КЕВР реши: Скок с 30% на парното и топлата вода от днес

За София поскъпването е едно от най-високите - 40%
Обновена: 1 юли 2022 19:16 | 1 юли 2022 19:12, Анисия Иванова
198
КЕВР реши: Скок с 30% на парното и топлата вода от днес
Снимка: БГНЕС

Комисията за енергийно и водно регулиране прие решение, с което цената на топлинната енергия за битовите потребители за новия регулаторен период 1.07.2022 - 30.06.2023 г. ще бъде увеличена средно с 29,73 % за цялата страна, съобщиха от комисията.

Най-голямо е увеличението на топлоенергията  в Разград -  43 на сто, а най-малко в Плевен и Бургас - 11 процента.

За София поскъпването е едно от най-високите и е с 40 на сто. С процент - два по-ниско от това за столицата е увеличението за Пловдив, Варна и Перник.

С 33 на сто се вдигат цените в Сливен, а между 18 и 27 процента по-скъпа топлоенергия ще плащат във Враца, Велико Търново, Русе и Габрово.

Ето и решението на КЕВР, публикувано на интернет страницата на ведомството:

За битовите потребители на „Топлофикация София“ ЕАД утвърдената цена остава 137,86 лв./MWh, при сегашна цена 98,48 лв./MWh, което е изменение с 39,99%. Потребителите на „ЕВН България Топлофикация“ ЕАД ще заплащат цена от 137,66 лв./MWh, при сегашна цена  99,55 лв./MWh, което е изменение с 38,28%    Цената на „Веолия Енерджи Варна” ЕАД се изменя с 38,88%  и става 136,51 /MWh, при сегашна цена 98,29 лв./MWh.   

Утвърдената от регулатора промяна е близо 10% средно по-ниска от предварителните разчети на регулатора, които предвиждаха увеличение с 39,26% и значително по-ниска и от исканото средно 123,58% увеличение от енергийните дружества. В окончателното си решение КЕВР констатира и взема предвид няколко допълнителни обстоятелства: първо, топлофикационните дружества, които използват газ ще получат компенсации от Правителството и през месец май, второ, някои от дружествата са потребили реално по-малко количество газ през пролетта на 2022 г., а от друга страна за някои топлофикации са констатирани по-ниски реални разходи за гориво.

КЕВР предприе извънредни мерки, за да адресира извънредната ситуация с цените на горивата и да подпомогне битовите потребители за предстоящия отоплителен период. Комисията приложи регулаторен механизъм, с който компенсира сметките на тези потребители чрез Фонда за сигурност на електроенергийната система. По този начин те няма да се налага да заплащат цени за парно в размера, поискан от топлофикационните дружества.

Основните причини за предлаганото увеличение на цените на топлинната енергия са четирикратно увеличените цени на природния газ и двойният ръст на въглеродните емисииТези разходи имат най-голям дял като влияние върху крайните цени. За дружествата в цялата страна посочените два компонента представляват средно 80 на сто от техните разходи за производство на топлинна енергия. За „Топлофикация София“ природният газ и емисиите формират 87,61% от цената на топлофикационната услуга, за „Топлофикация Плевен“ – този дял е 85,52%, за „Топлофикация Враца“ – 83,08%, за „Топлофикация Перник“ – 81,68%. При останалите дружества делът на природният газ и въглеродните емисии  при формирането на крайната цена е от 64,36% до 79,34%.

В резултат на рязко нарасналото търсене на природен газ в световен мащаб, а през последните месеци и поради военния конфликт в Украйна, цените на природния газ за нуждите на топлофикациите се увеличиха почти четирикратно - от 45 лв./МВч  до над 160 лв./МВч. През този период цените на топлинната енергия за потребителите останаха без промяна, което доведе до увеличаване на разходите на дружествата и акумулиране на дефицит. През новия период този дефицит ще се компенсира, тъй като в противен случай дружествата могат да фалират.

Цените на въглеродните емисии през изминалия едногодишен период от 1 юли 2021 г. също нараснаха със 79,02% - от 51 евро/тон на 1.07.2021 г. до 91,30 евро/тон към 1.07.2022 г. Това допълнително увеличава разходите на дружествата, което следва бъде отчетено в цените на топлинната енергия.

Въпреки предоставените от правителството компенсации за природен газ в общ размер над 220 млн. лв. за периода декември 2021 - май 2022г., топлофикациите са натрупали допълнителен дефицит от разходи за газ над 500 млн.лв. Само за „Топлофикация София“ по последни изчисления натрупаният дефицит е в размер на около 332 млн. лв. за изминалия  период. 

Комисията очаква допълнителен положителен ефект върху цените на битовите потребители в резултат на приетите на 29.06 от Народното събрание мерки, с които от 20% на 9% се намалява ДДС върху цените за доставки на централно отопление и доставки на природен газ. Според разчетите в резултат на това средното увеличение на топлинната енергия за бита ще бъде намалено от 29% на 18%. Намаляването на ставката ще се отрази благоприятно и на разходите на нестопанските потребители за доставки на природен газ. Приетата законова промяна за освобождаване от акциз на електрическата енергия, втечнения нефтен газ и природния газ също ще има положително влияние върху цените на електрическата и топлинната енергия за бита.

Решението на Комисията е взето след предварително проведени открито заседание и обществено обсъждане с участието на заинтересованите страни - Омбудсмана, БТПП, граждански организации и сдружения и др. В окончателното решение на КЕВР са отчетени всички предложения, направени по време на общественото обсъждане.   

