Очакванията на хората, че нещата вървят на зле, били реалистични

Покачването на битовите цени основно води до несигурността
40
Очакванията на хората, че нещата вървят на зле, били реалистични
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

В последните три месеца нараства песимизмът сред българските потребители. Това показва ново проучване на Националния статистически институт. Инфлационните им очаквания за следващите 12 месеца също се засилват.
Според социалния антрополог доц. Валери Личев очакванията на хората за това, че нещата няма да са по-добри, са реалистични.

Още по темата

Скочихме от криза в криза и едва ли смяната на сезоните може да повлияе на настроенията на хората, каза той пред bTV.

„Покачването на битовите цени основно води до несигурността, защото всъщност човек може да се чувства щастлив тогава, когато живее в нормиран от институциите живот. Това, което виждам, е, че институциите влязоха в противоречие една с друга. Самите хора също така изказват противоречиви мнения и цялата тази обърканост не може да не тревожи хората и ви карат да бъдете предпазливи в очакванията си, защото всички знаем, когато имаме големи очаквания, лесно се разочароваме“, добави Личев.

По думите му настроенията може да се променят, ако падне цената на горивата.

Той добави, че все пак очаква да има планиране на почивки.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Инфлацията е по цял свят. Средната класа ще изчакаме да си сменим колите с най-новите още 2 години, ще въртим парите си из разни фондове, за да не губят стойност и ще видим накъде можем да се развием и какво допълнително да правим, за да можем да поддържаме един отличен стандарт на живот. Да му мислят неквалифицираните, чиито труд е 101% заменим от изкуствен интелект и роботи- стругари, шофьори, продавачи, касиери, чистачи, берачи.
16
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Пазарът за имоти развива ли се? Време ли е за инвестиция в имот с кредит? :)
15
8
 
9
 
! Отговори
Това преди 2 години
Че ще има глад и инфлация го разбрахме още щом дойдоха да ни управлява БСП и чадата им. Сега остава да видим коя банка ще избомбят. Май тоя път са се огледали директно в БНБ.
14
1
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 години
Че кой им е крив, като са про'сги, некадърни и мързеливи и гласуват за ПРО-брюккелски партии, за да получават субсидии срещу послушание и повтаряне на лозунги за "ценностите"?
13
5
 
22
 
! Отговори
До превратаджиите преди 2 години
Нали искахте да управлявате на всяка цена, преврати, заплахи, арести и к'во? За това ли драпахте до власта, да разрушите и опропастите държавата? Да съдействате на престъпниците да се измъкнат от затвора? Да върнете фалита от времето на Жан Виденов? Каква ви беше целта бе, жадни за власт ***? Налапахте постовете, налазихте власта и ееее мамата на държавата, това ли ви беше целта? Бах тая промяна!
12
3
 
16
 
! Отговори
Г-н преди 2 години
Хората не живеят очарователни животи и не умират очарователни смърти. Също като човешки животи и държавите и империите минават през 100 години растеж и 100 години рецесия. Логично пикът е преминат от сега нататък все по-зле ще става.
11
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Държавата пропадна тотално заради един скапан град софия който поглъща стотици милиони на година с кражби а провинцията се превръща в пустиня
10
3
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
30% поскапване на живота за няма и година и политическото дъно напълно оправдава всеобщото заключение на населението. Всичко останало са приказки от 1001 нощ.
9
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Очакванията на хората са да се спре с този бесен популизъм, сега в пика на кризата мъдрят мерки които ще бъда имплементирани след 6 месеца. Къде спахте средата на миналата година когато нормалните държави въвеждаха мерки за борба с инфлацията?
8
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато се гласуваше бяхте за гьбиПромяната ще ви оправи
7
7
 
7
 
! Отговори
ТАКА ДЕ преди 2 години
Нали и БСП комунистите да в управлението. Какво да очакваме, ...високи цени, ниски заплати, народа мизерства и гладува.
6
1
 
24
 
! Отговори
Не на Неграмотноста преди 2 години
Заглавието кърти мифки както обикновенно в тази неграмотна медия. Хората очаквали че нещата ще вървят на зле. По скоро хората имат усещането че нещата вървят на зле, обикновенно хората очакват нещо добро, позитивно, очакването е свързано с надежда. Кого да обвиняваме сега, образователната система, затъпялото поколение, какво не знам.
5
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Отиваш в магазина...и нараства песимизма и нихилизма като гледаш как цените.Няма как да е друго.
4
6
 
23
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА-ХАААААААААА преди 2 години
ДА ВИ Е ЧЕСТИТА ПРОМЯНАТА НА ЖAЛКИЯ ФИГУРАНТ И ШAЙКAТА МУ ГPИ НДЪPИ БЕ CEЛЯНИ ПPOСTИ!!!!!!!
3
5
 
24
 
! Отговори
Влади преди 2 години
Този социолог е направо Колумб! Такова важно откритие, нещата не отивали на добре. Откакто дойдоха на власт правителствата на Зеления чорап и на ПростоКиро всичко отива на зле, но народът трябва още да поогладнее, за да скочи и да ги изгони с камъни. Лошото е, че дотогава ще дръпнем назад с 2-3 години от развитието си. Това магистрали, газови връзки и пр.. Но искахте промяна, получихте я. Божков плати протестите, но си е на топло в Дубай,а Прокопиев ще вземе парите от плана за възстановяване.
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Глупости, аз съм оптимист. От както другаря Путин се развихри никой не ни гони за ваксини, за маски, за сертификати. Диша се свободно.
1
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много ми е гот, когато журналистите откриват топлата вода!