Проф. Митев: След Освобождението повтаряме едни и същи грешки

Според историка трябва да си припомняме всеки ден делата на героите
2 юни 2022 14:40, Йоана Цонева
57

Премиерата на книгата "Да убиеш Ботев" - мистерии, спомени, лъжи, ще се състои днес от 19 часа. Историкът проф. Пламен Митев е написал предговора на книгата.

"Трудно е за няколко минути да се опишат всички възможни мистерии за живота на Ботев, защото не всичко от неговата биография е изяснено докрай. Не за всички събития от неговия живот ние разполагаме с автентични документални свидетелства. Когато говорим за професионалната историческа гилдия, изворите са нещо много важно, иначе рискуваме да създаваме хипотези, от които да има известни манипулации, дори фалшификации. Създават се легенди и митове, от които нашата национална памет няма ползва", заяви историкът проф. Пламен Митев в студиото на "България сутрин".

По думите му е важно е да се знаят онези факти, които са категорично доказани в историческата наука.

"И в този смисъл, когато говорим за мистериите в живота на Ботев, едва ли е по-важно да обърнем внимание върху спорните въпроси, отколкото върху онова, което Ботев ни е оставил като пример, дело и завети. Днес България се нуждае точно от такъв тип пример, който Ботев ни дава със саможертвата си", допълни проф. Митев.  

Той изтъкна, че за него не е толкова важно как е загинал Ботев, а как е живял.

"Споровете със сигурност ще продължават, защото последните мигове от живота на Ботев не са засвидетелствани с конкретни доказателства, за да можем да изградим една ясна еднозначно възприемана хипотеза за това как е загинал. Споровете тръгват оттам, че най-близките съмишленици на Ботев оставят през годините различни спомени и когато се анализират тези спомени, се вижда наличието на много сериозни противоречия", посочи историкът пред Bulgaria ON AIR.

"Когато говорим за историята, винаги трябва да се опитваме да казваме истините, поне тези, които знаем със сигурност. За онова, което не сме сигурни, остава да се ориентираме от различните хипотези и сами да преценяваме коя звучи по-аргументирано", каза гостът.

Проф. Митев заключи, че за съжаление сме се научили да отбелязваме паметта на най-големите ни национални герои само на определени дати.

За него е важно да се припомнят примерите и заветите на българските герои всеки ден, "а не само веднъж или два пъти в годината".

"За съжаление, ние българите през всичките почти 150 години след Освобождението си повтаряме едни и същи грешки. Попадаме в ситуации, в които нашите предци вече са преживявали нещо и ние повтаряме точно техните грешки, забравяйки уроците от миналото", допълни проф. Митев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ботев казва за русия това по повод на заличаването на бесарабските българи Простото Киро какво направи след като се целува с зеленски да не би украйна да даде права на същите и не ги преименува аре киро бъди мъж кажи на зеленски
49
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
той заимов предава и априлското въстание а да има рософоби и русофили основен виновник е дезертьора от Априлското въстание Стамболов и на султана е предлагал да управлява бг след кризата с батенберг
48
3
 
4
 
! Отговори
слава кпсс преди 1 година
Вари го,печи го,русофила все на руски ботуш си мирише!
47
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма нужда да си професор, историк или гении за да видиш ОЧЕВАДНОТО.Стига да си минимално интелигентен. Проблема е че 99.99% от българите са дебиляци и инямат интелекта да разберат дори че са глупави.Точно като едни същества дето живеят по дърветата и ядат банани.От турскотото освобождение ганчовци пробват да се самоуправляват около 20 години и като разбират че от тях не става чееп за зеле тръгват по Европата да си търсит цар. Днешните нямат и този акъл. Дивашко племе.
46
3
 
4
 
! Отговори
До Ганчо преди 1 година
Много усилия са хвърлени, за да се унищожи нашата история. Принудени сме да сглобяваме всичко парче по парче.
45
3
 