На обсъжданията  експертите на Комисията защитиха прилагания метод на регулиране, тъй като в условия на голяма динамика на цените на суровините той е най-подходящ и дава най-добра възможност тези изменения да бъдат отразени. Разяснено беше, че определянето на прогнозните цени на природния газ и на въглеродните емисии за едногодишен период напред е след извършени симулации на търговията на фючърси на европейските борси. Заложено  е също, че по българо-гръцката връзка „Комотини-Стара Загора“ страната ни ще получава в пълен обем договореното количество азербайджански природен газ  от 1 млрд куб.м. годишно. 

Решението на Комисията за утвърждаване на цени на топлинната енергия за новия регулаторен период 1.07.2022 - 30.06.2023 г. е публикувано на интернет страницата на регулатора.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


198
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
100
18
 
2
 
! Отговори
КОй преди 1 година
До Анонимен109...Че заминавай си към сибир, никой не те е спрял и на никоог няма да липсваш....Мрънкачи като тебе съсипаха държават за 34 години.Сега искат за два дена да взимат по 5к заплати и да карат нови коли....не става и няма и да станае така.....
99
16
 
5
 
! Отговори
уеуеее преди 1 година
Да благодарим на г.н Путин,за братската врътка с газа.Все пак да му мисли София.Там са зависими от волята на братушките а и нали целия цк на бкп и солтопките им са софиянци.Викайте СЛАВА другари,Туку виж ви пуснал гаzzz.
98
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Важното е че сме против Русия.На кой му е притрябвало парно и топла вода?
97
21
 
5
 
! Отговори
;) преди 1 година
Тук съм за коментарите на троловете . Не останах разочарован . В целия свят всичко подскъпва , но друго си е да прочета компетентното мнение на някой незадоволен чичак или сърдита леля. Наздраве *** , оплаквайте се зад мониторите . Все така ще ви е.
96
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди години бях писал че бай Тошо трябваше да го по гребат нагоре със за дн ика та сега да ходите да му го целувате. Защото по негово време родителите ми плащаха истинско парно по което течеше пара и плащаха по 12 лв на месец за гореща вода и парно. Тока беше 1,5 ст за киловат без пренос и превоз. Ходеха на море и планина. За 15 лв карта за две седми и. Но това не им харесваше и отидоха да вирят двата пръста които им ги укараха изотзадека.
95
2
 
27
 
! Отговори
40% по скъпо преди 1 година
Биете минуси, ама като зареждате гориво ви боли нали? Нема да се сърдите, търсете отровното трио и оня с юмрука той ще ви цунка да ви мине
94
2
 
26
 
! Отговори
Само питам преди 1 година
Много смели изказвания, а зимата още не е дошла, новите цени на петрола не са обявени Ще видим на есен, само ми е интересно - срещу кой ще протестираме тогава? Кой ще ни е виновен? И смелчаците от коментарите - още ли ще сте тук да защитавате евроатлантическите си идеали или ще плетете вълнени чорапи?
93
1
 
28
 
! Отговори
40% по скъпо преди 1 година
Хубавото е че сега няма МАФИЯ, няма снимки ,няма кюлчета ,промениха се нещата всичко е супер, няма вече корупция, няма вече приближени служители. Абе с две думи просто не мога да повярвам колко сме добре еййй
92
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трета зима се отоплявам на прадядо ми с печката на дърва и въглища. Преди това децат ми мръзнеха с уж парното и постоянно бяха при доктора и половината ми заплата отиваше за лекарства. Откакто ги отоплявам с печката на твърдо гориво забравих всякакви видове доктори. Личната ми докторка се чуди защо децата ми не ги водя при нея. Казах и че вече нямам парно а печка та затова са здрави. Никога повече парно по което тече хладка водичка.
91
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хахаха ,3,4% ток повече това е за днеска,и ви затвориха очите,парно и топла вода с близо 50 % ха-ха-ха хахахахахахахаха евала на Асен Василев но няма страшно пари ли нямате а? Щом имате за олио по седем лева ще имате и за топла вода честита промяна!!!!!!! Чудно ми е до къде ще продължи промяната!!!!!! Но важното е да ходим УИКЕНДА до гръцко нали!
90
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
По-добре нови избори. ПП няма да минат 4-те процента.
89
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Есента ще има още едно увеличение. Помнете ми думите.
88
22
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да се връща Борисов!
87
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе тия управляващите не четат ли форуми? Или чакат да идеме с камъните при тях, та да разберат какво мисли народа?
86
2
 
9
 
! Отговори
Ха ха преди 1 година
Кире поне ще е на топло и ще хапва пастички в сладкарницата
85
4
 
38
 
! Отговори
Crematory преди 1 година
И още нещо да ви кажа, това го знам от Мама, понеже моя дядо (нейния баща) се е бил WW2, после беше дипломат и мнгоо и е разказвал. Мама казваше така "Ако се закрие посолство на друга държава , готви се за война с тази държава"
84
2
 
30
 
! Отговори
Прод промяната преди 1 година
Кире ви надена с -200
83
3
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Варете сега да манифестирате в подкрепа на правителството. Роби !
82
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да му ядете на Боко, кюлчето да му ядете!
81
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като скъсат дип отношения Русия и още ще видите , последиците от това са че 2 държави не могат никакви икономически договори да сключват , не само газ нефт петрол забравете през трети страни/САЩ напр с големи комисионни