8800 души с увреждания са започнали работа покрай бюрата за труда

През 2021 г. като безработни са регистрирани 11 996 души с намалена работоспособност
22 юни 2022 23:15, Йоана Цонева
8
8800 души с увреждания са започнали работа покрай бюрата за труда
Снимка: БГНЕС

Общо 8800 хора с увреждания са започнали работа чрез посредничеството на бюрата по труда през 2021 г. Това показват данните в годишния отчет за изпълнение на политиката за правата на хората с увреждания през миналата година. От тях 2931 хора с увреждания са били наети на субсидирани работни места с финансиране от държавния бюджет и по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Държавата е финансирала и обученията на 628 души с увреждания, предадоха от МТСП.

Статистиката показва, че през 2021 г. като безработни в бюрата по труда са били регистрирани 11 996 души с намалена работоспособност. Броят им намалява с 432 в сравнение с 2020 г. или с 3,5%.

Още по темата

През миналата година 19 души с трайни увреждания са получили средства за започване и развитие на самостоятелна стопанска дейност. Финансирането за обезпечаване на разходите по проектите им е общо 365 646 лв. и e осигуренo от Агенцията за  хората с увреждания. Със средствата са създадени фирми в сферата на услугите като заведения за хранене, хранителни магазини, козметични услуги, къща за гости, фотографски услуги, транспортни услуги.

Агенцията за хората с увреждания е финансирала и 45 проекта за изграждане на достъпна жилищна среда. Със средствата са изградени рампи, подемни платформи, асансьори в жилищни сгради и прилежащите към тях пространства. През 2021 г. са осигурени средства и за 5 проекта за приспособяване на лек автомобил за управление от хора с трайни увреждания или за закупуване на приспособено моторно превозно средство. Общата стойност на финансираните договори по Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност през миналата година е над 1,7 млн. лв.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Какво бачкат като са инвалиди" всичко в офис е безпроблемно за хора с очи и ръце. За хора без слух има дърворезбарски цехове например "Тих труд" в Дружба, София. Също се сещам за едни пичаги глухонеми в ЗИТ, правят електронни везни, по-конкретно металните рамки. Има много работа за инвалиди стига да спрат да се самосъжаляват и да решат, че искат да пробват нещо ново. Работата, стига да имаш правилната настройка може да бъде много приятно хоби.
5
0
 
0
 
! Отговори
Този преди 1 година
Обезвьздушител
4
0
 
0
 
! Отговори
Ние преди 1 година
Ви напуснахме
3
3
 
4
 
! Отговори
Асан преди 1 година
Какво бачкат като са инвалиди?
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво! Украинците да взимат пример! Както виждат има рацота за всеки! Познавам един пичага с церебрален паралич взимаше 2.2бона в накмо онлайн казино, не помня точно кое, само с английски! И между другото мисля, ме фирмите наемащи инвалиди се ползват с данъчни облекчения! Така че, приканвам фората с умлеждания да кандидатстват малко по-смело! Не просто могат да Ви вземат на работа, ами даже сте им най-удобния кандидат! За всеки престрашил се да излезе от сянката има място под слънцето!
1
2
 
4
 
! Отговори
anonim преди 1 година
Дано да е вярно,защото на човек с астма и алергии предлагат работа в цветарница и когато м напомниш, че ти е противопоказано по здравословни причини те гонят ,не си искал да работиш

Спонсорирани публикации