5
 
! Отговори
Gancho преди 1 година
Има ли една неуспорима истина в нашата история???
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
северомакетата как още и Ботев не са го посеверомакедончили?...
43
0
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 1 година
от 1878 ни управляват цър-ву-ли които ние си избираме винаги заставаме нагрешната страна в резултат на 9 септ 44 г сме 111 000 кв км и 7 милионапоука от нищо не си вадим поне да си провеждаме референдуми за всичко важнов живота ни ние живеем тука и ние следва да определяме бъдещето дали сме правиили не историята ще го докаже
42
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали правим едни и същи грешки не е сигурно , но "правилно" ориентираните след всяка полит. смяна през годините ни яхат по идин и същи начин !
41
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Истината 2 Заимов предупреждава Ботев да не влиза във Враца защото има въоръжена черкеска армия а в южна са исклани всички. Румъния и Австрия също предавта Ботев на турците и те неслучайно го пускат да влезне в капана.
40
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
И като му изпрати помощ Заимов нещо щеше да се промени.Въстанието на практика е потушено далеч преди Ботев да слезе на наша земя.Знам ,че русофобията днес е модерна,но хайде да имаме малко реална мярка за нещата.Преди 89 така комунистите губеха мярката и приказваха сума ти нелепости!
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А не върху виновниците за смъртта на Ботев тря ва да пишат интелектуалците, а да развиват идеите и популяризират това, за което е дал живота си.В тази дребнавост и злободневие няма енергия за обединение и национални идеали. Нека историците си пишат монограмите, но без грантове за разрушаване на идеала, за който си дадоха живота българските революционери.
38
1
 
8
 
! Отговори
П.К. преди 1 година
През 1876 - 1877 г. УИЛЯМ ГЛАДСТОН е политическата фигура от най-голям мащаб в Англия и в Европа. По това време този известен държавник изнася и привлича вниманието на целия свободен Свят със злодеянията, със зверствата със ужасите на турските поробители върху поробените и озлочестени беззащитни български семейства. Той пише: - Пълното избавление и освобождение е единственото възмездие за купищата мъртви, за накърнената чест на невести, деца. Това е гнусотия от жестоки страсти, напоени с кръв...
37
7
 
8
 
! Отговори
Истината 2 преди 1 година
Ще го напиша пак! Стоян Заимов е виновен за смъртта на Ботев! Като главен апостол на Врачанския революционен окръг той не изпраща помощ на Ботевите четници и ги оставя сами срещу турските сили. По-късно Заимов става руски поданик. Това е наказанието на Русия за Ботевата статия, в която се казва: "Русия - тая мнима защитница на славянството". Такива са фактите, колкото и да са неудобни на руските агенти от "днес"!!! Трийте и блокирайте пак, в това ви бива!
36
2
 
9
 
! Отговори
Лойко преди 1 година
Цял живот манипулации и промиване на мозъците на подрастващите поколения.Как не им омръзна с измислена история да си вадят хляба. Това го отчитат като родолюбие и партиотизъм и ние им плащаме за да ни лъжат и баламосват със славна и велика история.Ала, бала...Славна или срамна,историята преди всичко трябва да е истина.
35
3
 
7
 
! Отговори
Невежа преди 1 година
Асане, първо от "турско" ни освободи Царска Русия, днешната е Болшевишката Русия!
34
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По новия закон срещу Дс Митев трябва да напусне СУ или да го уволнят!
33
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Митев е обикновен доносник.Интересно сега по новия закон дали ще го спрат от участия в ТВ.Такива като Митев Левски,Ботев и Бенковски няма да ги изтраят и час.Обаче днес такива коментирал героите.в тв.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно Ботев е писал в фейлетони те си за доволните от робството хаджиИванчохаджиПенчовци. И държавата за която оставиха енергията от прекъснати им жизнен път, чистата и святата с демократска република, трябваше да отреди на тези изсметкяри място в страни от държавните дела.И днес изсметкяри, чуждопоклонцици се гаврвят с народа. И скоро пак ще има освобождение. Такъв е кармичния цикъл на народа на Белите/светли ари/ора/хора известни като Българи. Без идеала за свобода не може ги обедини.
31
14
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до русофилите Тогава и сега трябва да ни освободи нов Левски от НАТО и ЕС. Ама виж че няма Левски а са много поробителите от СДС, ГЕРП ПП, ДБ ДПС и пак трябва помощ от Русия.