МВнР в помощ на изпаднала в затруднение българка и бебето ѝ във Франция

Детето е настанено в социална институция като временна мярка
29 апр 2022 08:50, Елка Василева
15
МВнР в помощ на изпаднала в затруднение българка и бебето ѝ във Франция
Снимка: архив, БГНЕС

Във връзка с медийни публикации за новородено дете на българска гражданка, настанено в социална институция във Франция, Министерството на външните работи съобщи, че проучи детайлно случая и оказва съдействие на майката,  в рамките на своите компетенции.

Българското посолство в Париж и дирекция „Консулски отношения“ в МВнР поддържат постоянен контакт с нашата сънародничка и нейните близки.

Посолството се свърза с ръководството на болницата, където е родено детето, социалната институция и компетентните френски власти, се посочва в съобщението на пресцентъра на външното министерство.

Настаняването на детето в социална институция е предприето като временна мярка поради липсата на адресна регистрация на майката и налични средства. Тя може да посещава детето си.

На 9 май 2022 г. е насрочено съдебно заседание, на което ще бъде преразгледана наложената на 25 април 2022 г. с прокурорско постановление временната мярка, съгласно която майката не губи родителски права.

При желание от нейна страна тя има възможност да се прибере с детето си в България. МВнР продължава да бъде ангажирано със случая и да оказва необходимото съдействие.

От министерството призовават медиите за спазване на етичните норми при отразяването на случая, включително за позоваване на официална информация от компетентните институции.

По-рано в четвъртък от партия "Възраждане" съобщиха, че организират на 30 април протест пред посолството на Франция по случая.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
12
 
! Отговори
Бг мама преди 1 година
Така, уж между другото, искам да попитам бащата къде е, който освен всичко друго има и финансови задължения поне към детето? Майка без адрес и възможност да се грижи за детето си ражда във Франция. Наистина много интересно... и веднага на протест, че Франция не започнала да издържа и майката! И защо въпросната майка не се прибере с детето си в България? Възраждане да й купят билет, вместо да протестират за казуси дето не са им ясни.
6
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Айшето какво е направила този път?
5
13
 
13
 
! Отговори
Майките с увреждане. преди 1 година
Костя, а за уведените майки протест ще има ли? Да сме готови. Мая ни караше да носим ковчези, бесилки и черни чували за трупове. При "Възраждане" освен банкова сметка в рубли, друго искате ли
4
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това да ви е като предупреждение какво ще се случи ако Възраждане (ДПС) дойде на власт
3
14
 
10
 
! Отговори
Не може преди 1 година
Без адресна регистрация. А на Костя копейкин къде му е адресната регистрация. В Сибир или на Чукотка
2
2
 
20
 
! Отговори
На преди 1 година
колко години е майката? Това дете кое и е по ред?
1
10
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако не бяха от Възраждане никой нямаше и да чуе за тези хора и този случай. Пропаднала държавност!