Възрастни недоволни от преизчисляването на пенсиите

Христина Христова: Не трябва пенсионната система да генерира несправедливост
31 май 2022 22:39, Красимир Ангелов
66

Предложението за преизчисляване на пенсиите предизвика недоволство сред възрастните хора. Според специалисти има реален риск пенсионерите с най-дълъг трудов стаж да получат най-малко пари.

Докато минималната пенсия нараства, средната остава без промяна. Така хората с най-голям осигурителен принос се чувстват ощетени.

Още по темата
За семейство Василеви подходът на правителството е несправедлив. Юлия има 37 години трудов стаж, без прекъсване.

"Преди 15 години съм се пенсионирала. Моята пенсия сега е по-ниска, даже 2 пъти, от пенсията на една учителка, която се пенсионира, а аз нямам прекъсване в осигуряването си", сподели Юлия Василева.

Симеон е с 36-годишен трудов стаж и апелира да се намери нова формула за изчисление.

"Вие сте работили 16 години - имате половин пенсия. Аз съм работил 36, откъде накъде и на мен, и на вас 10? Не е правилно това. Трябва да се намерят коефициенти, които да отчитат приноса на всеки", категоричен е Симеон Василев.

Според бившия социален министър Христина Христова управляващите се колебаят между три варианта за преизчисление. Независимо как ще се случи преизчислението, според Христова то е необходимо.

"Разчетите показват, че така до висока степен обират големите разходи между стари и нови пенсии. Недопустимо е пенсионноосигурителната система да генерира несправедливост", допълни тя.

Вижте повече в репортажа на Петър Антонов и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
6
 
9
 
! Отговори
до г-н Василев преди 1 година
Бихте ли предложили формула, чрез прилагането на която да няма нито 1 недоволен. Иначе 10% от половин пенсия не е равно на 10% от цялата съща пенсия. Може и 50 год. да работиш на минимална заплата и да получиш по-малка пенсия от миньор с 20 год. стаж. А ако миньора пък сметне, че за 1 год. е направил повече осигурителни вноски, отколкото Вие за 5 год. какво бихте отговорили-или това е справедливо?
35
4
 
16
 
! Отговори
Няма спасение преди 1 година
До До 8 До 2000 година заплатата ми беше над 2 пъти средната. Отделно се самоосигурявах. Когато отидох в НОИ да ми заверят книжката, от 1990-2000г, ми казаха, че съм осигурен на друго място и не ми завериха книжката. Стажа ми е 39 години и четири месеца. Пенсията 411лв. преизчислиха я и стана 461 лв. без добавките ковид и корекция. Съжалявам, че се самоосигурявах като Едноличен търговец, защото тия без стаж получават пенсия почти колкото мене.
34
1
 
20
 
! Отговори
Чип преди 1 година
За да получава добри социални мургаФия електорат, режат от пенсионните осигуровки на работилите.
33
3
 
6
 
! Отговори
До 38 преди 1 година
Коя категория труд си работил, та имаш 43 години и то трудов стаж?
32
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имам 43 години стаж, пенсията ми трябва да е над 2000 лева, а получавам само 1500 лева, а даже не съм се осигурявал на максималната осигурителна сума. Друг трябва да получава 200 лева пенсия, заради ниски осигуровки, но получава 370 лева. Това справедливо ли е?
31
3
 
21
 
! Отговори
Нещо преди 1 година
Работили 30-35 години се приравняват с неработили и 1 ден. Това трябва да се промени и всеки да получава надбавка пропорционално на годините пенсионна осигуровка.
30
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Несправедливост идва от това, че хора с еднакъв индивидуален коефициент и стаж получават много различна пенсия заради различната година на пенсиониране. Така много хора осигурявали се нормално остават с крайно ниски пенсии и заради тях я има тази минимална пенсия, но това обезмисля осигуряването на по-високи доходи и води до сегашното масово укриване на доходи. Решението е ежегодно преизчисляване на всички пенсии с осигурителния доход от предишната година, без минимална и максимална пенсия.
29
2
 
21
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
Е па нали искахте промяна, ето ви я, да сте с по-ниски пенсии. Разберете,че в България след "злия" Тодор Живков, няма държавници, всичко е , крадци и продажници и п.длоги. Предишните, сегашните и следващите ще са едни и същи и няма да се промени, така че или свиквайте или на въстание, това е средно няма.Това е истината, колкото и да не ви харесва.
28
13
 
