Държавата плаща наема на работещите украинци за 3 месеца

Работодателите били изключително активни да предложат работа
76
Държавата плаща наема на работещите украинци за 3 месеца
Снимка: БГНЕС

Заплащането на наем за три месеца през работодателите е една от мерките, през която да насърчим заетостта на украинските бежанци под временна закрила. Това коментира председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева, която ще оглави и правителствения щаб за бежанците, съобщи  БТА.

Тя участва в дискусия в Дома на Европа на тема "Пътят пред украинските бежанци в Европа и в България". По-рано днес на същия форум вицепремиерът Калина Константинова изрази надежда в рамките на следващата седмица да пуснат мярка, свързана с подкрепа на заетост на украинските бежанци - подпомагане с наем за три месеца през работодателя.

Мариана Тошева коментира, че тази мярка е съгласувана с работодателите и по този начин ще им "се развържат ръцете" на местно ниво да търсят вариант за настаняване. Тя посочи, че цялостният престой на украинските бежанци може да се окаже по-дългосрочен и това изисква те да започнат работа.

По думите й, украинските бежанци по-лесно ще се впишат, ако не са на по-големи групи. Тошева коментира, че работодателите са били изключително активни да предложат адекватни работни места с обучение преди започване на работа, предвид на това, че профилът на бежанците е предимно на жени, някои от които не са имали друга работа, а са се занимавали с отглеждането на децата.

Един от бизнесите, който широко отвори врата, това е в сферата на производството - там, където може бързо да се влезе след кратко обучение, какъвто е шивашкият бизнес. Това е работа, която се припознава и от част от жените в Украйна, посочи тя. Тошева отбеляза, че има нужда от камериерки и рецепционистки, тъй като приближава сезонът, както и от хора в ресторантьорството. Има много желаещи да бъдат преподаватели и да се грижат за деца, каза Тошева. Тя допълни, че за по-квалифицираните - лекари, фелдшери, фармацевти, медицински сестри, се търсят форми да бъдат ангажирани по-адекватно в подкрепа на здравеопазването.

Една от тях е здравен медиатор. Има заявки, както от болници, така и от общини, допълни Тошева.

На въпрос къде ще бъдат настанени украинските бежанци, настанени в хотели до 31 май, председателят на ДАБ посочи, че една голяма част от ведомствата са дали своите бази и е направена оценка на състоянието и необходимите ремонти. Има отделна програма как да се съдейства на бежанците да да си намерят квартира, допълни тя. Има хора, които искат да си плащат сами. Не всички украински бежанци непременно и единствено разчитат на тотална помощ от държавата. Напротив, те са проактивни, търсят работа, коментира Мариана Тошева.

В момента около 57 хиляди бежанци от Украйна са настанени в хотели и къщи за гости, посочи тя. По думите й, разбираемо е, че не могат всички да бъдат преместени. Затова се търсят общежития и ведомствени жилища, които могат също след известен ремонт също да се адаптират. Зимните курорти не са съвсем изключени, винаги трябва да има резервен вариант, коментира Тошева и допълни, че никой не знае колко още хора ще влязат в страната и ще излязат. Тя заяви, че центровете на ДАБ няма да бъдат настанявани лица от Украйна, тъй като и капацитетът ни не би могъл да отговори на нуждите, а и има повишен миграционен натиск откъм Турция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
21
 
! Отговори
анонимен преди 2 години
и какви наеми цели големи, лукс апартаменти
30
24
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Као чета коментарите тук, заслужаваме Путин нас да ни беше нападнал с ракетите и другите държави да стоят отстрани и само да потриват доволно ръце, без да ни помагат с нищо. Толкова *** се е събрала в този сайт.
29
0
 
33
 
! Отговори
До 2 преди 2 години
Не е истина, какво са внесли? Я пресметни 87 000 и повече укри по 40 лв. дневно. И защо непременно в 4 и 5 звездни хотели, че и камериерки да им чистят? А те по разходки в мола и по плажа. В Полша, Франция, Дания защо са в спортни зали и палатки!!?
28
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен 26 Да и за това са виновни кккирчовците, които ни пробутаха тази корупционна схема, ако ги настаняваха където им е мястото по бежански лагери нямаше да я има тази схема бладодари на Киро ъпото мутрохотелиерите само се възползват от предоставената им възможност.
27
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За неразбралите "мъже" дето си пишат Х на пола в паспорта и се ВЪОБРЪЗЯВАТ на *** ето Ви дефиниция за жена: "профилът на бежанците е предимно на жени, някои от които не са имали друга работа, а са се занимавали с отглеждането на децата." А иначе за украинците... Или добро или нищо, заради това от началото на "военната операция" не коментирам. Достатъчно е, че татуиста ми е украинец и въобще не е на площада с украинско знаме, той бе първия който ми говореше за Бандерите още 2011та.
26
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Сега трябва да свикваме с поредния евротермин - "работещ украинец"
25
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Някой видял ли е една стотинка(тук не се броят мутрохтелиерите и кръчмарите) от тази скапана държава или каквато и да е помощ по време на пандемията и след това?
24
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Е сега какво източване ще падне с фиктивни наеми.." - Каквото източване се вихри и сред хотелиерите. Регистрират едно украинче в 3 хотела едновременно и после се оплакват, как не са им превели всичките пари, м**** им крадлива.
23
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 21 "Това, което са загубили.." Ти продължавай да им даваш, продължавай, докато не загубиш всичко и накрая те ще имат, а ти няма да имаш нищо.
22
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Егати загубената държава ощети ни с милиарди заради Украйна дето ни никаква, а Киро като иска да си ги хрантути и обгрижва от своя джоб. Аман от вдлъбнати дето искат да спасят света за моя сметка.
21
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
България-мафиотска държава, специално създадена за гавра с населението!
20
26
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аман от завистници. Това което са загубили тези хора за няколко дена, вие не можете да го загубите за цял живот, ама пак им завиждате за временните помощи.
19
1
 
22
 
! Отговори
(-_-) преди 2 години
Е сега какво източване ще падне с фиктивни наеми.. Егати загубената държава! Що не ги настанят при другите бежанци или те са нещо по-спешъл? Не двойни стандарти и дискриминация ами не знам..
18
0
 
28
 
! Отговори
До програмиста преди 2 години
Да си програмист не означава непременно ,че имаш много умствен багаж.
17
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вече се чудя в коя държава живеем, като гледам това измислено правителство прави всичко за всеки друг, но не и за българите.
16
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За българите и дума да не става все едно сме Укрия, а не в България.
15
1
 
26
 
! Отговори
123 преди 2 години
Слаба ракия, ще я призная "държавата", ако им купи по едно апартаментче за 2000 евро на кв.м. на "горките" украинци. Може и с ипотечен кредит! Имат нужда от удобства по Европейски стандарт! Няма да се излагаме пред чужденците я!!!
14
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ами тогава справедливо ще е работодателите да им плащат с един наем по-малко заплатата!
13
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Дискриминацията е до небето.. Какви работи ще вършат тия? Без Български език? Поне ниво B1
12
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Байдън да плаща