Мерките: 0% ДДС за хляба, скок на пенсиите, 25 ст. на литър гориво...

Вижте антикризисния пакет на управляващата коалиция
Обновена: 18 май 2022 11:07 | 18 май 2022 09:57, Александър Попов
412

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

0% ДДС  за хляба, осъвременяване на пенсиите  с близо 20%, по-високи данъчни облекчения за семействата с деца и отстъпки за горивата, включително за бензин и дизел  – това са само част от мерките в антикризисния пакет, приет в рамките на вчерашния коалиционен съвет.

Те целят да подкрепят българските граждани и бизнеса в условията на безпрецедентната криза, породена от войната в Украйна.

Съгласно решението на партньорите от управляващата коалиция пенсиите ще бъдат осъвременени от 1 юли вместо със заложените сега 6,1%, със средно 20%. Това включва твърдо увеличение на всички пенсии с 60 лева и допълнително процентно увеличение. По т.нар. „Швейцарско правило“ ще бъдат преизчислени пенсиите на 770 хил. пенсионери от 1 октомври, като от 2008 г. ще се преизчисли всяка една пенсия със 100% на ръста на средноосигурителния доход или 100% инфлацията, в зависимост от това кое е по-благоприятно и кой е по-високият размер на пенсията за конкретния пенсионер.

Така година и половина след спирането на кражбите в държавата решенията на управляващата коалиция водят до драстично увеличение с над 55% на минималната пенсия, която в началото на миналата година бе в размер на 300 лв., а от 1 юли вече ще бъде 467 лв. Изчисленията показват още, че за предходните 12 години пенсиите са се вдигнали средно с около 100 лв., докато сега само в рамките на година увеличението ще бъде със 167 лв.

В антикризисния пакет са предвидени също компенсации заради високите цени на горивата. Всички граждани до края на годината ще могат да се възползват от  отстъпка в размер на 25 ст./л. за бензин 95 и дизел, метан и пропан-бутан.

За срок от една година ДДС на хляба ще бъде сведен до 0%, като за същия период ДДС на виното и бирата ще бъде върнато на 20%.

По отношение на отоплението се предвижда в срок от една година ДДС за парно и топла вода да бъде 9%. Ще бъде намален също на 9% ДДС за природен газ за крайни потребители/битови нужди за срок от 1 година. Освобождава се от акциз ел. енергия, природен газ, метан.

В подкрепа на семействата с деца, като дългосрочна мярка се предвижда да бъде увеличен размерът на данъчното облекчение за деца от 4500 лв. на 6000 лв. годишно, като ще бъде дадена възможност да се ползва на всеки три месеца през годината.

Пакетът от антикризисни мерки включва още увеличаване на прага за задължителна регистрация по ЗДДС от 50 000 лв. на 100 000 лв.; облагане на свръхпечалбите на електрическа енергия с цел компенсиране на небитовите потребители;  електронни ваучери за улеснение на работещите, като общият им размер ще бъде увеличен до 1,2 млрд. лв.; намаляване на лихвата до 8% за просрочени плащания към държавата, общините, за комунални услуги и др.

Ще бъде отправена препоръка до КЕВР за две ставки за ток, вода, парно и газ, базирано на консумацията за едно домакинство, като целта е да се въведе намалена тарифа за по-малко потребление. Продължава да бъде по-ниска ДДС ставката по отношение на книгите в размер на 9%.

По-голямата част от мерките ще бъдат уредени в предстоящата актуализация на бюджета в средата на настоящата година, като съответно бъдат предвидени различните срокове за влизане в сила и изпълнение. Ще бъдат изработени и необходимите законодателни промени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


412
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
290
2
 
20
 
! Отговори
0% ДДС за хляба преди 1 година
Ама кой ще спечели от това ? Цените няма да паднат, даже ще скочат..а обикновените хора пак са прецакани ! Справка, сваленото ДДС на ресторантьорите и хотелиерите. Важното е да се погрижим за пишман бизнеса в България.
289
2
 
23
 
! Отговори
Давам акъл преди 1 година
ДА НЕ ЗАБРАВИТЕ ДА СИ ВДИГНЕТЕ ЗАПЛАТИТЕ ---ПАК СЪз 700 ЛЕВА!
288
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ДДС 0% ама хляба се прави от продукти с ДДС и се пече с ток или газ. Не чакайте хляба да стане с 20% по-евтин! Сега ще ви налъжат като врабчета.
287
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До кога ще ни баламосвате със СТОТИНКИ ?
286
2
 
