Николов: Цената на газа, който купуваме към момента, е с 10% по-висока от цената на руския газ

Заради анекс в договорът с Азербайджан цената е по-висока
1 май 2022 21:25, Нели Христова
207
Николов: Цената на газа, който купуваме към момента, е с 10% по-висока от цената на руския газ
Снимка: БГНЕС

България може да се раздели с руския газ завинаги. Цената на газа, който купуваме към момента, е с 10% по-висока от цената на руския газ, но при валиден договор. При вариант на подписан анекса за плащане в рубли, няма как да направим валидно сравнение на цените. Когато КЕВР излезе с решение за новата цена на газа на 4 май, ще излезе сравнение каква е разликата при изпълнение и неизпълнение на договора с "Газпром". Това обясни министърът на енергетиката Александър Николов в предаването "Защо, господин министър" по Бтв.

По думите му "Булгаргаз" е информирала всички компании за закупуване на алтернативен газ, след като Русия ни е спряла газа, и всяка компания може да участва в търговете. Която предостави най-добра оферта, тя получава право да доставя за България.

Това, че е избрана "Мет енерджи", нямало връзка с факта, че сегашният ръководител на "Булгаргаз" Людмил Йоцов е работил в същата компания. Трябва ли заради историята на един човек, да се изключват компании, или да не се избират хора, които са работили в сферата и са компетентни, попита Николов.

"Не бих казал, че "Мет енерджи" има връзка с руски доставчик. Тя търгува с цяла Европа и не е работа на държавата да се намесва в корпоративни отношения. Не е вярно, че купуваме руски газ на по високи цени. Какво щеше да стане, ако изобщо нямаше количества в България - щяхме ли да говорим за цена, или какво се случва, като няма газ", каза още Николов.

Той обясни, че "Булгаргаз" не е резервирал предварително капацитет, за да не прави излишни разходи, без да се налага. Цената сега нямаше да е по-евтина, ако бяхме резервирали по-рано. "Пазарът в Европа е отворен. Фирма "Мет енерджи" си е резервирала количества за собствени търговски цели. Тя ще продължи да търгува с или без "Булгаргаз".

Цената на газа до юли зависи от анекс към договора с Азербайджан, без него цената от 1 май щеше да е по-ниска. Заради този анекс имаме 370 млн. евро пропуснати ползи, обясни Николов, визирайки отказът на предишния шеф на "Булгаргаз" Николай Павлов за количества от Азербайджан за България до юни.

"Николай Павлов е отговорен за подписване на анекса. Кой му е давал насоки не знам. Доколкото знам, последният анекс сам си го е решил", каза Николов. И отрече подписването да се е случило по времето, когато той беше зам.-министър на енергетиката в служебното правителство. Анексът е подписан през септември, а служебният премиер Стефан Янев освобождава Николов на 13 август.

 "Интерконекторът с Гърция като техническо изпълнение ще е готов до 1 юли. После се изискват допълнителни процедури, регулаторни разрешения от ЕК и Гърция, които не зависят от нас. Засега няма забавяне", каза Николов, така че не е ясно дали по тръбата може да потече газ от 1 юли.

Той коментира и доклада на БЕХ, според който строителството на интерконектора е било "на юруш" и в нарушения на процедурите. Николов заяви, че проверката е била поръчана от сегашния кабинет, защото фирмите изпълнители са били избрани от ГЕРБ.

По повод смяната на шефа на НЕК и назначаването на Мартин Георгиев в петък, Николов увери, че процедурата е била съобразена със закона, а Георгиев имал експертиза на високо ниво.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


207
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
86
11
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До ТурчинКупувайте си го газа, те рано или късно ще се опитат да ви изнудват, все пак не сте били в Източния блок :)) Не сме прости въобще, знаем какво представляват рашките за разлика от вас *** :)))
85
1
 
21
 
! Отговори
777 преди 2 години
Видяхме те, как мотолевиш, пред Цънцарова....ОСТАВКА!!!!
84
3
 
