.
31
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще поскъпне и пак ще е руска. Само дето ще плащаме и на посредници. Русия пак ще си получава печалбите. А ние ще сме още по-бедни с този "гениален ход на правителството, водено от защита на националните интереси"! Гении-народолюбци ни управляват!
30
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В последният абзац е част от истината. Спирането е за държавния доставчик. Обаче едва ли руснаците искат да си намърдат посредници. По-скоро натискът е от други места - имаме забрана да купуваме! Т.е. някой си е приготвил топло местенце и кочан фактури за услугата доставка на газ за България.
29
0
 
7
 
! Отговори
Шаши преди 2 години
Кирчо и другите, дали имат представа къде се намират? Какво става около тях? Имат ли ориентация, да не си мислят че си играят на компа някаква стратегия? Това могат да кажат определени лекари.
28
0
 
6
 
! Отговори
Асан преди 2 години
Колко плаща Просто Киро 5000 евро за газ :)))
27
1
 
14
 
! Отговори
Българин преди 2 години
Това са нормални пазарни принципи. Газ ще има, но ще е лукс да се ползва. Съответно всичко ще поскъпне, а народа ще рови по кофите. Но газ ще има...да.