КНСБ: Хлябът поевтиня леко, но пак ще поскъпне идния месец

Минималната заплата да се вдигне и да е към 800 лв. още от есента
15 юли 2022 09:40, Елка Василева
30
КНСБ: Хлябът поевтиня леко, но пак ще поскъпне идния месец
Снимка: архив, БГНЕС

Забелязва се леко поевтиняване на хляба в цялата страна. Цената му обаче ще се върне към старите си нива още следващия месец заради по-скъпата нова реколта от зърно. Тази прогноза направи в студиото на  „Здравей, България” пред Нова тв президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Още по темата
„Инфлацията продължава да расте. Официалните данни са такива. Това е доста притеснително – особено през лятото. Основаната причина са по-скъпите енергоносителите, но и всичко по веригата. За нас до края на годината може би кумулативната инфлация ще доближи 18-19 процента, а тази, която всички плащаме – тоест тези 20 стоки и услуги, които наблюдаваме, са вече 45 процента по-скъпи”, каза Димитров.

По думите му последните изследвания от миналата седмица в цялата страна показват, че хлябът е поевтинял средно с между 2 и 6 процента. „Най-голямо е намалението  в големите вериги, като някъде понижението е с 20 на сто. В малките магазини обаче поевтиняване въобще не се забелязва”, посочи синдикалистът.

Според него цената на хляба ще се върне на старите си нива още през следващия месец. „Причината за това ще бъде новата реколта зърно, която ще влезе в ценообразуването и всички знаем, че ще бъде по-скъпа”, посочи Димитров.

Очевидно вървим към нови избори и първата работа на новия парламент трябва да бъде нова актуализация на бюджета за тази година, посочи още Пламен Димитров. Това означава допълнителни възможности за разходи и за подкрепа за социално слабите и пенсионерите, обясни той.

Според него минималната минималната работна заплата трябва да се вдигне и да бъде към 800 лева още от есента. „Половин милион българи работят на минимална работна заплата в момента и те трябва да се справят с тези цени и тази инфлация“, посочи Пламен Димитров.  

„Една сметка за парно в София от 200 лв. ще стане към 280 лв., а по останалите области градове от 200 – на 260. Но няма да бъде само това, другите цени продължават да растат“, каза още той.

„За мен са важни компенсаторните механизми – това, което направихме с актуализацията на бюджета, касаеше една част от тези, на които плаща правителството и тези, които са на помощи за отопление – 50 млн. лева бяха добавени там.  Би трябвало с около 50% да бъде разширен обхватът на тези, които се подпомагат през зимата с помощи за отопление“, отбеляза Пламен Димитров.

Според него контролът върху цените на горивата трябва да бъде засилен и то още сега. „Не е ясно защо цената на гориво, която се образува на базата на руския нефт, който все пак преработва нашата рафинерия, е подобна на цената на горивото в Гърция, където е друга базата му“, уточни Пламен Димитров.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Преди кротуваше подлогата а сега надига глава прави се на много заинтересуван към хората
25
0
 
6
 
! Отговори
Този Гербаджия преди 1 година
Герберастите саботират народа и държавата като са го доказвали многократно. Геноцида над българите по време на ГЕРБ вървеше със пълна сила
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мишка си пламка
23
0
 
0
 
! Отговори
Слави преди 1 година
Това момче е голям"капацитет"С осигурен висок доход и кабинет с климатик,незаработил и лев самостоятелно пръщи от предложения.В армията и полицията пълно с пенсионери наши хора-и пенсия и заплата.Оставете ги само на пенсия,а като не им достига да родят главите им как да припечелят лев.Със спестените средства от работещи пенсионери помогнете на тези които са работили до 65г а не до 40.С административни мерки се увеличава стандарта на държ.служители не и на останалия сектор
22
1
 
6
 
! Отговори
рибока преди 1 година
Минималната работна заплата да не е социална помощ,че се определя по административен път?Защо ни ги подпомагат чрез бюджета,както социално слабите?И какъв е този тристранен съвет,в който над половината работещи нямат представители?Има над 600 хиляди самоосигуряващи се,които не членуват в синдикат.Тях кой ги представлява в този така наречен тристранен съвет,че ще говори от тяхно име?Колко други синдикати не са там.какъв процент работещи представляват двата синдиката там,що не го кажат?
21
1
 
12
 
! Отговори
хм преди 1 година
Каква по-скъпа пшеница? На световните борси цената на зърното се срина до нива по-ниски отпреди войната в Украйна. Вместо да натискат за сваляне на цената на база на по-ниската себестойност, те не могат да ги накарат дори заради нулевото ДДС да я намалят. Има ли пилот в кабината се пита? Петролът също вече е на нивата отпреди войната, а горивата не падат и с 1 ст. Няма ли кой да тропне по масата? Не се наядоха търгашите, а като закъсат само за помощи от държавата питат.
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ще се яде качамак ако има
19
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 20 хахах, мноо яко ботче. Сега *** и си купи нещо в магазина или някъде с тия рубли, които явно получаваш като заплащане. ;)
18
0
 
10
 
! Отговори
така ще е преди 1 година
Кервана си върви, кучетата го лаят.На кого му дреме за мене, за тебе и за всички нас.Те си играят техните игрички.
17
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
КНСБ да предприеме антикризисна мярка и да премахне членският внос. 10лв месечно са си 6-7 хляба, а техните членове са от най-засегнатите.
16
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма как да се вдигнат заплатите на държавните служители и хлябът да не поскъпне . С толкова безделници на заплата и още ще поскъпва .
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До реалист - Румен Радев ли ти е виновен че си т-п , наивен и мързелив , но чакаш вечно някой наготово да ти сервира и стандарта на живот , и демокрацията , за да можеш ти само да се нальокаш със шльокавица и да се качиш да караш на червено ?!
14
2
 
4
 
! Отговори
Shark преди 1 година
Това означава, че 20% отиват в джоба на търговците. И какво правите вие по въпроса?
13
0
 
11
 
! Отговори
Иво преди 1 година
КНСБ да се закрие веднага клоуни.
12
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"А КНСБ какво прави по въпроса?" ....каквото правят всички подобни лентяи - наблюдават и констатират!
11
0
 
8
 
! Отговори
Работниците преди 1 година
А КНСБ какво прави по въпроса?
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Съвсем нормално - При пазарната икономика е така : "Търсенето определя цената" ! Много е хубаво когато спрягаш едни мантри които НЕ разбираш , развяваш знамето на капитализма защото си си въобразил че само ще печелиш , но когато трябва да си бръкнеш в джобчето , започваш да виеш на скопено !
9
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако някой вярваше, че ДДС ще отиде при крайния потребител, а не, че отново ще го излапат търговците, да отиде на преглед!
8
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Византийците не успяха, османците не успяха, руснаците не успяха НО жалкия фигурант и шaйкaта му гр индъри ще затpият България!!!
7
7
 
6
 
! Отговори
реалист преди 1 година
Ако има някой виновен за сегашното положение това е само лицето РУМЕН РАДЕВ.Вдигнатият юмрук и докарването на едни мошеници,за да ни управляват ни доведе до тук