19
 
! Отговори
25 стотинки ?! преди 1 година
Е. Те цените на бензиностанциите само до момента скочиха с 1.25 лв. А сега като чуха тези "мерки" бензинджийте ще вдигнат горивата с още толкова...и после ще ти "направят отстъпка" с 25 стотинки ?!
285
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
това трябва влезе незабавно от 01.6 защо от месец юли.чак към 20 август ще се получат ,а до тогава?
284
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Нали уж всяка година ГЕРБ крадяли 8 милиарда. Къде са сега тези 8 милиарда? Още декември 2021 изчезнаха 9 млрд.лева и никой не знае къде са. Изчезнаха и парите от ТОЛ системата. Сега ви баламосват с хляб без ДДС, ама те и на Алибегов и бранша преди 2 г свалиха ДДС на 9%,ама цените скочиха двойно. Будалкат ви и печелят време.
283
0
 
5
 
! Отговори
икономист преди 1 година
До 308По тази логика, защо бездомниците, които имат максимума от възможните неблагоприятни условия, в повечето случаи не постигат никакъв успех, а тъкмо обратното?
282
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
България прилича на септична яма, а мерките на КироГриндера са да гребне 2 пъти с лопатката. Поредното комyне, спуснато с парашут, парашута на Фатмакa
281
1
 
1
 
! Отговори
Пе6ко преди 1 година
Ами никой нищо не писа за тавана.Само говореха преди, а сега пълно мълчание. Четейки написаното излиза, че тези на тавана са с намален доход от 60 лева
280
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А кой ще връща заемите, с които сега плащате за тези мерки? Това кърпене може да мине за няколко месеца, а после - хиперинфлация, рецесия и съсипана икономика. Но на Кирчо и Кокорчо не им пука - палят за Канада и ние ще трябва да им берем гайлето.
279
6
 
7
 
! Отговори
друга мярка преди 1 година
Ще вдигнем тавана на пенсиите, на тези дето са с тавана, понеже са държавни служители и цял живот не са внесли един лев осигуровки, на 3400 лв...А тия, дето са работили и внасяли - да ядат пасти.
278
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С днешните(еднодневни) мерки демографския срив ще е още по-мощен! Къде в това уравнение са хората които всеки ден отиват на работа, искат или имат семейство и парите за метро и автобус са от фундаментално значение за финансовият им статус?....храна,сметки,дрехи....да не говорим за ремонт и обзавеждане.... Поредните бездарни, но умели безхаберници изтриващи безвъзвратно остатъците от тази държава!!!!
277
2
 
13
 
! Отговори
мерки преди 1 година
Горко ни...Ще вдигнем пенсиите,но понеже е с ковид добавката -ще останат същите или с малко по-ниски, а вчера олиото в метро-5,90лв.Ще свалим ддс-то,ама само на тия,дето може да протестират-ресторантьори и други такива,а не на всички да кажем 18%.Ще вдигнем прага на ддс-то,ама от януари догодина,когато инфлацията ще накара много малки и средни да минат по ддс и да фалират.Нищо, те заради тока вече някои малки затвориха.Ще тръгнат мерките,ама от август или януари.Ще ти купя колело,ама не сега.
276
4
 
11
 
! Отговори
карачанаков преди 1 година
Абе Кире къде е Рашков бе под карантина ли е, в изтрезвителното ли е къде се изгуби или си почива преди предстоящите избори че пак го чакат СТОТИЦИ сигнали за купуване от ГЕРБ и ДПС.
275
4
 
6
 
! Отговори
икономист преди 1 година
До Адам Смит Прав си, че при по-ниските пенсии увеличението почти няма да се усети, но не трябва да се забравя, че от 1-ви октомври се предвижда още едно увеличение на пенсиите, което може би ще засегне в по-голяма степен именно ниските пенсии. Тук по-важният въпрос е, защо това по-голямо увеличение не беше направено в по-спокойни времена от управлението на ГЕРБ? Така нямаше да се налага това компенсиращо увеличение, което се прави в момента и може да подсили допълнително инфлацията.
274
0
 
0
 
! Отговори
До 311 преди 1 година
Ти явно имаш още детското мислене
273
1
 
7
 
! Отговори
До 317 преди 1 година
По тази логика 240 калпака са ненужни.
272
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
25 стотинки на литър гориво е ДДС-то на увеличението от 1,50
271
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако чакаш държавата да те оправи а не се оправиш сам и Господ да ти е министър-председател пак нямаш шанс.

Спонсорирани публикации