Еврозоната е в невиждана криза: Да отложим приемането на еврото до 2029 г.

Цените няма да паднат, но може да се намали темпът на ръста им, смята икономист
9 май 2022 15:02, Анисия Иванова
141

България ще наложи вето на ембаргото за руски петрол, ако не получи двугодишна отсрочка. Европейската комисия определи ембаргото като част от пакета си с най-тежки санкции срещу Русия заради конфликта в Украйна.

"Това е правилният подход, съгласен съм с финансовия министър Василев. Ако може да отсрочим това отказване от русия петрол, това ще има положителен ефект върху цените и българската икономика. Ще имаме преференция спрямо останалата част от ЕС. За България ЕК не е много склонна да направи компромис, но тук е мястото на дипломацията", коментира икономистът Стоян Панчев пред Bulgaria ON AIR.

Според него по-важно би било Русия да бъде ограничена в износа на нефт, ако се търси икономически удар срещу нея.

"Има варианти да се търсят заобикаляния и да се извършва контрабанда. Подобни санкции срещу Иран показват, че може и да няма особено голям икономически ефект. Във времето пазари може би ще бъдат намерени", посочи Панчев в студиото на "България сутрин".

По думите му при петролно ембарго е трудно да бъде прогнозирано с колко ще поскъпнат горивата. Има прогноза барел петрол да се търгува за 180 долара, което е поскъпване с 80 долара.

Ако се получи сериозно намаляване на акциза, може да се окаже, че няма да има увеличение на цената, допусна икономистът. Той очаква поне 30-40% скок на суровината, ако цяла Европа реши да се откаже от руския нефт.

Въвеждането на еврото в България

"Поставяме каруцата пред коня със самия план за приемане на еврото. Първо трябва да видим анализ поне от БНБ, който да ни каже какви са ползите и какви са проблемите, ако въведем еврото сега. Румъния взе много ясно решение, че ще мисли за приемане на еврото чак 2029 г., защото в момента цялата Еврозона е в невиждана криза. Със сигурност трябва да отложим приемането на еврото, бих приел този срок до 2029 г. Трябва да се направи сериозно обществено обсъждане", коментира Панчев.

И обясни, че когато една страна премине от валутен борд - в евро, механизмите, които досега са спирали инфлацията, получават избутване напред, което предизвиква още по-голяма инфлация.

Още по темата

"Това ще се случи с България. Ще има допълнително покачване на цените. Другият проблем е свързан с отхлабването на фискалната политика", подчерта Панчев.

Инфлацията и компенсациите за бизнеса

"Каквото и да направим в България, то няма да спре инфлацията, няма да реши проблема. Може временно да облекчи състоянието на някого в страната. За да се спре инфлацията, трябва да има затягане на паричните политики - вдигане на лихвите от централните банки и свиване на покупката на активи", обясни Панчев.

За икономиста е сигурно, че цените няма да спаднат, но ще бъде намален темпът на ръста им. Неминуемо ще имаме някаква форма на рецесия и свиване на икономиката, изтъкна той.

Панчев е на мнение, че не е изчистена кашата с компенсациите за бизнеса. Той се съмнява кабинетът да успее да удовлетвори исканията на различните браншови организации, които протестират. Икономистът очаква да пострада капиталовата програма в държавния бюджет - част от парите за инвестиции да бъдат пренасочени в харчене за други програми.

"Да кажем, че май е ясен, но по-дългосрочно нещата са доста в мъгла", отбеляза той.

Цената на природния газ

"Борсовата цена на газа е тази, която плащаме в България. Не виждам как борсовата цена би могла да спадне. Министър Василев очаква обща европейска инициатива за закупуване на газ, която може да свали цената под борсовата. Това е възможно, ако преговорите са успешни", каза още икономистът. Поставянето на таван на цените е контрапродуктивна мярка и в много случаи създава дефицити, убеден е Панчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


141
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
74
11
 
8
 
! Отговори
888 преди 1 година
До *** ---- пак изключително глупаватаа опорка за "специалното", мега специално гориво на Русия, без което нито един АЕЦ не бачкал....... как вярвате въобще на тия неща не мога да разбера?
73
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
През 2012 година петрола е бил на цена горе-долу 109 долара за барел (намерих някаква статия в нета. Не знам доколко може да й се вярва, но затова пиша горе-долу). Сега според гугъл цената е 113 долара (поне на 5-и май е била толкова). Общо взето почти същата цена. Защо горивата днес са доста по-скъпи отколкото 2012-а година? Нямам спомен да сме плащали над 3 лева, а съм шофьор от 2004 г.
72
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
да влезем сега в Еврозоната е .... как да кажа, все едно да идеш на маса в кръчмата, където повечето гости са пияни или са си отишли, ти да изядеш малко ядки и да ти кажат "хайде сега да си делим сметката по равно"
71
6
 
