С неруския петрол: Недостиг няма да има, цените ще са други

Не е изключено България да поиска нова дерогация
1 юни 2022 09:36, Елка Василева
76

ЕС налага частично ембарго върху руския петрол. То ще засегне над две трети от доставките, а България получава отсрочка до 2024 година.

"ЕС направи няколко отстъпки за държавите, които са закачени за петролопровода "Дружба" - Унгария, Словакия и Чехия. Както и България до 2024 г. Решението би следвало да ограничи възможностите на Кремъл да финансира войната в Украйна. От политическа гледна точка вероятно ефектът е постигнат", коментира в "България сутрин" Андрей Делчев - изпълнителен директор на Българската петролна и газова асоциация.

Още по темата
Той обърна внимание на изявленията, че ще трябва доста време, за да се смени технологията в рафинерията в Бургас. Но също и логистиката - да се докара суров петрол от друго място и да се съхрани.

"Адаптирането към неруски петрол означава тотална промяна на логистиката. Дали количествата ще бъдат достатъчни - може да отговори само рафинерията. Тръгне ли се да се прави смяна на технологията, някой ще трябва да плати сметката и да поеме инвестицията. Колкото по-дълга е отсрочката, толкова по-добре. Ако за нас бариерата беше паднала в края на 2022 г., нещата в ценово отношение щяха да бъдат тежки", обясни Делчев.

Според него, ако Русия спре да доставя петрол, се насочваме към възможности в условията на тежка криза. Първо ще се използват оперативните запаси на търговците. Ще започне и търсене на възможности на внос, които обаче не са безкрайни. Най-вероятно до недостиг няма да се стигне, цените ще бъдат други, смята Делчев.

Икономистът доц. д-р Косьо Стойчев заяви пред Bulgaria ON AIR, че конфликтът навлиза в следваща фаза на вдигане на напрежението.

"Първоначалният икономически ефект ще бъде инфлация в двата лагера. Няколкото страни, които поискаха тази дерогация, показаха къде зависимостта от руския нефт е голяма и няма алтернатива. Всички страни калкулират общо повишаване не само на цените на нефта, но и на всички ресурси, както и обща кумулативна инфлация в икономиките", разясни експертът.

По думите му най-вероятно ще се запази темпът на инфлация, който е в момента. Вторият вариант е шоково увеличение на цените.

"Потребителите ще усетят постепенно увеличаване на цените. Не сме в състояние да контролираме ефективно този процес. Трябва да се работи в посока увеличаване на доходите на домакинствата", подчерта доц. д-р Стойчев.

Той обърна внимание, че АЕЦ "Козлодуй" функционира с руско ядрено гориво и съществува още един канал, по който България може да получи сериозно напрежение в икономически план.

Двамата гости смятат, че правителството ще поиска нова дерогация, ако не успее да се справи технологично до 2024 г. с адаптирането към неруски петрол.

Гледайте целия разговор във видеото.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
8
 
6
 
! Отговори
... преди 2 години
Сами сме си виновни. Над 30 години ни обясняват - елиминирайте я тази енергийна зависимост, станете по-гъвкави, пригответе са за всякакви варианти, недейте да чакате само от едно място. Никой не слуша! Сега вече всички взеха да се вайкат и се разбързаха. Какво пречеше да сме адаптирани към различни доставчици? Виждате, времената се менят, всичко се случва, застраховани няма.
22
28
 
5
 
! Отговори
Таня преди 2 години
Цена от 5лв за литър бензин е нормална спрямо средните доходи. А и така драстично ще намалее движението на стари гробници по пътищата. Автомобила е помощно средство за който има много натоварен график, върти бизнес и храни много хора. За останалите не е от първа необходимост.
21
14
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Омръзна ми кремълски агенти да ме плашат с цената на горивата от телевизионния екран!
20
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Искат дани изнудят да си продадем собствеността и да дойдат западняците на тази плодородна земя, Гейтс вече изкупи турската част на Тракия
19
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Която империя българинът е проклел все се е разпаднала, не обичаме да ни казват какво да мислим , на черното бяло да казвате е опасно
18
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Германия загуби ВСВ, щото немаше гориво, нема с какво да тръгнат танковете :))) Иначе за урките, верно че ги натикаха в некакви бараки с ограда, ама те си го направиха с наглостта си :))) Българина може да изглежда на безобиден, но събуди ли се звяра в него, нема спирачка :)))
17
3
 
