Патриарх Неофит: Бог издигна отец Паисий, за да събуди народа ни

Като същински Христов апостол той възлюби с истинска, нелицемерна любов
Обновена: 19 юни 2022 17:41 | 19 юни 2022 16:25, Анисия Иванова
20
Патриарх Неофит: Бог издигна отец Паисий, за да събуди народа ни
Снимка: БПЦ

Словата са безсилни да изразят благодарността ни към всемилостивия Бог, който в определеното за това време издигна, подобно на древните израелски водачи, такъв от българския род, който да събуди братята си по род и вяра – преподобния отец Паисий, посочва в посланието си поздрав Негово Светейшество Софийският митрополит и български патриарх Неофит на днешния ден, в който Българската православна църква отбелязва паметта и делото на св. Паисий Хилендарски. Словото прочете Негово Преосвещенство Мелнишки епископ Герасим – главен секретар на Светия синод на Българската православна църква в храма „Света Троица“ в Банско, където беше отслужена Божествена света литургия.

В приветствието си патриарх Неофит посочва, че днес се отбелязват три знаменателни годишнини, свързани с паметта и делото на Паисий Хилендарски – 300 години от рождението му, 60 години от канонизацията му и 260 години от написването на „История славянобългарска“.

Патриархът отбелязва, че преподобният отец Паисий от младини е закърмен с духа на монашеското смирение и поема по пътя към Атонската пустиня, където полага косите си в Светата Хилендарска обител – „Това свято място, където не само че полага ново начало в живота си като монах в градината на Божията майка, но и откъдето започва да твори славния си труд „История славянобългарска“, в чието начеване завинаги се подпечата извървеният път и се откри нов хоризонт пред българския народ, който мнозина по онова време смятаха за потънал в дълбок духовен сън“.

Твърдата вяра и силната му изява като родолюбец се въплъти на дело, като се посвети на просветителска мисия, завещавайки на поколенията свои съотечественици труда си „История славянобългарска“ и своя вечен завет – да не се срамуват от своя род и език, помнейки своите предци и наставници и така да изпълняват добре Христовия закон, защото делото му не бе плод на превъзнасяне, а бе за полза на нашия български род, за слава и похвала на Господа нашего Иисуса Христа, казва още в приветствието си патриарх Неофит.

Негово светейшество отбелязва още, че като същински Христов апостол преподобният Паисий не само състави, но и лично се потруди за разпространението на написаната история сред своя народ, „който не възлюбил с истинска, отеческа, нелицемерна, духовна любов".

„Написаната на достъпен език, четена и преписвана из всички краища на българската земя „История славянобългарска“ се превърна завинаги в символ на нашето пробуждане от времето на робството, вдъхновено начало на духовното и културно възраждане“, казва още българският патриарх.

Делото на преподобния отец е увенчано от искрената му вяра в Бога, в разбирането му, че макар и преминавайки през това тежко, иноверски господство, българският народ не е бил изоставен от Господа, а всякога е подкрепян, минавайки и това изпитание като злато, очистено в горнило, отбелязва Негово светейшество.

Свети Паисий изгражда културната история на България, като се съсредоточава върху положения от светите братя Кирил и Методий труд – славянската писменост и по този начин, чрез книжнината и езика се запази българският род, казва още патриарх Неофит.

„Истинското познаване на личността на преподобния Паисий Хилендарски преминава през познаване на вярата му така, както и истинското му почитане и подражание, чрез подражание на чистата му и искрена вяра. Като земен ангел и небесен човек, преподобни Паисий саможертвено се потруди за българите отново да се запроповядва благочестието на словото Божие на разбран за тях език, послужил и на промисъла на Света Троица за освобождението на нашия род“, посочва Негово светейшество.

"Правилният път за просперитета на обичаната ни родина България и на православния ни народ е този, който ни завещаха великите ни наставници от миналото – православна вяра, род и език, триединна здрава основа, залог за пребъдването ни като народ и държава. Нека свято пазим този завет и не позволяваме достигнатото с толкова много труд и лишения да бъде лесно пропиляно, отбелязва българският патриарх и допълва, че така ще изпълним и закона Христов и завета на предците, ще я има България, ще пребъде във вековете и православният ни български народ, защото Бог е верен на своите обещания, особено към онези, които възлюбят заповедите му", отбелязва негово светейшество български патриарх Неофит.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


20
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
При соца беше истинското християнство.Тогава човек за човека беше брат-другар.Сега се върнахме към латинското ,човек за човека е вълк.Дано ме разбервте правилно,но капитализма не е по различен от робовладелския и феодалния строеве.Само комунизма се опита да промени човека към добро...
7
1
 
2
 
! Отговори
А пък преди 1 година
БНТ тооолкова реклама направи на гейпарада от вчера насам: "обра тните били лишени от триста права" в България. Боооожеее!
6
2
 
3
 
! Отговори
Отец Паисий преди 1 година
БЪЛГАРСКАТА ИСТОРИЯ НЕ СЕ ПРОДАВА!!! НИ НА МАКЕ, НИ НА СВАКЕ!!!
5
2
 
3
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
Със сигурност Духът на св. Паисий е там,където му е мястото-ПРИ БОГА !...А ние ,..или по-точно тия от нас,които ОСЪЗНАВАТ Делото му,да преклоним глава.../ и прав е Неофит:-Бог ВЪЗДИГА мъжете,които оставят велики следи през живота си!..Няма нищо "случайно"../
4
3
 
2
 
! Отговори
Един888 преди 1 година
До АсанВ статията пише ''за слава и похвала на Господа нашего Иисуса Христа". В православието има Триединен Бог - Бог Отец, Бог Син Иисуса Христа и Свети Дух.
3
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Църквата ни е в нокаут. Когато вярата отстъпи, народът се извращава и пропада. Вчера се състоя нещо сатанинско- парад на извратените. Краят е близо! Не се чудете, когато природата почне да ни наказва! Вулкани, земетресения, потопи малка част от това което ще ни сполети, защото станахме сатанински слуги! Който може да помни, нека запомни! Годината на всемирната разплата е 2025! До тогава се покайте и молете за прошка и се спасявахте по планините! Иде масов мор!!
2
7
 
7
 
! Отговори
Краси преди 1 година
Т.н. Патриарх Неофит да се засрами!Доносникът на комунистическата,зловеща ДС-агент Симеонов да се оттегли от БПЦ и да си гледа старините!
1
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
О, неразумни и юроде, поради что се срамиш да се наречеш болгарин? Как точво звучи днес, а? Че и деиалекта е правилния.