На пътя редовно дрогирани и пияни, как ще се справим с проблема като общество?

Алекси Кесяков иска преглед на безопасността на цялата пътнотранспортна система
14 юли 2022 17:00, Красимир Ангелов
97
На пътя редовно дрогирани и пияни, как ще се справим с проблема като общество?

Не спират трагичните инциденти по родните пътища. Една от основните причини за това е и фактът, че десетки българи шофират под въздействието на алкохол и наркотици. Експертът по пътна безопасност и бивш шеф на "Пътна полиция" Алекси Кесяков посочи в "България сутрин", че много хора са под въздействието на алкохол в нормалния си живот.

"Проблемът "алкохол и наркомания" опира до всички сфери на живота. Това, че са хванали 25 души, означава, че 10 хил. души в този момент управляват под въздействие на алкохол или наркотици. Цялото им обкръжение знае, че тези хора употребяват. Трябва да се обърнем към близките, които знаят, че техните приятели или членове на семейство употребяват, да се постараят да ги възпрат. Спрете ги, защото са застрашени да влязат в затвора или да ходим на погребение", коментира той.

Психотерапевтът д-р Владимир Пожарашки отбеляза пред Bulgaria ON AIR, в обществото ни е прието да пием алкохол, когато седнем на масата.

"С алкохол потискаме невротичните си напрежения. Алкохолът е най-достъпният антидепресант. Дрога също може да си купите навсякъде. Имам пациенти, които казват, че са опитвали всякакви видове дрога. Масово младите хора ползват наркотици и алкохол", сподели той в студиото на сутрешния ни блок.

Алекси Кесяков изтъкна, че контролът е краен елемент. По думите му по-строгите санкции имат възпиращо действие, но няма да се променят това, че се създават условия хората да са под въздействието на алкохол и наркотици.

"Контролната система не трябва да е сама на пътя. Алкохолът и наркотиците намаляват възможностите на човек да реагира адекватно. В съчетание със скоростта е равно на самоубийство. Скоростта убива хората. Безопасността на движение е споделена отговорност между участниците и институциите, които формират условията за движение", подчерта той.

Алекси Кесяков поиска да се направи преглед на безопасността на цялата пътнотранспортна система. Дошло е време да направим глобален преглед, навсякъде трябва да се приеме най-доброто, което е направено по света, заяви експертът по пътна безопасност.

Вижте видеото с целия разговор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


97
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
4
 
3
 
! Отговори
Крали Марко преди 1 година
Наркоманите по принцип не са хора отдавна. Едни деградирали о.....ци които сама замърсяват земята с тяхното си присъствие. Жалкото е че загиват нормални хора заради тях. По добре е Господ да си ги вземе при него. Алкохола ако се пие умерено и никога не се сяда пил зад волана не е проблем. За тези които карат пияни трябва линч от близките хора , и нетърпимост от обществото.
33
6
 
4
 
! Отговори
Трак преди 1 година
До тук ни докара расия и комунизма .. да сме пияни и алкохолизирани де-били ! Това са рашистански ценности :-деградация
32
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отдавна няма общество, политбюро и филиялите му се погрижиха на тая територия да има само робски скотове като тях
31
0
 
9
 
! Отговори
90% преди 1 година
То почти няма трезвени на пътя. Като ги гледам как карат.
30
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи ако съм пиян и дрогиран ама държа право и ме се набивам на очи всичко е ок така ли? Мн умно.
29
0
 