11
 
! Отговори
Стаж преди 1 година
Престанете да пускате, такива, които са работили 15-20 1 и 2 категория труд, докато имаше индустрия и вече 30 години получават високи пенсии. Кой може да работи 36 години без прекъсване?
27
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Докато минималната пенсия нараства, средната остава без промяна." +++ Това е нагла лъжа разбира се. Всички пенсии се увеличават. Проблемът е, че заради минималната пенсия, най-ниските пенсии се увеличават повече от останалите пенсии като процент. Разбира се в абсолютен размер средната пенсия се увеличава повече от минималната пенсия.
26
16
 
10
 
! Отговори
Haha преди 1 година
Баце им го каза и беше прав! Лош човешки ...л! Все им ниски пенсиите, а по 80 хил. хвърлят от терасите!
25
9
 
7
 
! Отговори
Муахаха преди 1 година
"Докато минималната пенсия нараства, средната остава без промяна." - до сега ти ядеше зелка, аз свинско, средно ядяхме свинко със зеле. сега, аз почвам да ям цяло печено прасенце, а ти - от зелка минаваш на листо - средно продължаваме да ядеме свинско със зеле! и всичко това в условията на дива инфлация - в мойте среди му казваме Харвардска Математика!
24
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да махат тавана на пенсиите, да махнат минималната пенсия и всяка година да преизчисляват всички пенсии с осигурителния доход от предишната година. Не е сложно, но така много хора ще получават под сегашната минимална пенсия, а те са избиратели и затова несправедливостта ще продължава - хора с минимални осигуровки ще взимат пенсия, колкото хора осигурявали се на средния доход.
23
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Във формулата за изчисляване на размера на пенсиите единият множител е годините трудов стаж, така че лъже който казва, че, че щели да получат еднакво увеличение хора с различен трудов стаж.
22
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При демокрацията е така - няма справедливост, вкл. и за пенсиите.
21
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЧЕРВЕНИТЕ БАНДИТИ ДОЙДОХА РАЗБИХА ВСИЧКО ДО КОЕТО СЕ ДОКОСНАХА И СКОРО ЩЕ ГИ ГОНИМ С КАМЪНИ И ДЪРВЕ...ОБАЧЕ НЕ ВИЖДАМ ХАДЖИПРАШКОФФ ОНИЯ С КОВЧЕЗИТЕ ДЕТО ГОНИХА И ПОГРЕБВАХА ГЕРБ ДА ПРОТЕСТИРАТ ПО ПЛОЩАДИТЕ ЗА 40% ПО ВИСОКИ ЦЕНИ НА ХРАНИ- АМИ НИЕ СЪС СОЦИАЛИСТИТЕ В ИКОНОМИКАТА СЕ ИЗРАВНИХМЕ С ЕВРОПЕЙСКИТЕ ДЪРЖАВИ ПО ЦЕНИ- ВИЖ KAUFLAND.de KAUFLAND.SC ЦЕНИ МАЙ 2022Г В АНГЛИЯ, ИТАЛИЯ- АМА ТАМ МИН ЗАПЛАТИ- 2000ЕВРО, 1078ЕВРО, 8/9 ПАУНДА НА ЧАС А ТУК МИЗЕРИЯТА Е ПЪЛНА И НИ ВОДЯТ В ЕВРАЗИЯ.
20
4
 
9
 
! Отговори
ПИАЛ СЪМ И преди 1 година
ПАК ПИША.. НЕ СПРАВЕДЛИВО Е НА ВСИЧКИ С 10%. ТЕЗИ КОИТО СА СЕ ОСИГУРЯВАЛИ И СА ГИ ОСИГУРЯВАЛИ НА МИНИМУМА НА ТЯХ ДАВАТ ОТ БИБИТКОВОТО ВРЕМЕ ОЩЕ ПОВЕЧЕ. ТА ТЕ И РАБОТОДАТЕЛИТЕ ИМ СА УКРИВАЛИ ДОХОДИ И ТОГАВА СА СЕ ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАЛИ. А СЕГА ТЯХНАТА ПЕНСИЯ СТИГНА СРЕДНАТА. НЕКА, НО Е НЕ СПРАВЕДЛИВО
19
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Махането на тавана на пенсиите е страхотна проззтотия!3 400 лева???!.Айде,бе.
18
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кога па са били доволни.
17
11
 
17
 
! Отговори
До 8 преди 1 година
Глупости. На сайта на НОИ можеш да си видиш колко ще ти е пенсията ако започнеш да я получаваш веднага.Аз имам 20 години трудов стаж и ми изчислява пенсията на 900 лв.Докато се пенсионирам ще нарасне поне до 2000 лв.Ама не съм укривал доходи. Така че колкото внесен,толкова и ще получиш .