27
 
! Отговори
6677 преди 1 година
за 18 години в НАТО България не е получила нищо - нито един танк, нито 1 самолет, нито 1 стотинка. За 18 години Българската армия бе принизена, унищожена - днес даже нямаме стар руски самолет, който да охранява въздушното ни пространство. ТОВА Е НАТО! Който не го вижда, значе и сериозно повреден, облъчен, опропаганден или оли...френ!
70
5
 
14
 
! Отговори
Тенгри Кан преди 1 година
"За България ЕК не е много склонна да направи компромис, но тук е мястото на дипломацията"Aко тъпите европейци ни прецакат, излизаме от ЕС! Подобни санкции се правят, когато имаш алтернативи, които да ти осигурят цена равна или по-ниска от досегашната, ако цената е по-висока, санкциите не работят и пълно право на всяка държава е да не се върже на подобна лудост! А излизането от ЕС е най-доброто за България, защото ЕС просто ни уби! Ние немаме никва файда от него. Само шепа хора имат файда!
69
2
 
15
 
! Отговори
Мунчо преди 1 година
Ами ако Русия ни спре ядреното гориво за АЕЦ а? Ще ги съдим в Страсбург??? Само питам... Аз съм на дърва и още пазя газената лампа на баба
68
3
 
24
 
! Отговори
Генералът преди 1 година
разликата между валутен борд и еврозона, е че валутният борд е обратим и контролиран от нас, докато еврозоната е контролирана от силните западни държави най-вече от германия.Именно германия е големият печеливш от еврозоната, докато другите страни като Италия, Испания, Португалия страдат и губят всякаква конкурентоспособност.
67
4
 
19
 
! Отговори
Анти Тяло преди 1 година
Малко хора разбират че приемем ли го... икономиката ни умира!!!
66
3
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре да не го приемаме въобще
65
20
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
не трябва да олага приемането на Еврото. Еврото трябва да се приеме още тази годи.
64
6
 
4
 
! Отговори
рр преди 1 година
то е от просто по просто,всяка покупка в света със долар Америка печели 3%или3.5% без да се труди това са проценти като данък че се оперира с долар,създава се съюз които отхвърля този долар и се въвежда евро конкуренция ,сметнете годишният оборот на цялата евро общност която е във евро А от там ще видите каква колкосална сума губят без да работят анерите защото не се работи с долар и затова всячески се опитва да се разцепи този съюз и да изчезне това евро казано по просто
63
15
 
17
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 1 година
Кризите в Еврозоната са оздравителни, икономиката в нея е работеща и жизнеспособна, а не бензинова, просто ще и отнеме малко време докато преориентира доставките на нефт и газ и си намери нови доставчици ... Проблемът ще дойде за сибирската бензиноколонка, защото този път кранчето ще и го врънтнат потребителите от обратната страна, а като секнат доларите и еврата в касичката и ще секне и пожизнената власт на Кремълският сатрап и мародер ... !!!
62
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Стига сте ни плашели с това евро! Въпросът по точно е геополитически.Сибирските кучета постоянно тласкат държавта ни към разделение и конфликти.Коя държава близка до ушанките е просперирала..ФАКТ !!!
61
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Русия е изолирана от цивилизования свят, в Русия вече няма какво да ядат заради адските санкции които им наложихме. Путин до няколко седмици, даже до някоколко дни ще бъде свален.
60
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кризата е толкова невиждана, че никой не я вижда.
59
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Глупости. Българските рашисти не искат в еврозоната, щото по-трудно ще крадат. Услията им са изцяло в посока на откъсване на България от ЕС и НАТО и захвърлянето й в блатото на московия, че да захлебват с рубли от режима в Кремъл, пък ние нормалните хора да мизерстваме като милионите руснаци и гражданите на заграбените от Русия т. нар. републики.
58
5
 
4
 
! Отговори
ww преди 1 година
Все си мисля , че какво по-лошо може да стане с еврото !?
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Икономист коментира международни отношения
56
7
 
10
 
! Отговори
Генералът преди 1 година
С фисираният валутен курс България на праткита се намира в еврозоната.Ефектът върху нашата икономика е опустошителен. Реалният валутен курс е около 5-6лв за евро, всичко произведено у нас е на загуба. Всичко вносно е евтино.За да върнем част от нашата конкуретноспособност трябва да се промени курсът евро/лев., иначе сме обречени.
55
7
 
10
 
! Отговори
Кръстьо преди 1 година
До Северна КореяЕто критерий за благосъстоянието на една страна - нарастване на населението. В Северна Коря нараства, а в България - намалява.

Спонсорирани публикации