4
 
! Отговори
До Хага преди 1 година
Това изказване на пътя редовно дрогирани и пияни трябва да го кажете на Кисинджър, ЦРУ и Сакскобурготски,склонен съм да си мисля,че са били крайно друсани като са спретнали номера със златото.Защото този номер не се води икономическа война, този номер даже не се води банкова война, този номер е директен отказ на банковата система и швейцарските банки да бъдат платени парите на цяла една държава. Това е насилствен фалит.IF IT AIN'T BROKE DON'T FIX IT! Което води до престъпления срещу човечеството
28
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
и нека проверките да се правят само ако има явно нарушение на правилника или неадекватно шофиране, щото сега си е чист тормоз, и на запад съм карал, такова спиране без причина като тук няма, както се вижда и положителен резултат няма... +тестове, които ловят ако си пушил миналата година си изглежда като имитация на работа
27
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тук е важно да се реве по телевизията ,че за тоя и оня нямало помощи, да се вдигат пенсии и заплати и други глупости, но важните неща се пропускат удобно. Защо? Ами да не забравяме,че самият контрол върху дрогираните и пияните чакаме да се осъществява от една корумпирана и обвързана с мафията на всички нива институция. Е нема как да стане.
26
0
 
11
 
! Отговори
Цар Лъв преди 1 година
подозирам, че никой от хванатите дрогирани ли пияни, няма да си позволят да карат в чужбина, в Гърция например, нали? Хората са го измислили.
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
като няма държава ,явно обществото само ще трябва да се справи !
24
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
5000 лв, глоба, от които 10% за полицаите, съставили акта. И никаква опция за обжалване на запетаи и точки. Лесно.
23
2
 
2
 
! Отговори
обективен преди 1 година
Със закон да се приеме здравият бой над пияни и дрогирани на мястото на задържането и да се пуска в социалните мрежи записа !!
22
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма да е зле да се закупят тестове за дрога като в белите държави, такива, които отчитат дали сега си употребил, не вчера, не преди 2 седмици, защото с тези на мвр ще напълнят арестите с хора, които определено не са престъпници и не са убили никого, а такива като семерджиев ще си карат на амфети 15-20 години безнаказано
21
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не достигат КАТ а и полицаите също участват в наркотични банди.
20
1
 
3
 
! Отговори
Как ще ги стигнем преди 1 година
китайците, дори да се поздравим?! Шофьори дрогирани пили, там са в Трудови лагери, нали?
19
3
 
4
 
! Отговори
Асен Киров Премиеров преди 1 година
Путин е виновен!!! Той е назначил във всички РПУ-та на Рашков шпиони, да клатят правителството! Да изгоним още 1400 руски дипломати и ще си решим всички проблеми!
18
1
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 година
"Гледай в корена!"../ К. Прутков/......Сега:..-Докато не ОСЪЗНАЕМ,че начина,по който съществува "СОЦИУМА" ни,няма да постигнем никакъв,ама никакъв напредък!...Възмущавате се от агресивността на некои индивиди...Добре,но защо се не запитате КОЕ или КАКВО прави тези индивиди да са агресивни?..-Ще ви кажа:..-Като започнем от ВЪЗПИТАНИЕТО В ДЕТСКА ВЪЗРАСТ,минем през УЖАСНАТА СМРАДЛИВОСТ на "смрадовете" /цитат"/ и стигнем до СРАМНАТА НЕМОРАЛНОСТ на тия,коти ни ЯХАТ..Няма как да очакваме редовите граж
17
0
 
5
 
! Отговори
Истината преди 1 година
Каквито и строги закони да има това мвр и полиция с сегашните кадри нищо няма да стане,само бързи, драстични чистки и голяма реформа могат да оправят нещата.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С нищо няма да се справим. Посочете един проблем, с който да сме се справили последните 30 години
15
0
 
7
 
! Отговори
мак преди 1 година
Кое възпира дрогиран или пиян да седне зад волана? Нищо. Той се смята за безсмъртен, щото е неадекватен в момента, освен това всеки знае, че законът е милозлив към джигити на пътя, дори към такива, които убиват. Може би дълги години затвор за убийци, конфискация на колата и книжка на пиян/дрогиран ще дадат ефект, друго не виждам. И пак, след всяка трагедия има дискусия и търсене на причини и виновни, следва забрава, до следващата трагедия.