Работници в Созопол твърдят, че са измамени

Мъжете подали сигнал до Инспекцията по труда
4 юли 2022 13:43, Йоана Цонева
31
Работници в Созопол твърдят, че са измамени
Снимка: кадър NOVA

Мъже от Северозападна България, отишли да работят за сезона в хотел-ресторант в Созопол, твърдят, че са измамени от работодателя си. Подават сигнал в Инспекцията по труда и до NOVA. Казват, че работили близо два месеца без трудови договори. След като си поискали парите и не ги получили - опитали да напуснат, но били освободени. Мъжете разказват, че пристигнали в Созопол в началото на месец май. По договорка трябвало да помогнат за довършителните работи до края на месеца, а после да започнат работа в ресторанта на хотела като готвачи.

“Започнахме да помагаме за това нещо, с което се бяхме разбрали с Аделина- собственичката. Първото обещание, че ще отворим на 25 май не се спази. Отворихме на 25 юни. Още един месец забавяне, при което ние продължаваме да вършим общополезен труд, без трудов договор”, разказа Иван Любенов.

Уговорката за заплащането на мъжете е била 50 лева на ден до отваряне на ресторанта. Въпреки това продължили да работят още месец, защото очаквали да получават по 100 лева на ден в кухнята.

Част от тях подписват и трудов договор, но със задна дата. Други обаче - отказват.

“Не го подписах, защото не отговаряше на уговореното с нея (собственичката)”, разказва Кристофър Петков.

Скоро той разбира, че договорът му е подписан от някой друг.

“Не е истински, фалшифициран е. Аз не съм се подписал никъде. Тя ме е подписала сама, на коляно”, твърди и друг работник - Митко Илиев пред NOVA.

След като решили да напуснат хотела, подали сигнал в Инспекцията по труда. Екип на NOVA посещава хотела с екип на Икономическа полиция и Инспекцията по труда. Там ги посреща Аделина
Попова, собственик на хотела, която отрича да има проблем с подписите в документите. Проблемите били с наетите служители.

Още по темата
По думите на Попова мъжете били “некоректни” и я изнудвали да им плаща ден за ден. Въпреки това тя твърди, че им е изплатила всичко заработено.

“Мога да ви изкарам колкото свидетели искате, за да видите, че са си получили абсолютно всичко по договор”, заяви Попова.

От Инспекцията по труда са връчили на собственичката на хотела призовка до 6 юли да им предостави документацията на всички лица, подали жалба при тях, за да установят истината.

Липсата на трудов договор е едно от често срещаните нарушения, обясни Павлин Васков, директор на Инспекцията по труда в Бургас.

Собственичката на хотела твърди, че пред времето, в което мъжете са били на работа при нея, са обучавани, получавали са и безплатна квартира и храна.

В същото време от Инспекцията по труда съветват работниците да изискват трудов договор преди започване на работа, за да могат при нужда да бъдат защитени правата им.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
сивите свободници са царе на света, цветните данъкоплатци са робите.
6
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това е сезонна работа и заплащането ,трябва да е всяка седмица !Това е !
5
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
по-добре сив и свободен от цветен като дъгата и блажен с данъци
4
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
1, който работи с държавата (по-точно за държавата щото му удържа данъци) той е цветист и весел?
3
7
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
'работили близо два месеца без трудови договори' ---- никой не ви е мамил, сами сте се измамили
2
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
2 месеца да се работи на черно без договор е ок, ама вече не е ок, като не се плаща на черно за работата на черно? Мхм, ясно. Айде да се скрият тия.
1
10
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Аха, значи е ок да бачкаме в сивия сектор на черно и да крием данъци като наглит бачкатори, ама когато работодателят е виновен, вече е проблем. Айде МАРШ, НАГЛИ СИВАЦИ БАЧКАТОРСКИ КРАДЦИ!

Спонсорирани публикации