8
 
! Отговори
Съдбата на малките преди 2 години
държави с мързелив некадърен народ и оттам слаба икономика е да са сателити на големите.А кой е големият,на когото целуваш ***,е въпрос на избор и ориентация.Остава да решиш какво предпочиташ и можеш да си позволиш-евтино и калпаво(Москвич) или скъпо,но качествено(Мерцедес).Емоциите,че този или онзи са ни по-близки по душа,са измамни-големият брат винаги гледа да прецака и ограби братчето си.Русия/СССР/РФ,както и Германия/ЕС/САЩ са го доказали и продължават да го доказват.Не вярвайте никому.
83
13
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До пх Кажете "чао" на руския газ. Ако искате да го ползвате трябва да се преместите в Сърбия, Беларус, а най-добре е в Русия. Така всички са доволни.
82
3
 
19
 
! Отговори
Турчин преди 2 години
Кефи ме как Ви обясняват че 2000? за 1000 м3 за газ от Русия е евтино. Ние по-простите си го купуваме по 200? от Русия без посредници!?!? Вие бългатите сте мега т ъ п и
81
12
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като се има напредвид колко газ се използва в БГ, тоест почти никакъв, какво толкова ни боли от това с 10%, един вид нищо не ни боли :))) Ще кажеш в България се ползва само газ, дето никой не го е виждал това нещо.......хахахахаха :)))
80
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Гледах те днес по телевизията. Пелтечиш, като бавноразиващ се. На нито един въпрос не отговори. СРАМ И ПОЗОР!
79
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
'' Заради анекс в договорът с Азербайджан '' ................................... струва ми се Бойковите айдуци имат пръст тук ... а за 10-те процента, това е малка цена в отърваването ни от руската фашистка зависимост.
78
1
 
8
 
! Отговори
Ами ДО 85 преди 2 години
Колко сте тука бе небългари и защо сте по свирепи и коварни от яничарите
77
0
 
13
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
Ще има линч!
76
0
 
13
 
! Отговори
Опа повервах преди 2 години
Същото каТо ще измрем от ковид още утре. Всички със задължителна ваксинация и QR код. Що си мислите че ще Ви повярваме национални предатели!
75
0
 
16
 
! Отговори
до 67 преди 2 години
на стова соросче му е приятно да вижда как пенсионерите умирът от глад
74
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато една държава няма стратегия по приоритетни отрасли дълги години. То се стига до положението в което България е изпаднала днес.
73
19
 
1
 
! Отговори
българин преди 2 години
Не искаме богатства ни щем ний руски газ,а искаме свобода и човешки правдини.
72
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не знам кой какво си приписва но сметката за ток я платих днес и е с 40% по висока тъй че продължавайте да се хвалите
71
1
 
11
 
! Отговори
Зоро преди 2 години
Защо не Киро не поиска ЕС да покрие повишението на газа? Повишението се дължи на ЕС, защото заради тях не искаме да го платим в рубли, нали?Едва ли обаче Киро ще иска, защото те дори да платят веднага ще му разбият корупционната схема с посредниците.
70
0
 
20
 
! Отговори
Е, па... преди 2 години
Г-н министър и с 1% да е по-скъпо, си е проблем, не е ли ясно!? И защо трябва да е по - скъпо, като можеше да не е, ама пустите ви постове, пустите ви зависимости.... За наша сметка. Вие нямате проблем с високите си заплати, вас не ви касае. Нас, кучета ни яли, нали? Отговорността за всички действия ще си я поемете обаче, рано или късно.
69
6
 
22
 
! Отговори
пх преди 2 години
Колкото и да се оправдавате, "Файда-Йок"!!! Русия има едно единствено условие: Газ за Рубли, междоу другото в договора, който сме подписали с "Газпром" фигурира такава клауза, тъй че, в случая с Бг, няма никакво нарушение на договора от страна на Русия! Но Кирчо мълчи. Искаме газ? Няма проблеми - плащаме в рубли и доставката е гарантирана за по-малко от 24 часа!, но първо трябва да получим разрешение от Щатите и ЕС, нъл тъй!
68
0
 
15
 
! Отговори
Сатир преди 2 години
Още едно недоразумение! Колко продават, на колко продават, кой те сложи тука????
67
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Вие за газ ще продадете и майка си на раша леле готови са на всичко да продат и душата си на дявола само да има Руска газ