4
 
! Отговори
П.К. преди 2 години
Световните ресурси на всички, жизнено необходими за преживяване на ЧОВЕЧЕСТВОТО ПРИРОДНИ БОГАТСТВА СЕ ИЗЧЕРПВАТ И СВЪРШВАТ. Пък вие си дрънкайте, колкото ви малкия акъл позволява.
16
3
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Викаш, като се обречем на студ, безност и мизерия, наказваме Путин? Яаа пак обясни как точно работи?
15
6
 
31
 
! Отговори
От народа преди 2 години
Защо и трябваше на България въобще да се обвързва с ЕС. И дете да питате, щеви каже, че агресорът сащ въвлече Русия в тази война. Ако се елиминира агресорът, на света ще настъпи мир. И това ще стане! Тдб
14
1
 
14
 
! Отговори
L. преди 2 години
Следващата тема ще е за ядреното гориво и отпадъци.
13
3
 
18
 
! Отговори
запознат преди 2 години
В момента на Нефтохим им трябват около 6 танкера за да може той да работи непрекъснато.Ако започне да вкарва количествата от Персийския залив ще им трябват около 60 танкера за същата дейност.Има и поне две "ако". 1.Ако накой кораб не затвори Суецкия канал.2.Ако няма буря в Босфора и не се позволява транспорта. Отделно наемането на допълнителните танкери някой трябва да го плати.В същото време ЛУКойл е в черните места по находища на нефт. Вместо да се работи в полза на България, работи за други.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Недостиг няма да има, цените ще са други - ПО-НИСКИ! ВИЕ САМИ СИ ГИ ИЗБРАХТЕ!
11
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Не ги харесвам рашките, но ние сме 100% зависими, що се отнася до горивата :))) Киро го проумя това нещо и прати урките в концлагер :)))
10
6
 
11
 
! Отговори
Алекс преди 2 години
Смяната на суровината не налага промяна в технологията.Непрекъснато ни убеждават,че с неруски петрол,горивата ще са скъпи.В момента руския петрол се продава с отстъпка 35$ на барел.Рафинерията в Бургас работи с руски петрол.Защо горивата ,вместо да поевтинеят,поскъпват?
9
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
С една дума, при ембарго цените на нефт и газ растат, а това значи, че Русия може да продава по-малки количества, но като цяло приходите и ще се запазят. Колкото до нас, чакат ни само по-високи цени и инфлация. Опитата ли се да си играят и с горивото на АЕЦ-а, тогава може и да светнем.
8
2
 
20
 
! Отговори
Да го ду****** преди 2 години
На родолюбивите ни Управници въобще им е през ку** колко ще е висока и какви посредници ще определят "другата" цена на неруския петрол. Те се возят на служебни коли и ГОРИВОТО ГО ПЛАЩАМЕ НИЕ - НАРОДА . Така че важното за тях е да се изпълнят желанията на господаря . А народа ..... ? Както обикновенно - народът го ду****** .
7
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
цените са високи,защото има твърде много псевдоразбирачи, на практика лобисти на мафията обявила война на благото на народа, но тези заблудени загу.беняци толкова са деградирали,че не осъзнават на кой свят са, образователната система убива мисленето , всичко е изр.дено в наши дни, отиваме към гражданска с подобни индивиди на върха на социалната пирамида,които ни навират в лицето всеки ден, печатарите спекулират с открадните природни багатства например около 300-400 млн от златото на година
6
1
 
22
 
! Отговори
Еврика, преди 2 години
...тоя откри топлата вода! Браво за прозрението! То и от Марс може да караме петрол, ама "цените ще са други"!
5
4
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Нали Урсула искаше да изкупи газа на Путин, за да не можел да го продаде по-скъпо? Сега какво излиза? Че помагаме на Русия да си продаде газа на двойна цена? Т.е. финансираме им войната? ЕС съвсем се оплетоха.... Тъпо.
4
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Винаги сме знаели, че недостиг няма да има. Целта беше не да има недостиг, а да е друг доставчика, както и цените да са други. Та, не ни казвате нищо, което вече да не знаем.